Life&style

Zagrijavanje za Pulski filmski festival: 'Festival u kvartu' je kino na otvorenom na deset lokacija u Puli

  • Pulski filmski festival i prije službenog početka donosi čak deset filmova na otvorenom
  • U programu 'Festival u kvartu' koji započinje 26. svibnja i traje do 24. lipnja na deset lokacija u Puli bit će prikazano 10 filmova kojima započinje zagrijavanje za jubilarno, 70. izdanje Pule
  • Program se održava kao uvertira u ovogodišnji Pulski filmski festival koji započinje 15. srpnja 2023. i tijekom devet dana predstavit će najbolje dugometražne filmove nastale u Hrvatskoj te manjinske hrvatske koprodukcije

'Festival u kvartu' filmski je program kojem je cilj okupiti građane i goste Pule pred velikim platnom na otvorenom i uoči Pulskog filmskog festivala prikazati neke od ponajboljih filmova iz naše kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici. Svi su filmovi tijekom prošlosti prikazivani na Festivalu, a posebnost je što sada oni stariji filmovi pred novu publiku dolaze restaurirani. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

'Festival u kvartu' započinje na Trgu kralja Tomislava u petak, 26.5.2023. od 21 sat projekcijom dugometražnog igranog filma 'Družba Pere Kvržice' redatelja Vladimira Tadeja. Pustolovina družbe Pere Kvržice prikazana je na 18. Pulskom filmskom festivalu i zasigurno će razveseliti nove generacije koje ovaj film nisu imale priliku vidjeti. Dan kasnije, 27. svibnja od 20:30 sati u Circolu bit će prikazana “Tajna starog tavana” istog redatelja, a taj film prikazan je na 32. Pulskom filmskom festivalu i donosi priču o dvojici dječaka koji, provodeći ljetne praznike na Hvaru, na tavanu pronalaze neobičan izum koji će zaintrigirati čak i špijunsku organizaciju.

 | Autor: Pulski filmski festival Pulski filmski festival

“Igranje u i oko kvarta u kojem sam odrasla  spada među moja najdraža sjećanja iz djetinjstva, a sama pomisao da smo tada, uz igru, u našem dvorištu ili u obližnjem parku mogli gledati i filmove poput 'Družbe Pere Kvržice' i 'Vlaka u snijegu' na velikom platnu, ispod zvjezdanog neba, uz zvuk zrikavaca bila bi PAF. Čudo. Sreća neviđenih razmjera.

Možda vas zanima 6 dugometražnih crtanih filmova prava su poslastica, prikazat će se u sklopu Animafesta na ljetnoj pozornici kina Tuškanac Rubrika Life&style Life&style

No, ono što je tada bilo nezamislivo danas je ostvarivo. 'Festival u kvartu' spaja prošlost i sadašnjost, nama ostvaruje snove, a našoj djeci i unucima predstavlja filmove koji su obilježili naše odrastanje. No, to je samo jedan od brojnih programa ususret  70. rođendanu Pulskog filmskog festivala, jedne od najstarijih filmskih manifestacija na svijetu”, izjavila je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Tanja Miličić.

 | Autor: Pulski filmski festival Pulski filmski festival

'Festival u kvartu' u svom drugom vikendu, u petak, 2. lipnja, u 21:15 na igralištu Vidikovac donosi film  'Kapetan Mikula Mali' redatelja Obrada Gluščevića iz 1974. koji je na 21. Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike 'Jelen'. 'Vlak u snijegu' (1976.) redatelja Mate Relje prikazuje se u subotu 3. lipnja od 21:15 sati. Vedrina i spontanost Slavka Štimca, koji je posebnim priznanjem za ulogu u tom filmu nagrađen na 23. Puli, u kinu na igralištu iza Stande (Šijana) podsjetit će nas na ovaj filmski klasik o putovanju školaraca u grad kada ih u vlaku zatiče mećava, a njihovo prijateljstvo biva stavljeno na kušnju. 

Na programu 'Festivala u kvartu' su još filmovi 'Moj dida je pao s Marsa' redateljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, 'Salaš u malom ritu' Branka Bauera, 'Anka' Dejana Aćimovića, 'Koko i duhovi' Daniela Kušana, 'Orlovi rano lete' Soje Jovanović i 'Vuk samotnjak' Obrada Gluščevića. 

 | Autor: Pulski filmski festival Pulski filmski festival

Grad Pula tijekom narednih mjesec dana postat će kino na otvorenom, a uz ranije navedene, lokacije na kojima će biti razapeto filmsko platno su još igralište na Novoj Verudi (Rohreggerova), škola Kaštanjer, igralište na Velom vrhu, igralište Olimpija na Valdebeku, Mornarički park i Placa u Štinjanu. Više informacija o filmovima, lokacijama i terminima prikazivanja provjerite na stranici Pulskog filmskog festivala te na društvenim mrežama Festivala.

Možda vas zanima Od Scorsesea do Wesa Andersona: Počinje slavni filmski festival, a ovih 11 filmova nestrpljivo iščekujemo Rubrika Life&style Life&style

Organizator 'Festivala u kvartu' je Javna ustanova Pula Film Festival, a pokrovitelji su Kino Valli, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska kinoteka, TZ Grada Pule, Grad Pula te Ministarstvo kulture i medija. 

Program se održava kao uvertira u ovogodišnji Pulski filmski festival koji započinje 15. srpnja 2023. i tijekom devet dana predstavit će najbolje dugometražne filmove nastale u Hrvatskoj te manjinske hrvatske koprodukcije. Ovogodišnje izdanje donosi i programe kojima se obilježava jubilej Festivala, kao i novitete koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.
 

Photo: Srećko Niketić/Pixsell

Komentari 0