- Teško je (osobito zbog nedostatka vremena) uvijek nabavljati svježe namirnice
- Da, i profesionalni kuhari mogu nam preporučiti pokoju zamrznutu namirnicu
- Prenosimo koje namirnice se isplati nabavljati zamrznute
Profesionalni kuhari uvijek stavljaju isključivo svježe namirnice u lonac? To i nije baš istina! Postoje neke stvari koje i profići rado kupuju zamrznute. Otkrit ćemo ti koje su to – pogledaj top-zamrznuti izbor profi-kuhara…
1. Kukuruz
Steven Lona, šef kuhinja u „Waterbaru“ u Kaliforniji: „Kad se kukuruz ubere, šećer u zrnima pretvara se u kukuruzni škrob. To znači da svježe ubran kukuruz postaje s vremenom manje sladak te nekako više kašast. Zamrznuti kukuruz nema tih problema i uvijek se možeš veseliti slatkim zrnima.“
2. Edamame
Jason Arbusto, šef kuhinje u hotelu „Creddock Terry“ u Sjevernoj Karolini: „Zamrznuta namirnica koju i kod kuće rado koristim su edamame mahune. Lako ih se ugrije u mikrovalnoj pećnici ili na pari, začini te jede kao grickalice prije večere. Još jedan način spravljanja koji jako vole moja djeca: edamame mahune s rižom pržene s drugim povrćem uz stalno miješanje. Nezrele mahune soje dobra su alternativa klasičnim mahunama. Djeca ih vole zbog manje intenzivnog okusa klorofila, a još su i slađe.“
3. Žitarice i zrna
Tamara Seroggins, šefica kuhinje u restoranu „Daily Grill“ u Americi: „Smatram kako su najbolje zamrznute namirnice zrna poput kvinoje ili smeđe riže. Volim ih jer neke sorte trebaju do 30 minuta kuhanja. Međutim, neke zamrznute sorte gotove su za nekoliko minuta.“
4. Garnele
Brad Warner, šef kuhinje u restoranu „Bodega“ u New Yorku: „Najradije radim sa zamrznutim garnelama (zamrznute neočišćene u bloku). Njihova kvaliteta i svježina vraća se odmah čim se odmrznu. Često se kuhaju i spravljaju očišćene zamrznute garnele, ali tada postoji opasnost da su neke slabije kvalitete, odnosno da su marinirane u slanoj otopini kako bi ih umjetno povećali.“
5. Grašak
Chris Chapman, bivši šef kuhinje u „Good Eggsu“ u San Franciscu: „Zamrznuti grašak je sasvim dobar i za najzahtjevnije mušterije. I to s pravom. Naučio sam od nekih velikih kuhara da zamrznuti grašak može biti sjajnog okusa.“
6. Kelj pupčar
Steven Lona, šef kuhinje u „Waterbaru“ u San Diegu: „Zamrznuti kelj pupčar je toliko dobar da se ponekad pitam zašto bih ga uopće kupovao svježeg?! Izvrstan je kao salata, za pečenje, ali i brze metode kuhanja poput kuhanja na pari.“
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.