Life&style

Zašto NIKAD ne bi smjela imati prekrižene noge

Evo što se događa  kad previše vremena provodiš sjedeći s jednim koljenom preko drugog.

Sjediti prekriženih nogu vrlo je damski učili su nas, a i ženstveno i seksi tako da nam je to tijekom godina postala toliko prirodna poza da gotovo i ne znamo drukčije sjediti. Zapravo, vrlo vjerojatno i sada sjediš u toj pozi, zar ne? Jedan je razlog što to radimo već automatski, ali i zato što nismo svjesne posljedica koje ovakav način ima na naše zdravlje. 


Naime, zadržavaš li se u istoj pozi duži vremenski period, ne riskiraš samo probleme s cirkulacijom o kojima ti sigurno tupe već godinama, već i paralizu. Da, paralizu! Loša je vijest ta kako je upravo ova poza jedna od onih u kojoj je taj rizik najveći.
Problem nastaje onda kad krvi tlak u tijelu počne rasti. Čak i ako nemaš problema s tlakom, izbjegavanje ove poze pomoći će ti održavati zdraviji život te spriječiti eventualne poremećaje cirkulacije.

Jedan od razloga je taj da, jednom kad jedno koljeno nasloniš na drugo, krv iz nogu krene navirati prema prsima, rezultirajući većom količinom krvi koja se pumpa iz srca, povećavajući tvoj krvi tlak. Drugo moguće objašnjenje je da se krvni tlak povećava je izometrična vježba mišića nogu odnosno tjelovježba u kojoj se zglobovi ne pomiču i mišići ne produljuju.

 | Autor:

Ta poza može dovesti i do neravnoteže zdjelice. Dulji period sjedenja prekriženih nogu mišić unutarnjeg bedra čini kraćim, a mišić vanjskog duljim što dovodi do opasnosti od iščašenja zglobova.

 

Možda vas zanima Kako se riješiti (uvijek) hladnih nogu Rubrika Life&style Life&style


Ako ti ni to nije dovoljan razlog da počneš mijenjati poze u kojima sjediš, sjedenje prekriženih nogu pojačava opasnost od proširenih vena. Naime, kad prekrižiš noge, povećava se i pritisak na vene te se sprječava protok krvi, uzrokujući stanjenje i slabljenje krvnih žila. To, nadalje, može prouzrokovati nakupljanje krvi u nogama te oticanje vena.

Naposljetku, istraživanje je dokazalo da sjedenje prekriženih nogu kroz period duži od tri sata može rezultirati iskrivljenim držanjem, bolovima u donjem dijelu leđa i vrata kao i neugodnosti u kukovima.

Sad kad smo s tobom podijelili ove neugodne činjenice, možda bi bilo dobro da svi zajedno poradimo na zdravlju i ovu pozu sačuvamo za posebne prilike.

Photo: YouTube Screenshot

Komentari 0