Life&style

Kako se riješiti (uvijek) hladnih nogu

Noge i/ili ruke su ti uvijek hladne? Možda je riječ o nedostatku nekih nutrijenata, možda o slaboj cirkulaciju, no ma kako bilo, moramo ih pod hitno zagrijati!

"Užas, noge su ti ledene!" - jesi li to čula barem jedanput, dok se navečer stisneš uz dragog? Kojim trikovima i kućnim pripravcima si možeš pomoći? No zašto uopće tako mnogo žena pati zbog hladnih nogu i ruku?

Za početak, imamo manje mišićnog, "toplog", tkiva od muškaraca pa se brže "smrznemo". Drugi je razlog što ljudi na stopalima i šakama imaju općenito tanku kožu bez sloja masnog tkiva - tako smo jednostavno građeni - masnim je slojem najbolje zaštićen trup s vitalnim organima, a ruke i noge su doslovno na periferiji. Žile su tamo uže i krv sporije cirkulira, još ako nosimo uske cipele ili čarape koje dodatno usporavaju cirkulaciju, eto ledenih nožica.

via GIPHY

Prvi savjet bi stoga bio: u hladne dane nositi udobne, široke i čizme, a i čarape. No, normalno je da nam se zimi s vremena na vrijeme smrznu prsti i na rukama i na nogama, no kronično hladni? Kad su nam prsti ledeni i kad vani nije tako uzroci su drugi. Na primjer, to može imati veze s hormonima, činjenicom da pušiš, stresom, niskim krvnim tlakom ili pak manjkom tjelesne aktivnosti. Manjak vitamina B, magnezija ili željeza također može biti uzrok tako da bi bilo dobro provjeriti krvnu sliku. No, u međuvremenu...

Spas za hladne noge

Da, da, čizma glavu čuva, to je stara istina, a za podužu šetnju adventskim sajmom preporuka su čarape od prave vune ili barem termo čarape. Ono što možeš napraviti kod kuće je namakati noge u toploj kupki, koja će potićući cirkulaciju ugrijati ne samo stopala već i cijelo tijelo. A i super te opustiti nakon dugog dana. 

Možda vas zanima 11 gadnih stvari koje se događaju svim curama zimi Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako ugrijati smrznute ruke?

Ovo možeš napraviti i dok sjediš na poslu (a ruke ti se smrzavaju): nekoliko pokreta istezanja i nekoliko vježbi potaknuti će cirkulaciju: stišći šake, mrdaj prstima, vrti šakama, istegni ruke. Ova mala fiskultura ima i popratne pozitivnr posljedice: razbudit će te. Nećemo napominjati da vani treba nositi rukavice, to svatko zna, no kakve? Hoćeš li odabrati klasične ili one pomalo djetinjaste sa samo jednim prstom ne treba biti samo stvar ukusa: iako manje praktične rukavice s jednom prstom mnogo bolje griju ruke! Ako biraš li kasične rukavice neka budu od prirodnih ili pak od high-tech materijala koji dopušta da vlaga izađe, zaustavlja vjetar i sl.

via GIPHY

Ako si sklona lošoj cirkulaciji općenito, pomažu i tuširanje naizmjence toplom i hladnom vodom, kneipp kupke i redoviti odlasci u saunu s promjenama tempreature. Pomoći si možemo i onime što unosimo u tijelo: čili, papar i đumbir potiču cirkulaciju pa tim začinima treba začiniti hranu. A između obroka popiti čaj od đumbira. osim što će te zagrijati iznutra, smrznute prste ruke možeš grijati na šalici...

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0