Life&style

Zašto ti ponestane novca prije kraja mjeseca? Možda zbog ova 3 razloga...

Do plaće ima još dana, a novčanik ti je opet prazan? Možda upadaš u jednu od ove tri zamke zbog koje ne možeš normalno preživjeti "od prvog do prvog“

OK, prihodi nisu toliko veliki i naravno da bi mogli biti veći – i naravno da bi onda bilo lakše. Međutim, situacija je takva kakva jest – i treba joj se prilagoditi. Odnosno, ne možemo trošiti nešto što nemamo, nego moramo nekako „rastegnuti“ mjesečnu plaću na cijeli mjesec. Ako se pitaš kako to napraviti, pogledaj ove tri česte pogreške pri raspolaganju kućnim budžetom – koje te nesvjesno tjeraju u minus, a lako ih je izbjeći…

Ne računaš na račune

Puno računa ili opomena na kraju mjeseca pravo su neugodno iznenađenje za tebe? Razlog: možda si nešto kupila na rate ili naručila online, a sada moraš platiti. 

via GIPHY

Naš savjet: 

Izbjegavaj kupovinu preko tekućeg računa. Ili si možeš u ovom trenutku nešto priuštiti – ili jednostavno ne možeš. Ako se odlučiš na kupovinu, koristi gotovinu – onda ti ne prijete neugodna iznenađenja i iznenadni minus na računu. 

Možda vas zanima "Pravilo tri dana" pomoći će ti da manje trošiš (i budeš bogatija) Rubrika Life&style Life&style

Nemaš redovite troškove pod kontrolom 

Račun za osiguranje automobila, račun za mobitel, struju, vodu, mjesečnu kartu – sve to redovito moraš plaćati. Sve mi podsvjesno znamo da moramo na početku mjeseca rezervirati određenu svotu novaca za redovite troškove – a opet se iznenadimo kad nam dođe „neočekivani račun“. 

Naš savjet: 

Uzmi si pola sata vremena i provjeri mjesečne bankovne izvještaje iz nekoliko proteklih mjeseci. Potom si napravi točan popis svih stalnih troškova i dane kad ih moraš platiti. Tako ćeš unaprijed lako moći izračunati koliko i kada nešto moraš platiti – i rezervirati novac za to.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Ove greške u supermarketu mogu te skupo stajati Rubrika Life&style Life&style

Trošiš novac na nepotrebne stvari

Jesi li za vikend bacila hrpu „stare“ hrane iz hladnjaka? Ili si danas popila tri pića nakon posla i još dvije kave za vrijeme radnog vremena? Često nam novac kao nekom čarolijom nestane iz novčanika – a ne razmišljamo da smo same odgovorne za trošenje. 

Naš savjet: 

Kod kupovine namirnica za cijeli tjedan itekako pomaže popis. Kava i piće u kafiću neka ne bude svakodnevna navika, nego si to priušti jednom tjedno ili za vikend. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Iznenadjena

    Evo ja znam: muž i ja zaradimo oko 10,000 mjesečno. Uz 2 djece smo 4člana obitelj pa kad sve stavimo na papir ovako ispadne: hrana i higijena 5000, režije 1500, podstanarstvo 2500, mobiteli 300, škola (prehrana, boravak, izleti, džeparac) 800, ... prikaži još!