Life&style

Zaboravi na peglanje: uz ove savjete tvoja odjeća će se manje gužvati

  • Preskačeš li često peglanje, za tebe imamo nekoliko super savjeta pomoću kojih ćeš peglu moći pospremiti u ormar jednom za svagda!
  • Sve počinje od ciklusa pranja tijekom kojeg moraš poštovati nekoliko osnovnih pravila, kao što su ne pretrpavanje perilice, smanjivanje broja okretaja prilikom centrifugiranja i obavezno korištenje omekšivača
  • Što se tiče sušenja, uvijek je lakše i praktičnije osušiti odjeću u sušilici, a u nastavku saznaj genijalan trik s ledom koji će ti pomoći ispeglati nabore na odjeći

U kategoriju najmržih kućanskih poslova većina će vrlo vjerojatno svrstati peglanje. Dok jednima ne predstavlja problem satima stajati uz dasku za peglanje (iako takve zaista ne poznajemo), drugima peglanje zadaje poprilične glavobolje. Ako poput nas pripadaš drugoj skupini ljudi, onda ćeš sigurno vrlo rado isprobati sve moguće trikove i savjete koji postoje.

U potrazi za rješenjima koja će nas osloboditi peglanja, pronašli smo nekoliko koja djeluju obećavajuće. Drži se ovih savjeta i budi sigurna da će se tvoja odjeća puno manje gužvati pa u većini slučajeva nećeš morati posegnuti za peglom.

Nemoj pretrpavati perilicu rublja

Na perilici rublja s razlogom piše koliko kilograma odjeće stane u bubanj. Nemoj odjeću gurati u perilicu na silu, jer osim što se neće dobro oprati, iz perilice će izaći zgužvana. Savjet kojeg bi se uvijek trebala pridržavati je da perilicu rublja nikad ne napuniš u potpunosti, točnije napuni tek 2/3 bubnja. U suprotnom se događa to da je proces pranja i ispiranja naporniji za stroj, što dovodi do toga se odjeća i posteljina u konačnici zgužvaju.

Smanji broj okretaja

Također je važno izbjegavati jaku centrifugu koja je glavni krivac zgužvane odjeće. Većina perilica rublja na našem tržištu ima brzinu centrifuge od oko 1200 okretaja, no to je prejako. Prilikom te brzine odjeća se puno lakše zgužva nego kada broj okretaja smanjimo na primjerice 600 okretaja u minuti, što je sasvim dovoljno za uklanjanje 30 do 40 posto vlage, bez da s odjeće kaplje voda kada je izvadimo iz perilice.

 | Autor: Gorenje Gorenje Linije Advanced i Superior WaveActive perilica i sušilica rublja

Ne preskači omekšivač

Omekšivač je tvoj najbolji prijatelj u ''igri'' zvanoj pranje odjeće. Naime, on omekšava vlakna, čime se smanjuju nabori. No, nemoj pretjerivati s omekšivačem, već dodaj količinu naznačenu na ambalaži i predviđenu za jedan ciklus pranja.

Odjeću dobro otresi

Ukoliko kod kuće nemaš sušilicu, pripazi da rublje razgrneš na sušilo čim perilica završi s pranjem. Ostaviš li odjeću i posteljinu da se suši u perilici, samo će se zgužvati, ali i izgubiti miris. Prije nego što objesiš rublje, svakako ga dobro otresi i izravnaj koliko je god moguće, kako bi se osušilo ravnomjerno i pravilno. Ako želiš izbjeći tragove kvačica, odjeću objesi po šavovima. Džempere dobro poravnaj i pripazi da su dobro rašireni. Odjeći ostavi dovoljno vremena da se osuši, ali ju ipak ne ostavljajte predugo jer će postati kruta.

Odaberi nježniji program sušenja

Ako ipak preferiraš sušenje odjeće u sušilici (vjeruj nam, sušilica ima svojih čari), odaberi program za sušenje na niskoj temperaturi kako ne bi previše osušila rublje. Naime, visoke temperature i pretjerano sušenje jedni su od najgorih krivaca za gužvanje odjeće. Za odjeću je puno bolje da iz sušilice izađe malo vlažna. Također, nemoj puniti sušilicu do kraja jer će to uzrokovati gomilanje, a time i više nabora.

 | Autor: Unsplash, Dan Gold Unsplash, Dan Gold

Isprobaj trik s ledom

Trik s kockicama leda navodno je revolucionaran kada su u pitanju nabori na odjeći. Dovoljno je da u svoju sušilicu staviš dvije, tri kockice leda i odjeća će iz nje izaći ispeglana. Trik je isprobao i odobrio velik broj ljudi na TikToku, a tajna je u tome da led u sušilici djeluje poput pare na pegli te sprječava da se odjeća presušuje i gužva. 

Koju perilicu i sušilicu odabrati?

Prilikom odabira perilice i sušilice važno je povesti računa o njihovim dimenzijama, kako bi bila sigurna da stanu u prostor koji si namijenila za njih, no također su važne i njihove funkcije koje će ti olakšati svakodnevnu rutinu obavljanja kućanskih poslova. Gorenje je početkom godine na tržište lansirao linije Advanced i Superior WaveActive perilica i sušilica rublja, a riječ je o najsofisticiranijim linijama Gorenje uređaja za pranje i sušenje rublja, koji će ti sasvim sigurno olakšati život. Perilice i sušilice rublja su dostupne u dvije različite linije modela s modernim dizajnom, a očarat će te svojim nevjerojatnim funkcijama.

 | Autor: Gorenje Gorenje Linije Advanced i Superior WaveActive perilica i sušilica rublja

Rublje će uvijek mirisati svježe zahvaljujući posebnoj AirDry funkciji koja suši bubanj i sprječava pojavu plijesni i neugodnih mirisa. Magija u obliku Extra Hygiene programa uništiti će 99,9% bakterija na odjeći, a percepcija vremena i složenosti potpuno će se promijeniti zahvaljujući funkciji AutoDose - vrijeme potrošeno na pranje rublja magično će se smanjiti, a složenost pranja rublja nestati. Što se tiče sušilica, Gorenje Advanced i Superior linije sušilica rublja nude pametna rješenja koja pružaju jednostavno iskustvo sušenja rublja. Suptilan dodir funkcije NatureDry osušit će tvoje omiljene komade kao da se suše na svježem zraku. Ova tehnologija omogućuje sušenje svih vrsta rublja, čak i osjetljivog, vunenog i sportskog rublja.

Ono što će te posebno oduševiti kod WaveActive perilica i sušilica rublja je mogućnost spajanja i upravljanja uređajem preko mobilne aplikacije ConnectLife, što znači da svoju perilicu i sušilicu možeš kontrolirati gdje god se nalazila - iz ureda, s mora ili s vrha planine!

Photo: Gorenje

Komentari 0