Life&style

Zaboravi skupe kemikalije: ovih 7 biljaka će te najučinkovitije zaštititi od ugriza komaraca

  • Neprestano sprejanje raznim kemikalijama sebe, ali i prostora u kojem živiš kako bi se riješila komaraca je naporno, neugodno, a i skupo
  • Kao i uvijek, rješenje postoji u prirodi: većina biljaka koje odbijaju insekte čine to svojim mirisom koji je nama lijep, a komarcima odbojan
  • Ovih 7 biljaka stavi na mjesta gdje često boravit i/ili na prozore ili pored vrata

Ako ne želiš zagaditi vrt (ili sebe) raznim kemijskim sprejevima protiv kukaca, možeš uzgojiti neke od sljedećih biljaka kako bi prirodno zadržali komarce dalje od tvog stana ili kuće. Postoje prirodna rješenja poput banane, jabučnog octa i sl. da se zaštitiš od komaraca, a ove posađene biljke ih najbolje odbijaju…

Lavanda

Jesi li ikada primijetila da insekti ili čak zečevi i druge životinje nikada nisu uništili tvoju biljku lavande? To je zbog njenog intenzivnog mirisa koji dolazi od eteričnih ulja koja se nalaze na lišću biljke. Čak se tvrdi da ulje od lavande ometa sposobnost komarca da miriše! Ova biljka je vrlo čvrsta i otporna na sušu, a treba samo puno sunca i dobru drenažu. Premda može podnijeti mnoge klime, najbolje uspijeva u toplijim krajevima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ℓαναη∂α, ρяσƒυмσ ∂ι ¢αѕα.

A post shared by Emilia Festa 🌻 (@memi_fe) on

Neven

Neven, cvijet koji se lako uzgaja, širi miris koji ometa komarce. Zasadi ga u tegle te smjesti blizu terase ili ulaza u dom kako bi otjerala bube. Neven je također dobar za uzgoj u vrtu - ne samo da može držati komarce dalje od tebe, može i odvratiti lisne uši, bijele mušice, neke crve…

Limunska trava

Poznata po svom prepoznatljivom mirisu, limunska trava je najčešće korišteni prirodni sastojak u sredstvima protiv komaraca. A dobra je vijest da je i ta živa biljka najučinkovitija u odbijanju štetočina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#tree #trees #home #garden #lemongrass #oilgrass #silkyhead #citronellagrass #organic #fresh #grow

A post shared by Thuy Nguyen (@zen_uni) on

Mačja metvica 

Mačja metvica uspijeva gotovo bilo gdje. Dolazi iz obitelji metvice i obilno raste kao komercijalna biljka i kao korov. Lako se je brinuti od njoj, a može i sama niknuti u vrtu. Dapače, širi se kao luda kad je jednom posadiš pa, ako si voljna odreći se podmukle prirode ove biljke, ona je nevjerojatni repelent protiv komaraca.

Ružmarin

Još jedna biljka koja sjajno odbija komarce je ružmarin. Ružmarin je biljka koju mnogie od nas vrlo dobro poznaju, a njegov drvenasti miris je upravo ono što drži komarce na pristojnoj razdaljini. Osim što dobro odbija napasne krvopije i neke štetnike, možeš uživati u mirisu biljke i također upotrijebiti je za začinjavanje raznih jela. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#berlin #pankow #spring #frühling #rosemary

A post shared by AE (@ankepanke67) on

Bosiljak

Oštar miris koji ima lišće bosiljka je ono što drži štetočine na odstojanju. Ova biljka voli vlažnu zemlju, potrebna joj je dobra drenaža i uživa u puno sunca. Možeš zasaditi bosiljak u tegli ili u vrtu, samog ili s drugim cvijećem, pod uvjetom da obje biljke imaju iste zahtjeve.

Možda vas zanima Nanesi ovo prije kreme za sunčanje, efekt će te oduševiti! Rubrika Beauty Beauty

Mirisna pelargonija

Mirisna pelargonija je popularna biljka koja odbija komarce. Njen miris podsjeća na miris limunske trave. Ima predivne cvjetove s jakim mirisom koji nas čuva od nekoliko vrsta štetočina. Ove brzorastuće biljke vole toplu, sunčanu i suhu klimu, ali ako se nalaziš u hladnijem klimatskom području, mogu se uzgajati u teglama uz stalno obrezivanje.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0