Life&style
Andrea Andrassy

Zavirili smo u hladnjak Andree Andrassy i iznenadili se onim što smo ondje zatekli

  • Tikvica na kojoj se razvija novi oblik života i ostale trule stvari iz naših hladnjaka, nažalost, pripisuju se globalnom problemu bacanja hrane  s prilično zastrašujućim statistikama
  • No, na izbor nam se nudi mnoštvo jednostavnih trikova (i poneka mudra odluka) kojima možemo doskočiti očuvanju naših namirnica, hrane, ali i kućnog budžeta
  • Svoja vrata hladnjaka  otvorila nam je spisateljica, kolumnistica miss7 i velika gurmanka Andrea Andrassy koja, kada je u pitanju hrana, stvari ne prepušta slučaju – ni kanti za smeće

Sezonske jagode, svježe povrće i voće s placa, najbolji komad mesa iz obližnje mesnice… sve je spremno za nove kulinarske avanture! No, užitak u hrani bez koje ne možemo prate i prilično porazne statistike. Jesi li znala da se u svijetu godišnje baci 930 milijuna tona hrane?

I dok će tvoj kolač s jagodama nestati i prije nego što dođe do hladnjaka, mnogi u ovom trenutku bacaju propalo voće ili povrće, ostatke večere na koje su zaboravili, mlijeko čudnih mirisa… Organizacija hrane vrlo je važna ali, srećom, nije nikakva znanstvena fantastika. Malim promjenama i mudrim odlukama bacanje hrane možemo svesti na minimum, a time i spriječiti odlijevanje našeg kućnog budžeta na hranu i energiju.

Vlastiti mali doprinos u rješavanju ovog globalnog problema  možemo dati preko raznih trikova u čuvanju naše hrane (zaista djeluju!) ,a svojim iskustvom nam pomaže spisateljica i kolumnistica portala miss7 Andrea Andrassy kojoj bacanje hrane nipošto nije opcija. 

Za početak, važne su mudre odluke

Iako će s dolaskom proljeća i ljeta radije pojesti nešto vani, Andrea zimske dane obožava provoditi i kuhajući u svome stanu čiji je interijer unatrag nekoliko godina sasvim prilagodila svome ukusu. Estetika joj je jako važna, a kako je frižider poprilično upečatljiv dio interijera, smatra kako je važno da tamo nije slučajno

"Imam dva frižidera, jedan ugradbeni, koji stoji u kuhinji, i jedan samostojeći, koji sam smjestila na lođu. Kako su ugradbeni frižideri nešto uži od onih standardnih, a ja sam osoba koja jako voli jesti, vrlo sam brzo zaključila da će mi trebati dodatni skladišni prostor. Kod odabira prvog frižidera bilo mi je važno da se lijepo uklopi u kuhinju, a kod drugog mi je, osim lijepog dizajna, bilo važno i da ima malo više prostora. Oba frižidera u mom stanu su Samsung, oba No Frost, a ovaj koji stoji na lođi je i SpaceMax, što znači da zahvaljujući stanjenim unutarnjim stijenkama ima više skladišnog prostora", otkrila nam je Andrea. 

Baš zato što je jako zaposlena i nema vremena na bacanje, Andrea sve što može drage volje prepušta tehnologiji. No Frost tehnologija kojom je oplemenjena Samsung RB7300T generacija hladnjaka pojačava cirkulaciju zraka kako bi održala konstantnu temperaturu, što sprečava nakupljanje leda. Također puno brže postiže ciljanu temperaturu, a ima i manju potražnju za rashladnim sustavom, tako da traje duže.


A skladišni prostor hladnjaka nimalo se ne prepušta slučaju. Kako pohraniti povrće kako bi što više zadržalo svježinu, a kako voće ili mliječne proizvode? Što je s mesom i ribom? 

Hladnjak može reflektirati naš stil, ali važno ga je i pravilno napuniti

Stručnjaci upozoravaju na zone hladnjaka ovisno o kojima je potrebno slagati namirnice. Hladnjaci novije generacije omogućuju ravnomjerno hlađenje svih namirnica, ali hlađenje je moguće podijeliti u zone koje će hladiti na različitim temperaturama. Primjerice lijeva strana može biti odlična za čuvanje mesa i ribe dvostruko dulje nego inače, dok je desna strana izvrsna za voće i povrće.

