Life&style 04. travnja 2016.

Zašto se koža masti: Pizza i pomfrit su vam najmanji problemi

Getty Images.

Američka dermatologinja otkriva nepoznate razloge zbog kojih se koža pretjerano masti i savjetuje kako to spriječiti

Pretjerani sjaj na čelu, miteseri na nosu, veliku prišt  na bradi... Postoji samo jedna stvar koju možete kriviti za sve to, a to su žlijezde lojnice u vašoj koži. Mast koju luče miješa s sa stanicama mrtve kože i nečistoćama na njoj te zatvara tisuće vaših pora. No postoji i način da smanjite njihovo lučenje, tako da izbjegavati i promjenite ovih pet stvari koje potiču pretjerano mašćenje kože:

Pretjerano čišćenje
Ovo je jedna od stvari koja je potpuno pod vašom kontrolom.  "Kada pretjerujete s umivanjem vaša koža lica osjećat će se ogoljeno. Iako to može i isušiti kožu, kod mnogih ljudi pretjerano čišćenje izaziva lučenje masnoće, jer žljezde lojnice pokušavaju izbalansirati masnoću," objašnjava dermatologinja Rachel Nazarian. Ona savjetuje da pokušate obuzdati svoje porive za pretjeranim čišćenjem kože i koristite nježne proizvode te da lice posušite laganim tapšenjem, a ne grubim trljanjem ručnika.

Nemasna hrana
Nije tajna da pržena hrana i nezasićene masnoće čine vašu kožu masnijom, ali jednko veliki krivci za začepljene pore mogu biti i mliječni proizvodi. Razlog tomu je što mliječni proizvodi, čak i oni organski, sadrže prirodne hormone. Također, baš kao i prerađene žitarice, ogroman su izvor šećera, koji može povisiti vaš glikemijski indeks.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Vaši hormoni
Jednostavno rečeno, vaša mjesečnica ima mnogo veze s tim. "Vaš mjesečni hormonalni ciklus, koji varira iz tjedna u tejdan, može potaknuti povećano lučenje masnoće na koži te čak i na tjemenu," objašnjava Nazarian. "To može uzrokovati variranje masnoće kože tijekom ciklusa."  Obratite pažnju na svoj ciklus i zabilježit kada vam se koža najviše masti, te u tim danima pripazite na prehranu i vodite malo više računa o koži lica.

Proizvodi koje koristite
Vrijeme je da obratite malo više pažnje na sastojke proizvoda koje koristite na vašem licu. "Mnogi pacijenti nisu ni svjesni da im proizvodi koje koriste samo još više maste kožu," kaže dermatologinja. "Izbjegavajte teške kreme i dajte koži da diše, kako ne bi nepotrebno lučila masnoću." Najbolje je kupiti proizvode koje uopće ne sadrže ulje i na koži stvaraju lagani i prozračni sloj.

Geni
Kada je riječ o genima, ne postoji mnogo toga što možete napraviti. "Broj žlijezda i njihova razna aktivnosti prilično su komplekne i specifične karakteristike svake osobe, a na njih utječe genetika. No i za to postoji riješenje, jer 'svemir' je izmislio masku od gline, koja je, u ovom slučaju, vaš najbolji prijatelj." kaže Nazarian.

Komentari 0