Life&style
Matcha latte

Zdravi matcha napitak: Koje su sve dobrobiti i kako ga najbolje napraviti ljeti

  • Matcha napitak je mnogima već odavno postao zamjena za kavu, no znaš li koje su sve dobrobiti ovog napitka od praha zelenog čaja?
  • Ovaj napitak ima pomalo zemljani, no fini okus te daje mnogo energije i sadrži mnogo nutritivnih benefita
  • Osim kao čaj, matchu možeš pomiješati s mlijekom za ukusni matcha latte, a ljeti dobiva svoju ledenu verziju matcha latte s ledom! 

Matcha nastaje mljevenjem lišća zelenog čaja u fini prah prepoznatljive svijetlo zelene boje koji se zatim miješa s vrućom vodom za spravljanje matcha čaja, tradicionalnog pića podrijetlom iz Japana, gdje se konzumira još od 12. stoljeća, rekla je za shape.com, nutricionistica Asako Miyashita.

matcha latte | Autor: Shutterstock Shutterstock matcha latte

Dobrobiti konzumiranja matche

Matcha čaj sadrži mnogo antioksidansa, poput zelenog pigmenta klorofila, kofeina i amino kiseline s učinkom oslobađanja stresa. Zbog toga što je zeleni čaj bogat nutritivnim vrijednostima, njih dobivamo i konzumiranjem matcha napitka.

Konzumiranje matche može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“. Antioksidativni učinci matche mogu utjecati i na smanjenje upala i poboljšanje funkcija imuniteta. Također, konzumiranje matcha napitka smanjuje i razinu stresa te poboljšava kvalitetu spavanja, jer matcha prah sadrži L-theanine, amino kiselinu koja smanjuje razinu stresa, odnosno djeluje na smanjenje „hormona stresa“, kortizola.

matcha čaj | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou matcha čaj

Konzumiranje matche također će dati i priličan doprinos razini tvoje energije, budući da je zeleni čaj bogat kofeinom, no zbog toga što sadrži L-theanine, manje je vjerojatno da će te učiniti nemirnom ili nervoznom, poput drugih napitaka s kofeinom, primjerice kave. No, ako si osjetljiva na kofein, s konzumiranjem matche, kao i sa svakim drugim napitkom koji ga sadrži, trebaš krenuti u manjim količinama.

sok od mrkve Možda vas zanima Eliksir od mrkve: Recept za ukusni napitak od ultimativnih namirnica za zdravlje Rubrika Life&style Life&style

Kako pripremati i koristiti matchu

Matcha prah možeš pronaći u drogerijama te u trgovinama zdrave hrane, a kod kuće ga trebaš čuvati na hladnom i suhom mjestu, baš poput ostalih čajeva.

Matchu možeš konzumirati na nekoliko načina, no pazi da u prahu nisu grudice prije nego što ga pomiješaš s tekućinom. Na tradicionalan, japanski način konzumira se tako da prah bambusovom miješalicom za matchu ili običnom pjenjačom, pomiješaš s vrućom vodom, za ukusan i nutritivnim vrijednostima bogat čajni napitak.

matcha napitak | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou matcha latte

Osim ovog tradicionalnog načina, matchu možeš pomiješati i s mlijekom i šećerom za fini napitak matcha latte. Ako ti ljeti ne odgovaraju topli napitci te se želiš osvježiti, no svejedno na ukusan način piti matcha napitak, u svoj matcha čaj ili matcha latte jednostavno dodaj led za osvježavajući hladni napitak kao stvoren za ljetne dane!

matcha napitak | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou matcha latte s ledom

Uz to, matcha prah možeš dodati i u svoje smoothieje ili limunadu jer će se prah zelenog čaja odlično slagati s ostalim voćem poput manga, banana ili limuna!

Možda vas zanima Razbudi se uz chia puding s kavom, a recept možeš prilagoditi prema svojim željama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@matcha_latte_art
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zdrav je