- Kuglof je stvarno univerzalni kolač, prilagodi se svakoj sezoni, pa tako i zimskoj, kad često uživamo u kuhanom vinu
- Ako si ljubiteljica ovog toplog napitka, vjerojatno ti ideja o kuhanom vinu u tijestu kolača nije mrska
- Čokoljupce će pak privući čokoladni preljev preko kuglofa s kuhanim vinom, ali ako želiš dvostruki vinski doživljaj, preljev možeš također napraviti od vina!
- Pročitaj također: Polumjesece ovog Božića pripremamo u drugačijoj verziji - od pistacije. Iva Erić ima super recept
Što kuhano vino i kuglof imaju zajedničko? Pomisao na to izmami nam odmah osmijeh na lice. Čokolada, sočni biskvit, kuhano vino, mhhh… Ovaj kuglof ne samo da se brzo priprema, nego sadrži i sve ono što Božić čini posebnim. Lijep je na izgled, jednostavan je za napraviti i bogat je okusom.
Kuglof s kuhanim vinom - recept
Sastojci:
• 300 g maslaca (mekog)
• 200 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 4 jaja
• 300 g brašna
• 1 pakiranje praška za pecivo
• 2 žlice kakaa u prahu
• 125 mililitara kuhanog vina
• 125 mililitara vode
• ulje ili mast (za kalup)
• brašno (za kalup)
• 150 g čokoladne za kuhanje
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica 160 stupnjeva).
2. Za tijesto muti maslac, šećer i vanilin šećer mikserom dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj jaja. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i kakao te umiješaj u tijesto naizmjenično s kuhanim vinom.
3. Zakuhaj vodu i još vruću umiješaj u tijesto. Tijesto izlij u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof (zapremine 2 l) te poravnaj.
4. Peci u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta. Za probu probodi tijesto čačkalicom, a ako se tijesto više ne lijepi, kuglof s kuhanim vinom je gotov.
5. Izvadi, ostavi da se hladi u kalupu 10-tak minuta i zatim izvadi kuglof iz kalupa. Kad se ohladi, stavi kalup preko kuglofa kako se ne bi posušio, tj. da ostane sočan.
6. Rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu i njome premaži kuglof. Ostavi da se preljev stvrdne pa zatim posluži.
Savjet: Kao alternativu preljevu od čokolade za kuhanje, kuglof s kuhanim vinom možeš preliti i preljevom od kuhanog vina i šećera u prahu. Za to pomiješaj oko 150 g šećera u prahu i 50 ml vina.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.