Life&style

Yellow Yuri: Hrvatski ilustrator kojeg je ljubav prema pop kulturi dovela i do Eltona Johna

  • Uvijek smo sretni kada otkrijemo domaće brendove, kreativce ili umjetnike
  • Predstavljamo ilustratora i glazbenog novinara Igora Jurilja, poznatog i kao Yellow Yuri čije se ime u domaćim medijima često veže uz Britney Spears, a u posljednje vrijeme i uz Eltona Johna
  • Yurijeva ilustracija Britney Spears na križu je postala zaštitni znak pokreta #freeBritney

Po struci i zvanju profesor, po srcu - pop-kulturalist i ljubitelj svega što ima veze s glazbom, filmom, serijama, knjigama,  i - općenito popularnom (no, i onom ozbiljnijom) kulturom. Igor Jurilj 36-godišnji je profesor povijesti i engleskog, glazbeni urednik, kritičar, i - ilustrator. Rođen je u Doboju, živio je u Vrsaru, školovao se u Karlovcu, studirao u Zagrebu, i - radio u Istanbulu. 

Vrlo brzo shvatila sam kako je moj današnji sugovornik jedna od onih osoba koju nećeš upoznati postavljajući klasična pitanja poput ‘što radiš’, ‘odakle si’, ‘jesi li i gdje studirao’ - ona kojima volimo definirati sugovornika i lakše ga pospremiti u jednu od ladica. Ono kako ga mogu pokušati predstaviti, nakon jednog slučajnog upoznavanja, višegodišnjeg facebook prijateljevanja i jednog video poziva, je kroz njegovu, naočigled, vidljivu ljubav i strast prema umjetnosti i pop kulturi.

Tu istu ljubav Igor Jurilj, poznat i kao Yellow Yuri, ispoljava na različite načine koje je uspio pretvoriti u posao - kroz konzumiranje, komentiranje, i na samom kraju - stvaranje umjetnosti putem vlastitih ilustracija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yellow Yuri (@yellow.yuri)

A upravo ga je interes prema pop kulturi, koji je kasnije u životu pretvorio u posao, udaljio od profesorskih klupa i približio svojoj dječjoj ljubavi - crtanju. “Ja sam cijeli život crtao, crtkarao, a onda jedan period nisam ništa radio, do jedno 2016. godine. Nadahnuće sam ponovno pronašao u internatu za nadarene i darovite učenike kojima sam predavao svojevremeno u Turskoj. Neki od njih bili su već tad definirani majstori likovnog izražavanja, pa su ponovno potaknuli i moj stari interes.”

 | Autor: Yellow Yuri Yellow Yuri Igorova ilustracija Britney Spears na križu bila je jedan od glavni vizuala pokreta #freeBritney

Ilustracija kao zaštitni znak pokreta #freeBritney

Kako je postojalo zanimanje za pop kulturu, tako se rodio interes i za glazbom i životom pop princeze. Yuri kaže kako Britney sluša od početka -’koliko god to bilo bizarno obzirom na sve drugo što drugo slušam’, a pozorno je pratio i čitavu sagu oko prisilnog skrbništva pod kojim je pop princeza bila 13 godina te i sam bio dijelom #freeBritney pokreta. 

Naime, Igor je za vrijeme trajanja pokreta, svoju podršku glazbenoj ikoni davao kroz svoje brojne ilustracije koje bi objavljivao na svome Instagramu.  Jedna od njih, lik Britney Spears prikovan na novčanicu dolara, postala je svojevrsni simbol pokreta. Ispred sudnice u Los Angelesu prosvjednici su je nosili na majicama i plakatima  na društvenim mrežama su je dijelile poznate osobe, uključujući supruga pjevačice, a dospio je čak i u časopis Rolling Stone. Yuri je pazio na svaki detalj ove ilustracije - od dolara koji zamijenjuje križ i prikazuje eksploataciju Britney Spears do izbora outfita iz jednog od njenih najpoznatijih spotova I’m a slave for you' koji jako odgovara ideji ropstva.

 | Autor: Yellow Yuri Yellow Yuri

Yuri se nedavno ponovno našao u centru domaće medijske pozornosti kada je njegovu ilustraciju podijelio i sam Elton John. Ponovno slobodna pop-princeza i britanska glazbena ikona Elton John nedavno su objavili singl 'Hold Me Closer' koji već tjednima slušamo na radiostanicama i koji bi trebao obilježiti Britneyjin povratak glazbi i njezinu prvu pjesmu od 2016. Naš ilustrator ovu vijest proslavio je još jednim crtežom koji se očito svidio i samom Eltonu, koji je objavu podijelio na svome Twitteru, a Igora su uskoro kontaktirali i iz njegova tima. Naime, Yurijev rad je izabran za sudjelovanje u natječaju za izbor naslovnice singla Hold Me Closer – i za CD i za vinil.

