U djelotvornost dobrih masnoća nikad nismo niti sumnjali, a sada su nutricionisti potvrdili da je dobro jesti sve masnoće. Umjereno, naravno!
Tajna za uspješno topljenje masnih naslaga leži u - konzumiranja masnoća! Da ne bi bilo zablude, postoje dvije vrste masnih kiselina - zasićene i nezasićene. Te nezasićene su dobre za naše tijelo, a one se dijele na mononezasićene kiseline (oleinska kiselina) i na polinezasićene kiseline. Tu spadaju omega 6 i omega 3 kiseline.
Zašto su baš ove kiseline dobre? Mononezasićene masne kiseline sadrže vitamin E, smanjuju loš kolesterol, te smanjuju rizike od bolesti srca. Dobre su i ako pokušavaš skinuti koju kilu jer tope masne naslage, pogotovo salo koje se nalazi na trbuhu. Također, omega 6 i omega 3 kiseline dobre su za optimalizaciju tjelesnih funkcija, za imunološki sustav i srce te ti pomažu ostati u top formi.
Naglasak je na konzumaciji nezasićenih masnih kiselinama, no s vremena na vrijeme možeš pojesti i zasićene masne kiseline. U skupinu zasićenih masnoća spadaju one iz mlijeka, sira i mesa. Te zasićene masne kiseline nisu tako štetne kako se prije mislilo. Istraživanja su pokazala da nema korelacije između konzumacije zasićenih masnih kiselina i povećanog rizika od srčanih bolesti. Doista, dobra vijest!
Kokosovo ulje koje također sadrži zasićenu masnoću podiže razinu dobrog kolesterola. Koliko ti zasićenih masnih kiselina treba u danu? Masnoće i dalje imaju puno kalorija, pa računaj na to ako ideš na neku dijetu ili praviš plan prehrane. Ako u danu unosiš oko 2000 kalorija, masti bi trebalo unijeti do 65 grama. Savjet plus: ugljikohidrate koji imaju visoku kalorijsku vrijednost, a loše su kvalitete poput proizvoda od bijelog brašna i sadrže jednostavne masnoće zamijeni za proizvode koji imaju nezasićene masne kiseline.
Kako bi se mogla lakše organizirati i uspješno obogatiti prehranu masnim kiselinama, u danu možeš pojesti šaku badema ili nekih drugih orašastih plodova, četvrtinu avokada u nekom smoothieju ili jutarnjoj kašici, šaku chia sjemenki te dozirati maslinovo, bučino, sojino, pa i suncokretovo ulje. Poanta je: ništa ne treba izbaciti iz prehrane, nego samo prilagoditi...
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.