Life&style

Zašto bismo trebale napraviti 10.000 koraka dnevno

Znaš li koliko koraka dnevno napraviš? Bilo bi idealno da ih je najmanje 10.000 – osim što bi se promijenilo tvoje zdravlje, promijenio bi se i tvoj život – nabolje!

Naravno da znaš da je kretanje važno za zdravlje. I sigurno si već negdje pročitala kako bi bilo idealno napraviti 10.000 koraka dnevno. Možda čak i imaš na mobitelu aplikaciju koja broji korake – i onda, kad ih napraviš 10.000 u jednom danu – dobiješ poruku u kojoj je čestitka na tvom uspjehu. Upravo to mi se neki dan dogodilo, pa sam se zapitala – hm, a zašto baš 10.000 koraka? Zašto je to doista dobro? Kako uopće stići toliko hodati (svojih prvih „svjesnih“ 10.000 napravila sam na izletu u prirodu, odnosno šetajući brdom i šumama…)? Otkrivamo zbog kojih razloga bismo trebale napraviti 10.000 koraka dnevno. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1. Jačamo srce

Umjereno te dugotrajno kretanje idealno je za srce – koje se time trenira, odnosno jača. Za vrijeme hodanja se puls tek malo povećava, pa se srce previše ne opterećuje – a opet radi više nego kod sjedenja ili stajanja. Tko redovito radi 10.000 koraka dnevno, svakodnevno jača srce. 

2. Rjeđe smo bolesne 

Ako uistinu radimo 10.000 koraka dnevno, to onda radimo i po zimi, vjetru i kiši. Tako ćemo očvrsnuti te ojačati imunitet. Istovremeno se snižava krvni tlak te se smanjuje rizik od infarkta ili kapi. 

3. Mršavimo 

Redovito kretanje brzo će se vidjeti i na vagi. Dakle, ako želiš smršaviti, svakako planiraj 10.000 koraka dnevno. 

4. Raspoloženije smo 

Ako si često živčana i u stresu, hodanje je idealno sredstvo protiv toga. Ravnomjerno kretanje opušta te skreće misli. Potraži staze za šetanje gdje ti duša lako može odlutati. Vrlo brzo bit ćeš bolje volje… 

5. Postajemo kreativnije 

Istraživanja su pokazala da šetnja poboljšava kreativnost. Dakle, ako te muči neki problem, nemoj se mučiti u samoći sobe, nego radije otiđi van i prošeći. Svaki korak će te približiti rješenju problema. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Međutim, kako pronaći dovoljno vremena za 10.000 koraka dnevno? vidjet ćeš da nije toliko teško „dodati“ malo kretanja u svakodnevicu. Donosimo neke savjete…

1. Hodaj do posla i hodaj stepenicama 

Dakle, ako do posla nemaš više od 2-3 kilometra, onda je put do tamo lagana šetnja (računaj toliko i nazad). Dovoljno je pola sata ranije ustati. Plus. Kad pješačiš, nema gužve u prometu, stresa, nervoze, panike, ljutnje… 

2. Prošeći za vrijeme stanke na poslu  

Nemoj iskoristi popodnevnu stanku isključivo za jelo, nego isplaniraj redovitu kratku šetnju (ovisno o tome koliko imaš vremena). Važno je da se krećeš. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Nabavi steper 

Ako ti je šetnja užasno dosadna, nabavi steper. Na njemu možeš predvečer „hodati“ i usput gledati omiljenu seriju ili neki film. Skretanjem pažnje na nešto drugo će ti brže proći vrijeme – ponekad ćeš hodati i duže nego planirano. 

4. Dogovori se s ekipom za sakupljanje koraka 

Ako ti je pak dosadno samoj hodati, dogovori se s prijateljima i otiđite šetati. U društvu vrijeme brže prolazi i koraci se nižu jedan za drugim. Neka šetnja s ekipom (barem jednom tjedno) postane tradicija – osim što jačate prijateljstvo, poboljšavate svoje zdravlje! 

5. Parkiraj daleko od posla 

Ako na posao baš moraš autom, onda parkiraj što je moguće dalje od ureda. Vidjet ćeš kako ćeš brzo sakupiti hrpu koraka. 

6. Pješači stanicu ili dvije 

Ako si u gradu i ideš javnim prijevozom, izađi stanicu ili dvije ranije i prošeći do cilja – i evo još malo koraka na tvom „računu“. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0