Stars

Sud: "Danas je prekinuto skrbništvo nad osobom i imovinom Britney Jean Spears". Britney: "Ovo je najbolji dan ikad"

  • Sud u Los Angelesu jučer je napokon ukinuo 13-godišnje skrbništvo nad Britney Spears
  • Brojni fanovi popularne pjevačice okupili se se ispred sudnice i pjevali njene pjesme
  • Britney: "Ovo je najbolji dan ikad"

Nakon 13 godina, sud je napokon 12. studenog 2021. donio presudu kojom ukida skrbništvo nad pop princezom i ikonom dvijetisućetih Britney Spears. Punih 13 godina, njen otac Jamie Spears upravljao je ne samo imovinom Britney Spears, već i svakim aspektom njenog života, a nije joj bilo dozvoljeno ni voziti auto.

Radi se o slučaju kakav svijet do sada nije vidio. Conservatorship (adekvatnog prijevoda u hrvatskom jeziku nemamo, ali skrbništvo bi bilo najbliže) se u većini slučajeva dodjeljuje starijim ljudima koji se nisu u stanju brinuti o sebi ni na koji način. Britney Spears je svih 13 godina radila i zarađivala plaće za 200-njak ljudi, dok bi sama morala pitati oca da joj da 10 dolara kako bi kupila burger.

Baš poput djeteta. Ili... 

Britney Spears je dodjeljeno skrbništvo 2008. godine kada je imala samo 26 godina. U to doba Britney je proživljavala teško razdoblje - postporođajna depresija, razvod, smrt tete koja joj je bila poput druge majke ... Britney je doživjela psihički slom, a sve je bilo popraćeno u medijima - stotine fotografa i kamera snimali su kako je hitna stavlja na bolnička nosila i vozi na psihijatrijsko lječenje. Ono što je trebala biti preventivna mjera za njeno dobro pretvorilo se u trineastogodišnje zarobljeništvo.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Mnogi se danas pitaju kako je moguće da se tako nešto događalo u "najdemokratskijoj zemlji na svijetu" i to ne nekome nepoznatome već osobi za koju zna čitav svijet. Puno je nejasnih stvari oko čitavog ovog slučajeva, a Britney je prvi puta o njima imala prilike progovoriti prije pet mjeseci kada je od suda formalno zatražila da njezin otac, koji je o njezinom životu i financijama skrbio od 2008. godine do danas, više to ne radi te da joj se omogući da samostalno odlučuje o svim aspektima svoga života.

Nameće se pitanje - zašto Britney ranije nije mogla zatražiti prestanak skrbništva? Na to i mnoga druga pitanja odgovara Netflixov dokumentarac Britney vs Spears koji prati njenu borbu za slobodu. Dokumentarac otkriva neke zastrašujuće detalje, poput toga da Britney nije moga sama birati ni odvjetnika niti davati izjave medijima bez kontrole svog oca. Međutim, najšokantnije stvari iznijela je sama Britney na saslušanju u lipnju kada je u 30-minutnom izlaganju govorila o svom životu pod skrbništvom oca. 

Tako smo saznali da joj je trajno ugrađena spirala koju ne može izvaditi jer nema pravo na vlastiti odabir liječnika, kao ni na odluku o osnivanju obitelji. Godinama je bila podvrgnuta i prisilnoj terapiji lijekovima za koje nije ni imala dijagnozu. Nitko zapravo nije znao što se točno s Britney događalo, a kada su čuli njen govor - čitav svijet je ostao u šoku.

Free Britney pokret započeo je 2019. godine iniciran njenim brojnim fanovima diljem svijeta koji su izrazili zabrinutost za Britney nakon što je nestala s mreža i otkazala seriju nastupa. Nakon mjesec dana javila se fanovima videom na Instagramu gdje je bila u vidno lošem stanju te je neuvjerljivo govorila o tome kako je uzela pauzu jer je otac imao zdravstvenih problema, a obitelj joj je ipak na prvom mjestu. Danas tek znamo da je Britney tada bila na prislinom lječenju, pod utjecajem litija. Naime, pjevačica je nakon 20 godina rada konačno htjela pauzu, međutim njen vlastiti menadžment joj je prijetio tužbom ukoliko ne odradi sve nastupe.

Da nije bilo njenih fanova koji su prije dvije godine malo po malo počeli slagati djelove slagalice i javno upozoravati na to da da nešto jako nije u redu s Britney Spears te konstantno prosvjedovali u sklopu pokreta #FreeBritney, pitanje je da li bi danas 39-godišnja pjevačica imala svoju slobodu. Međutim, nakon njenog suvislog izlaganja pred sudom prije nekoliko mjeseci, ovaj moderni i nikad viđeni oblik robovlasništva više se nije mogao nastavljati. Ne pod pritiskom tolike javnosti. Britneyin otac odlučio se povući iz skrbništva, a Britney je tražila potpunu slobodu.

Jučer je sud odlučivao o tome treba li Britney podvrgnuti procjeni mentalnog zdravlja prije oslobađanja od skrbništva, što je inače standardni postupak. Međutim, sutkinja Brenda Penny nije to zahtjevala, već je samo donijela odluku da je "Danas prekinuto skrbništvo nad osobom i imovinom Britney Jean Spears."

Obožavatelji okupljeni ispred suda slavili su uz pjesmu Stronger.

 

Britney je na svome Instagramu objavila video sretnih fanova uz emotivnu poruku: Bože, volim svoje fanove toliko da je ludo!!! Mislim da ću ostatakk dana plakati. Najbolji dan ikada..."

 

Photo: None

Komentari 0