Life&style

Zašto su baš crvena i zelena boje Božića? Za svaku boju je vezana jedna priča...

  • Kad zažmiriš i pomisliš na Božić, boje koje su ti pred očima su zelena i crvena, zar ne? Znaš li zašto?
  • Obožavamo praznike i proslave, ali rijetko razmišljamo o simbolici predmeta i tradicionalnih boja koje se vezuju uz njih

Koliko razmišljamo o ikonografiji i bojama u svečanim prilikama i blagdanskim razdobljima? Vjerojatno rijetko, a zapravo boje koje se najčešće povezuju s bitnim događajima i datumima imaju iza sebe zanimljive priče prepune detalja iz povijesti, tradicija i običaja brojnih naroda. Tako su i ove dvije boje vezane za Božić iz nekih logičnih razloga.

Možda vas zanima Blagdanska čarolija: Ovo su najljepše uređeni božićni izlozi u Zagrebu Rubrika Life&style Life&style

 

Zelena boja

Većina boja vezana je za europske tradicije i običaje gdje je u vrijeme Božića hladno i mračno. Za zelenu boju zaslužne su zimzelene biljke poput grani jelki i smreka, bršljana i božikovine koje se koriste doista stotinama godina za ukrašavanje domova u to vrijeme. Zelena podsjeća ljude da će proljeće doći i da zima neće zauvijek trajati. Stari Rimljani su izmjenjivali zimzelene grančice kao simbol sreće, a Egipćani u vrijeme zimskih svečanosti palmine. Tijekom Srednjeg vijeka na Badnje večer izvodili su se komadi koji su prikazivali raj i čitale priče iz Biblije onima koji nisu znali čitati. U tim je prikazima "rajsko drvo" bio bor s pričvršćenim jabukama. A bez maštovite božićne jelke danas ne možemo.

via GIPHY

Crvena boja

Kao što smo spomenuli, crvene jabuke ukrašavale su bor koji je glumio rajsko drvo i simbolizirale Adamov pad. Crvene su boje i bobice na božikovini (koje su predstavljale Isusovu krv dok je umirao na križu), a crvene su i biskupske halje. Uostalom, otud i crveno odijelo Djeda Mraza.

Možda vas zanima 5 predivnih ideja kako uklopiti božićne lampice u dom, jer... obožavamo ih! Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Photo: Eugene Zhyvchik/Unsplash

Komentari 0