Life&style

Zavirili smo u veličanstveni dvorac Windsor prije nego se u njega trajno usele princ William i princeza Kate

  • Dvorac Windsor najstariji je i najveći naseljeni dvorac na svijetu, osnovan još u jedanaestom stoljeću
  • Jedan od najveličanstvenijih domova na svijetu kroz kojeg je prošlo više od 40 monarha uskoro će postati nova rezidencija princa Williama i princeze Kate od Walesa
  • Iako se unutrašnjost  privatnih rezidencija rijetko kada može vidjeti, kraljičin videopoziv tijekom pandemije iz njezine dnevne sobe bio je dovoljan da svakome postane jasno da su povijesne dvorane ono što ovaj dvorac čini uistinu posebnim

Dvorac Windsor relativno često otvara svoja vrata za javnost koja time dobiva priliku pomnije proučiti ovu nevjerojatnu arhitekturu, a prilika da vidite unutrašnjost dvorca Windsor uzbudljiva je prilika da zavirimo u dijelić duge povijesti jedne od najpoznatijih obitelji na svijetu.

Spomenuti je dvorac jedna od najpoznatijih kraljevskih rezidencija u Royal Collection Trustu, a k tome je Windsor najstariji i najveći naseljeni dvorac na svijetu. Osnovan još u jedanaestom stoljeću, jedan od najveličanstvenijih domova na svijetu kroz kojeg je prošlo više od 40 monarha uskoro će u nadolazećoj godini postati nova rezidencija princa Williama i princeze Kate od Walesa.
 

Možda vas zanima Zavirili smo u staru kuću koja je utočište kraljice supruge Camille kad želi pobjeći od svega Rubrika Life&style Life&style

Dvorac sadrži dvije vrste smještaja; državne stanove i privatne rezidencije poput apartmana koji su zatražili Harry i Meghan i soba u koje će se William i Kate preseliti sa svojom djecom. Državni apartmani dizajnirani su za vrijeme vladavine kralja Charlesa II. i, unatoč tome što su se izvorno koristili za državne dužnosnike i dostojanstvenike, ovaj je dio sada otvoren za javnost. Iako se unutrašnjost  privatnih rezidencija rijetko kada može vidjeti, samo jedan pogled na kraljičinu privatnu dnevnu sobu koji se dogodio putem videopoziva tijekom pandemije, bio je dovoljan da svakome postane jasno da su povijesne dvorane ono što ovaj dvorac čini uistinu posebnim.
 

Prikladno za kraljevsku obitelj, zidovi dvorca izgledaju gotovo kao da su skinuti sa stranica neke bajke. Zamršeni zlatni listići i izvajana žbuka ukrašavaju zidove i stropove u cijelom dvorcu, a što je jasan znak njegove zapanjujuće raskoši i duge i bogate povijesti. Rasvjeta nije ništa manje impresivna pa tako brojni lusteri vise u hodnicima i plesnim dvoranama.
 

Veliko predvorje koje se nalazi u gornjem dijelu dvorca prepuno je raskošnih detalja. Prostor koji je ulaz u ostale državne apartmane  prikaz je maestralnog uređenja ovog impozantnog prostora brojnim umjetničkim djelima odabranima iz kraljevskih privatnih zbirki, a neki od najznačajnijih su i djela princu Albertu omiljenog Rubensa. On je bio toliko oduševljen ovim umjetnikom da je jedna prostorija u dvorcu, posvećena isključivo njemu, od milja preimenovana u Rubensovu sobu.
 

Ideje za uređenje spavaćih soba u dvorcu nisu ništa drugo nego odvažne, a posebno oduševljavaju detalji u King's Bed Chamber. Kompletni zidovi ove prostorije presvučeni su raskošnim crvenim damastnim papirom koji je i više no glasan dokaz povijesnog  bogatstva dvorca, a jednako je impresivan i sam krevet kojeg je izradio francuski drvodjelac Georges Jacob 1855. uoči posjete cara Napoleona III i njegove supruge, čiji su inicijali još uvijek jasno vidljivi na tkanini podnožja. No, nije baš svaki detalj ovdje povijesni pa je tako mramorni kamin u ovu sobu stigao iz Buckinghamske palače. 
 

Zelena soba za crtanje zatvorena je za javnost zbog krhke prirode tepiha i namještaja nakon požara koji se dogodio 1992. godine, a sadrži neke od najspektakularnijih tepiha u dvorcu poput prekrasnog tepiha iz Axminstera koji datira još iz 1851. i koji je jedan od najbolje očuvanih primjera engleske manufakture iz tog vremena, a postavljen je još tijekom vladavine kraljice Viktorije.
 

Jedna od najpovijesnijih prostorija unutar dvorca Windsor je The Garter Throne Room koja je stoljećima ugosšćavala monarhe, vitezove i dame iz Order of the Garter, a postala je poznata po svojim draperijama i zavjesama te velikom Guiltwood baldahinu  uokvirenom luksuznim zavjesama od baršuna. Samo prijestolje još je jedan relativno novi dodatak dvorcu, napravljeno 1953. za krunidbu pokojne kraljice Elizabete II, a tu je i popratni veliki državnički portret kojeg je naslikao James Gunn i koji prikazuje pokojnu kraljicu u krunidbenoj odori.
 

Iako je obično svečana blagovaonica u Buckinghamskoj palači domaćin mnogih današnjih svečanih banketa, blagovaonica unutar dvorca Windsor također je igrala važnu ulogu u brojnim događanjima.
 

Možda vas zanima Sve tajne vrtova rezidencije kralja Charlesa: Ima svoju privatnu kolibu i ruže koje mirišu na jabuke Rubrika Life&style Life&style

Soba koju je izvorno koristio kralj Charles II. oduzima dah svojim besprijekorno oslikanim stropom koji prikazuje gozbu bogova s voćem, peradi i ribama, a ovo nevjerojatno umjetničko djelo popraćeno je prekrasnim rezbarenim zidovima. St. Georges Hall  ekscentričan je prostor dug 55 metara i dizajniran u gotičkom stilu s originalnim vojnim oružjem i oklopima izloženima na zidovima, a budući je ovaj dio dvorca bio teško oštećen u požaru, veliki dio izvornih gipsanih radova iz 1820-ih i impozantne umjetnosti nepovratno je izgubljen. Ipak, dobar dio onoga što je uništeno poput izvornog gipsanog stropa s oslikanim viteškim štitovima i gipsanim gredama, delikatno je rekreirano kako bi se dvorani vratio njen nekadašnji sjaj.
 

Daleko jedna od najvećih prostorija u dvorcu Windsor je dvorana Waterloo koja je posvećena britanskoj pobjedi u bitci kod Waterlooa, a sami su zidovi obloženi i strop zatvoren kako bi oponašali unutrašnjost velikog broda. Tepisi u prostoru također su impresivni, a napravljeni su povodom proslave zlatnog jubileja kraljice Viktorije. Za indijski se tepih kaže da je najveći tepih bez šavova na svijetu, a koliko je veličanstven komad u pitanju možda najbolje govori podatak da je, kada je 1992. požar uništio velike dijelove dvorca, bilo  potrebno više od 50 vojnika da namotaju ovu nevjerojatnu podnu oblogu kako bi ju se premjestilo na sigurno tijekom obnove.
 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0