- Tražiš recept za kruh bez tijesta s kvascem?
- Onda bi trebala spraviti ovaj nekomplicirani kruh, koji se peče u tavi
- Donosimo ti recept za ukusan kruh od zobenih pahuljica
Većina vrsti kruha uspjet će ti se samo ako koristiš kvasac i pećnicu, ali to nije slučaj kod ovog ukusnog kruha od zobenih pahuljica. Naime, tijesto se spravlja od samo tri jednostavna sastojka, a umjesto dugog pečenja u pećnici, ovaj kruh se jednostavno peče na tavi, poput palačinke. Jer, da, kruh se doista može ispeći na brzinu, u tavi.
Savjet: ovaj kruh, nalik somunu, vrlo je ukusan s različitim vrstama humusa. Ali, uz njega izvrsno se slažu i ukusni kremasti sir, antipasti ili guacamole.
Sastojci za 4 porcije:
• 550 g zobenih pahuljica
• 450 g brašna
• 900 ml vode
• 5 žlica biljnog ulja
Priprema
1. Stavi zobene pahuljice i vodu u veliku posudu, dobro promiješaj i ostavi zobene pahuljice da omekšaju oko 30 minuta.
2. Postupno umiješaj brašno u mekane zobene pahuljice i od njega rukama zamijesi glatko tijesto. Savjet: kako se tijesto ne bi previše lijepilo za ruke, jednostavno namaži prste s malo biljnog ulja.
3. Pospi radnu površinu s malo brašna, zamijesi tijesto rukama pa oblikuj kuglu.
4. Stavi tijesto u posudu te prekrij vlažnom kuhinjskom krpom. Zatim ostavi tijesto da odstoji oko sat vremena na hladnom mjestu.
5. Uzmi dio tijesta veličine dlana i oblikuj ga u kuglicu (i ponavljaj to dok ne potrošiš tijesto). Pospi kuglice s malo brašna pa izvaljaj u tanki okrugli somun.
6. Zagrij ulje u plitkoj tavi i prži somune jedan za drugim dok ne porumene, okreni i pričekaj dok se zobeni kruh ne napuhne. Zatim posluži topli kruh i uživaj.
Savjet: ako se zobeni kruh ne pojede odmah, možeš ga omotati aluminijskom folijom tako da ostane topao dok se ne posluži.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.