Life&style

Začarani um Tima Walkera

  • Bajkovito, romantično i pomaknuto – pridjevi koje će svatko nadjenuti fotografijama ovog briljantnog modnog fotografa čiju izložbu (čak treću) možete pogledati u britanskom muzeju Victoria&Albert do ožujka 2020.
  • Walkerovi editorijali često izgledaju nestvarno. Iako je njegovo područje modna fotografija, uvijek ga je više zanimala scena i sve oko nje

Ono što je Tim Burton u kinematografiji, to je Tim Walker u fotografiji. Svakako jedan od najzanimljivijih fotografa današnjice čiji setovi, scenografija i na kraju finalni proizvod – fotografije, oduševljavaju ne samo modne urednike, već i potpune modne autsajdere. Kako Tim sam ističe, fotografiju je zavolio još kao dijete, a kako je proveo djetinjstvo na selu, prvi njegovi fotografski motivi bili su pejzaži. Prije odlaska na fakultet provodio je vrijeme u biblioteci izdavačke kuće Condé Nast u Londonu, gdje je dobio zadatak da sredi arhivu fotografija legendarnog fotografa Cecila Beatona. Kako je slagao fotografije koje su obilježile modnu povijest (ne samo britansku), u njemu se probudila želja za samostalnim kreiranjem nekih novih, drukčijih fotografija. S tek navršenih 25 godina dobio je priliku da fotografira za britansko izdanje magazina Vogue. Uslijedila su američka i talijanska izdanja, “W” i LOVE magazine, a sve ostalo je povijest. 

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Od 90-ih godina prošlog stoljeća Tim Walker stvara neizmjerno bogate modne editorijale kojih se ne možemo nagledati. Walkerovi bajkoviti setovi čine njegovu fotografiju prepoznatljivom. U potrazi za bajkom uvijek je istraživao palače, dvorce, šume… na kojima će moći provesti svoje ideje u djelo. U njegovim editorijalima žene lebde u zraku okružene balonima, na setu kruže pastelne mačke i plavi konji, orkestar kukaca veselo svira… Zamislite nabrijaniju i još bajkovitiju Alisu u zemlji čudesa, lava obojenog u pastelnoplavu, ružičastog majmuna, divovske kosture u polju tulipana, krevete koji vise sa stropa i na kraju predivne modne kreacije – sve to zajedno kroji nadrealnu sliku Tima Walkera ispred koje se malo tko neće zaustaviti i diviti se. 

 | Autor: miss7 miss7
Ovaj britanski fotografski genijalac jedini može jednu priču ispričati na bezbroj načina s temom mistike, bajke i romantike. Životinje poput pauna, lava, zeca, konja i lisice, baš kao i najraskošnije modne kreacije, ono su što ćete uvijek zamijetiti na fotografijama Tima Walkera. Timov moto svakako jest: “Ako možeš sve dočarati uživo, zašto bi to crtao u Photoshopu.” Zanimljivo je zapravo to što nikada nije imao želju biti isključivo modni fotograf, jer njega zapravo ne zanima odjeća već scena i sve oko nje.

Možda vas zanima City break: Beč na posve nov način Rubrika Life&style Life&style

Otpočetka svoje karijere pa tako i sada uglavnom odbija snimati komercijalne kampanje. One na koje je ipak pristao bile su kampanje za kuće Mulberry, Comme des Garçons, Gap, Yohji Yamamoto, Kate Spade, a uvjet je bio samo jedan – sve što je u Timovoj mašti, mora se dogoditi na fotografiji. Osim što je majstor modnih editorijala, Walkeru pod objektiv nerijetko dopadnu i zvijezde A liste. Tako su glavni akteri njegovih najpoznatijih fotografija Tilda Swinton, Kate Moss, Alexander McQueen, Helena Bonham Carter, Vivienne Westwood…

Obožavatelje Tima Walkera zacijelo je oduševila vijest o izložbi naziva „Tim Walker: Wonderful Things” koju od rujna ove godine pa do ožujka 2020. mogu vidjeti u V&A muzeju u Londonu. Na njoj ćete vidjeti fantastične vizure koje je ovaj fotograf oživio, a koje otkrivaju kako su stvarani editorijali, ali i konačne fotografije te rekviziti, setovi i instalacije. A poseban šlag dodatni su modni editorijali fotografirani samo za V&A, odnosno ovu izložbu. 

 | Autor: miss7 miss7
Valja napomenuti kako ovo nije prva Timova izložba. Prva je bila postavljena 2008. u Muzeju dizajna u Londonu, a na onoj iz 2012. u londonskoj galeriji Somerset House prikazano je deset godina rada i čak 175 vrhunskih fotografskih djela. Interesantno je da je taj postav britanska kritika proglasila jednim od najmaštovitijih, a ne sumnjamo da je ova aktualna još i bolja. Ne preostaje nam ništa drugo nego bukirati let do Londona i zaputiti se na izložbu briljantnog uma Tima Walkera. 

 | Autor: miss7 miss7

Jesenski broj miss7 magazina je na svim kioscima. Po cijeni od 25 kuna čeka te 276 stranica štiva koje će te pratiti cijelu sezonu. Također, uz svaki broj darujemo ruž ili sjajilo najtraženijih beauty brendova - NYX, Max Factor i Revlon.

 

Photo: miss7

Komentari 0