 | Autor: Yellow Yuri Yellow Yuri Ilustracija Britney Spears i Elton Johna za pjesmu 'Hold Me Closer'

Yurijeva jedinstvena interpretacija pop kulture u kojoj i sam sudjeluje

Svoj stil u crtanju Igor bi opisao kao 'vrlo popartističko-cartoonish' (u nedostatku pridjeva za crtane filmove), što uvelike odražava neke rane dječačke fascinacije. "Volim da mi likovi i crteži izgledaju kao kadrovi iz animiranih filmova, neovisno o njihovom stilu. No to se s godinama mijenjalo jer sam kretao od vrlo psihodeličnih i nerijetko morbidnih prikaza, a trenutno sam u ovoj fazi povratka korijenima."

Najčešći motivi i inspiracija iza Yurijevih ilustracija su upravo stvari koje čine njegovu svakodnevnicu - glazba, film, serije, knjige i generalno - pop - kultura. Svojim radovima Igor često daje komentar na ono što je konzumirao - putem novinarskih tekstova i glazbenih kritika, dok kroz likovni izražaj i svojim crtežima i sam postaje sastavni dio te iste pop kulture, umjesto da ju samo prosmatra izvana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yellow Yuri (@yellow.yuri)

A da bi crtanje moglo biti, ne samo hobi, nego nešto što bi uskoro moglo i u potpunosti zamijeniti profesorsku karijeru, Igor je shvatio prije nekoliko godina kada ga je Profil angažirao da napravi ilustracije za srednjoškolske udžbenike iz hrvatskog jezika i književnosti.

Yuri je u svojoj crtačkoj karijeri do sada svojim 'cartoonish' ilustracijama obilježio omote i nekoliko albuma domaćih bendova što mu je posebno drago, posebice kada se radi o bendu kojeg i sam sluša. A na pitanje za kojeg glazbenika bi volio napraviti cover albuma, kaže: "U Hrvatskoj nesumnjivo Let 3 s kojima bih pokušao napraviti psihodeličnan svemirsko-srednjevjekovni prikaz nekog od njihovih koncertnih transeva ili delirija u koje bi me bacili 30-ak puta. Ali kako sam veliki poklonik bendova Mary May, Nemanja i Valentino Bošković, mislim da bismo si baš super stajali!" 

 | Autor: Yellow Yuri Yellow Yuri Igorov rad za @profil_knjiga

Odmak iz pop-kulture u putovanja: Vizualni putnički dnevnici 

Kao netko tko za svako putovanje na koje ode kupuje poseban dnevnik u koji zapisuje bilješke, lijepi karte podzemne, ulaznice, te piše liste toga što želi vidjeti i raditi, posebno me oduševio jedan segment Igorova rada koji nema toliko veze s pop kulturom, ali ima s ljubavi prema putovanjima. 

Još dok je radio kao profesor u Turskoj, Igor bi svojim prijateljima koji bi ga došli posjetiti, kupio bilježnicu u koju bi unosio praktične informacije i savjete o tome kako se snaći po Istanbulu ili što posjetiti  tako što bi im to doslovno - nacrtao. I sam bi na svojim putovanjima radio isto te bi u bilježnice upisivao i ucrtavao gdje je sve bio i što je radio i na taj način je stvarao autentične vizualne putničke dnevnike koji bi mu ostali kao trajna uspomena na destinaciju koju je posjetio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yellow Yuri (@yellow.yuri)

Još jedan hobi ponovno mu je donio posao te je tako nastao Urbani vodič Osijekom. Yellow Yuri je za grad Osijek izradio knjižicu - vodič kroz grad s vlastitim ilustracijama, a u kojem se mogu naći lokalne priče, recepti i raznorazne informacije kakve se ne mogu naći u klasičnim, papirnatim ili online, vodičima. Ne bi li bilo super imati ovakvu stvar za svaki grad?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yellow Yuri (@yellow.yuri)

Yellow Yurija možete pratiti na Instagramu i Facebooku, a na web shopu naručiti i svoj najdraži print na majici. Svojim glasom možete pomoći Igoru kako bi baš njegov crtež bio tiskan na naslovnice singla Eltona Johna, a to možete napraviti klikom OVDJE. Glasovanje traje do ponedjeljka.

 


 

 


 

 


 

 

Photo: Instagram @yellow.yuri

Komentari 0