No, postoje još mnogi trikovi kojima se može produljiti svježina namirnicama, a jedan od njih je sistematiziranje prostora čime se rukovodi i Andrea. 

"Imam neku mini-opsesiju organiziranjem frižidera i često to radim jer me smiruje. Stalno pronalazim nova rješenja i uvodim nove pomoćne posude za što sistematiziranije skladištenje namirnica. Nedavno sam tako kupila prekrasan keramički držač za 6 jaja, s idejom da ću sad napokon imati mjesto namijenjeno samo za njih. Čim sam izašla iz dućana sam se sjetila da svaki normalan frižider ima posudicu za jaja, ali tu sam informaciju prigodno zaboravila jer sam se zaljubila u taj novi", ispričala je Andrea. 

A kada se otvore vrata Andreinog hladnjaka, uz jaja mogu se pronaći i salame, sirevi, jaja, masline, majoneza, a uvijek ima i povrća za koje kaže da ga najčešće pojede na silu kako se ne bi pokvarilo. "Voljela bih reći da sam osoba koja će uvijek radije grickati svježu papriku nego smoki, ali nisam. Imam naviku ljudima ponuditi više vrsta mlijeka za kavu, tako da često dobijem komentar da sam kao kafić", našalila se Andrea. 

Za svježinu namirnica dobrodošli su i trikovi

Osim mlijeka, svoje omiljene namirnice pohranjuje baš kako preporučuju stručnjaci – u prozirne posudice koje omogućuju bolju organizaciju i preglednost, a i neće zaboraviti na njih.

"Stavljam stvari u prozirne posudice jer mi se već previše puta dogodilo da nešto zamotam u alu-foliju i istog trena zaboravim da postoji. Nemam neke pretjerano izazovne namirnice kad je u pitanju čuvanje, eventualno avokado, ali za njega postoji onaj trik da ostaviš košticu u sredini pa dulje ostaje svjež", napomenula je Andrea. 

Uz avokado, čije polovice mnogi premažu limunom prije pospremanja u hladnjak, prilično je izazovno ovih dana održati i svježinu jagodama, ali Andrea s tim nema problema iz opravdanih razloga.

"Jagode se ne pokvare ako ih brzo pojedeš, a ja ih pojedem odmah. Kad je u pitanju očuvanje svježine namirnica, nemam velikih problema jer u frižideru imam ladice Optimal Fresh + i Humidity Fresh +, a pomaže i No Frost tehnologija koja održava ujednačeno strujanje zraka po svim dijelovima frižidera'', objasnila je.

Svatko može dati svoj maksimum

Osim za naprednu tehnologiju hlađenja kojom se odlikuje Samsung RB7300T generacija hladnjaka, nije loše znati i za dodatne trikove za očuvanje svježine namirnica. Iako će ih Andrea pojesti odmah, jagode će ostaviti za kasnije, a najbolje ih pohraniti u hladnjak ako su prethodno oprane u otopini vode i octa.

Jesi Ii znala da će sir dulje trajati ako ga zamotaš u papir? Svježe začine najbolje je tretirati kao cvijeće - staviti ga u posudu s vodom, a zatim ih pokriti plastičnom vrećicom te učvrstiti gumicom. Brokula će zamotana u foliju u hladnjaku potrajati i do četiri tjedna. Salatu je najbolje pohraniti u posudicama s kuhinjskim ručnikom koji će upiti višak vlage. Korjenastom povrću za trajniju svježinu potrebno je odrezati višak korijena, a gljive držati u papirnatim vrećicama. 

Unatoč svim naporima, ponekad nas ipak može iznenaditi i trula strana tikvice i to je sasvim u redu. Važno je da svjesno pristupamo globalnom problemu bacanja hrane koji seže sve do nas, potrošača.

"Danas je sve jako dostupno i primamljivo, pa se zna dogoditi da zahvaljujući gladnim očima kupiš stvari koje jednostavno ne stigneš iskoristiti prije isteka roka trajanja. Mislim da nam je lockdown bio odlična škola po pitanju maksimalnog iskorištavanja namirnica i pametnog planiranja. Nerealno je očekivati da nitko nikad neće baciti hranu, ali mislim da svatko treba dati sve od sebe da to smanji koliko god može", zaključila je Andrea. 

Photo: Instagram@lejla.fili
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    kaj je ovo reklama za frižider????