Life&style

Zagonetka '100 šešira' dio je testiranja za rad u Googleu i nije jednostavna. Probaj je riješiti

  • Zagonetka pred tobom posebno je osmišljena za buduće radnike Googlea
  • Nazvana je '100 šešira', a otkriva jesi li sposobna biti timski igrač
  • Odgovor te čeka na kraju teksta. Bi li svladala ovaj zadatak?

Zagonetka pred tobom postala je popularna nakon što se pročulo kako je riječ o jednom o zadataka koji trebaš uspješno savladati ako želiš postati zaposlenik Googlea. Naime, ova mozgalica je nastala u suradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka s Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMinda. Njezini autori tvrde kako ona može vrlo jednostavno riješiti probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije.

Vodenjak veterinarka, Lav političarka... Koji je idealan posao za tvoj horoskopski znak?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Ako uspješno riješiš ove dvije detektivske zagonetke, tvoja inteligencija je na zavidnoj razini Rubrika Life&style Life&style

Nazvana je '100 šešira', a glasi ovako: Sto zatvorenika stoji u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Zatvorenici ne znaju koja je boja šešira koju nose, kao ni koja je boja šešira onih koji stoje iza njih. Poznata im je samo boja šešira osoba koje se nalaze ispred njih.

Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje mu je boje mu šešir. Ako pogodi, bit će pomilovan, a ako pogriješi, bit će pogubljen. Prije ispitivanja čuvara, zatvorenicima je dozvoljeno da zajedno kreiraju plan i strategiju koja će po njih imati najbolji rezultat.

 | Autor:

Umjetna inteligencija je također rješavala ovu zagonetku, a uspjela je načiniti strategiju kojom je oslobodila 99 zatvorenika, dok je jedan imao 50 posto šanse preživjeti. Što ti misliš da zatvorenici trebaju učiniti kako bi se spasili?

Testiraj svoju pamet i logiku: možeš li reći tko je najgluplja osoba na ovoj slici?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Više od 250.000 ljudi je pokušalo riješiti ovu zagonetku, možeš li je ti savladati? Rubrika Life&style Life&style

Za splet okolnosti koji je proizvela umjetna inteligencija, prvi zatvorenik (posljednji u koloni) treba reći "plav" ako vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir te boje. U suprotnom, ako je ispred njega parni broj, onda je njegov crvene boje. Ta informacija, zajedno s odgovorima koje su ostali zatvorenici dali i šeširima onih ispred dovoljni su da shvatiš kakav šešir ti je na glavi.  

Photo: Shutterstock

Komentari 0