Life&style

Čudesne jabuke: u ovim kombinacijama učinit će te zdravijom i još ljepšom

  • To da su jabuke zdrave, to zna svako dijete. Ali, znaš li da ovo voće u kombinaciji s ovih pet namirnica djeluje čudotvorno
  • Ne kaže se tek tako da „jabuka na dan tjera doktora van“. Ima puno istine u tome, jer - osim brojnih vitamina – jabuka sadrži i vrijedne minerale i obilje vlakana
  •  Njezino djelovanje u kombinaciji s nekim drugim namirnicama postaje još blagotvornije

Ovdje je pet kombinacija s jabukama – osim što su ukusne, super su za zdravlje! 

1. Jabuka + đumbir = jača srce 

Prirodne „vatrene“ tvari đinđerol i šogaol iz đumbira potiču stvaranje probavnih sokova, a imaju i protubakterijsko djelovanje te čiste krv, sluznice i crijeva od otrova. Osim toga, đinđerol prirodno razrjeđuje krv, odnosno sprječava suženje krvnih žila. 

Savjet sa spravljanje: 1 žličicu naribanog đumbira prelij vrućom vodom, ostavi da se malo ohladi te dodaj ploške jabuka. 

2. Jabuke + zob = niži kolesterol 

Zobene pahuljice sadrže vlakna koja će se pobrinuti za to da u našem krvotoku ne ostane previše kolesterola. Osim toga, 100 g zobi sadrži 4,7 mg željeza – što je jako dobro za žene koje pate od nedostatka željeza. Najbolje je konzumirati zob s namirnicama bogatima vitaminom C – dakle, na primjer s jabukama. 

Savjet za spravljanje: ujutro za doručak jednostavno dodaj zobenoj kaši nekoliko ploški jabuka. 

3. Jabuka + limun = bolje vrijednosti masnoća u krvi 

Kiselo uljepšava – žuto voće sadrži flavanoide koji sprječavaju nastanak raka i srčani infarkt, a istovremeno snižavaju razinu masnoće u krvi. Velika količina kalija iz limuna stimulira živčane i moždane funkcije – osjećaš se budnije i koncentriranije. Osim toga, dovoljno je popiti sok od pola limuna na dan kako bi potakli rad limfnog sustava, jer citrusno voće ima antibakterijsko djelovanje. 

Savjet za spravljanje: osim što je smothie od jabuke, svježeg mladog špinata i soka od pola limuna superzdrav, to je savršeni obrok kad si u žurbi. 

4. Jabuka + cimet = protiv napadaja gladi 

Preko dana marljivo radiš na zdravoj prehrani, a navečer te svlada napadaj gladi i poklekneš? Tu ti može pomoći cimet, jer taj začin djeluje vrlo pozitivno na razinu šećera te na masnoće u krvi – dovoljna je doza od 1 g cimeta na dan kako bi se minimalizirali napadaji gladi. 

Savjet za spravljanje: napravi mus od jabuke s prstohvatom cimeta: oguli jabuke, nareži na komade te zakuhaj u loncu s malo vode. Ostavi da se kratko ohladi, izmiksaj u u fini pire te na kraju začini cimetom. 

5. Jabuka + mrkva = za napetiju kožu 

Poznato je da mrkva sadrži jako puno beta-karotena – dobar je za oči, ima antioksidativno djelovanje te štiti od UV-zračenja i tjera slobodne radikale. Tako će tvoja koža ostati duže napeta i lijepa. 

Savjet za spravljanje: naribaj nekoliko jabuka i mrkvi te pomiješaj sve s medom i malo soka od limuna – superukusno je! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0