- Kolač od jabuka omiljena je slastica na našim stolovima
- Kolač od jabuka ima i u Irskoj također jako dugu tradiciju
- Donosimo ti autentičan recept za omiljeni irski kolač od jabuka
Kad pomisliš na Zeleni otok, što ti prvo pada na pamet? Sveti Patrik, ovce, pivo ili irski kolač od jabuka? Gotovo svaka irska obitelj ima svoj vlastiti recept za ovaj klasik. Tradicionalno se ovaj slatki desert poslužuje s umakom od vanilije.
Sastojci
• 3 jabuke
• 110 g maslaca (mekog)
• 100 g šećera
• 2 jaja
• 45 ml vrhnja (može i mlijeko)
• 150 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica cimeta
• 1 prstohvat soli
Naš savjet: što su kiselije jabuke, autentičniji je rezultat.
Za mrvice:
• 95 g brašna
• 25 g zobenih pahuljica
• 85 g maslaca (hladnog)
• 100 g šećera
Priprema
1. Ugrij pećnicu na 170 stupnjeva te namasti kalup (promjera 22 cm).
2. Pomiješaj sastojke za mrvice u grubo mrvičasto tijesto pa stavi u hladnjak.
3. Nareži jabuke na ploške.
4. Stuci pjenasto maslac i šećer te dodaj jedno po jedno jaje.
5. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
6. U smjesu od maslaca i jaja naizmjence umiješaj mješavinu s brašnom i vrhnje.
7. Stavi tijesto u kalup, nadjeni ga ploškama od jabuka te stavi na to mrvice.
8. Peci kolač oko 50 minuta dok mrvice ne budu lagano smeđe boje (napravi test čačkalicom!).
9. Ostavi kolač da se ohladi pa ga prije posluživanja pospi šećerom u prahu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.