Life&style

Zašto nikako ne bi smjela bacati koru od lubenice u smeće

  • Ovih dana nam protiv sparine pomažu hladne kriške lubenice
  • Lubenica je super zdrava, no jesi li znala da se u njezinoj kori nalazi pravo bogatstvo aminokiselina
  • Zato ti donosimo recept uz koji ćeš uživati i u blijedozelenom dijelu sočne ljetne poslastice 

Ima li što više osvježavajuće od rashlađene lubenice u sparna ljetna popodneva? Hladna, sočna, crvena ljetna poslastica ne samo da razoružava svojim okusom i lakoćom, već je i jako zdrava. I to cijela i šteta ako i ti, kao i uostalom, većina ljudi, bacaš njezinu zeleno-biijelu koru. Kora se, naime, može upotrijebiti na razne načine, a nevjerojatno je dobra za zdravlje.  

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty
Kora od lubenice sadržava aminokiselinu citrulin, koja pomaže izdržljivost kod sportaša, a pomaže i stvaranju arginina, druge aminokiseline koja je važna za zdravlje, a neki je ljudi nemaju dovoljno. Znanstvenici istražuju mogu li ove dvije aminokiseline pomoći kod stanja povezanih s anemijom, zasad se to pokazuje odlično, stoga, vidiš da je šteta baciti koru od lubenice u smeće. Dakako da je možeš nasjeckati na kockice i pomiješati s kockicama mesa lubenice - smanjit će slatkoću i još bolje te hidratizirati ili je usitniti u blenderu kao jedan od sastojaka smoothieja, no ovdje ti donosimo i jedan prilično  neobičan recept za ukiseljene kore lubenice. Nismo isprobali, ali oni koji jesu kažu da imaju svježinu i teksturu kiselih krastavaca.    

Možda vas zanima Već su u dućanima! Evo zašto trebaš ljeti jesti lubenice - osim što su tako savršeno osvježavajuće i slasne Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

 

Ukiseljene kockice kore od lubenice 

Skini zeleni dio i svaki crveni dio s kore i nasjeckaj je na kockice. Pomiješaj tri žlice soka od limuna ili limete u dvije litre vode i prelij preko kockica kore, pazeći da je svaki dio prekriven tekućinom. Pusti da odstoji četiri sata, a zatim pomiješaj začine po želji, 8 šalica šećera, litru bijelog octa i litru vode i prokuhaj. Kad se ohladi, dodaj ocijeđene kockice kore, dobro zatvori i ostavi da se ukiseli, najmanje 6 tjedana.


Možda vas zanima Kako odabrati najfiniju lubenicu? Uz ovih 5 trikova nema šanse da pogriješiš... Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0