Life&style

Zdravo i jednostavno: evo kako možeš napraviti kruh od zobenih pahuljica - iz tavice!

  • Tražiš recept za kruh bez tijesta s kvascem? 
  • Onda bi trebala spraviti ovaj nekomplicirani kruh, koji se peče u tavi
  • Donosimo ti recept za ukusan kruh od zobenih pahuljica

Većina vrsti kruha uspjet će ti se samo ako koristiš kvasac i pećnicu, ali to nije slučaj kod ovog ukusnog kruha od zobenih pahuljica. Naime, tijesto se spravlja od samo tri jednostavna sastojka, a umjesto dugog pečenja u pećnici, ovaj kruh se jednostavno peče na tavi, poput palačinke. Jer, da, kruh se doista može ispeći na brzinu, u tavi.

Savjet: ovaj kruh, nalik somunu, vrlo je ukusan s različitim vrstama humusa. Ali, uz njega izvrsno se slažu i ukusni kremasti sir, antipasti ili guacamole.

Sastojci za 4 porcije:

• 550 g zobenih pahuljica

• 450 g brašna

• 900 ml vode

• 5 žlica biljnog ulja

Priprema

1. Stavi zobene pahuljice i vodu u veliku posudu, dobro promiješaj i ostavi zobene pahuljice da omekšaju oko 30 minuta.

2. Postupno umiješaj brašno u mekane zobene pahuljice i od njega rukama zamijesi glatko tijesto. Savjet: kako se tijesto ne bi previše lijepilo za ruke, jednostavno namaži prste s malo biljnog ulja.

3. Pospi radnu površinu s malo brašna, zamijesi tijesto rukama pa  oblikuj kuglu.

4. Stavi tijesto u posudu te prekrij vlažnom kuhinjskom krpom. Zatim ostavi tijesto da odstoji oko sat vremena na hladnom mjestu.

5. Uzmi dio tijesta veličine dlana i oblikuj ga u kuglicu (i ponavljaj to dok ne potrošiš tijesto). Pospi kuglice s malo brašna pa izvaljaj u tanki okrugli somun. 

6. Zagrij ulje u plitkoj tavi i prži somune jedan za drugim dok ne porumene, okreni i pričekaj dok se zobeni kruh ne napuhne. Zatim posluži topli kruh i uživaj.

Možda vas zanima 8 (i dobrih i loših) stvari koje će se događati tvom tijelu ako prestaneš jesti kruh Rubrika Life&style Life&style

Savjet: ako se zobeni kruh ne pojede odmah, možeš ga omotati aluminijskom folijom tako da ostane topao dok se ne posluži. 

Photo: shutterstock

Komentari 0