Life&style

Voliš kuhano vino? Onda je kuglof s kuhanim vinom pravi kolač za tebe

  • Kuglof je stvarno univerzalni kolač, prilagodi se svakoj sezoni, pa tako i zimskoj, kad često uživamo u kuhanom vinu
  • Ako si ljubiteljica ovog toplog napitka, vjerojatno ti ideja o kuhanom vinu u tijestu kolača nije mrska
  • Čokoljupce će pak privući čokoladni preljev preko kuglofa s kuhanim vinom, ali ako želiš dvostruki vinski doživljaj, preljev možeš također napraviti od vina!
  • Pročitaj također: Polumjesece ovog Božića pripremamo u drugačijoj verziji - od pistacije. Iva Erić ima super recept

Što kuhano vino i kuglof imaju zajedničko? Pomisao na to izmami nam odmah osmijeh na lice. Čokolada, sočni biskvit, kuhano vino, mhhh… Ovaj kuglof ne samo da se brzo priprema, nego sadrži i sve ono što Božić čini posebnim. Lijep je na izgled, jednostavan je za napraviti i bogat je okusom. 

Kuglof s kuhanim vinom - recept

Sastojci:

• 300 g maslaca (mekog)

• 200 g šećera

• 1 pakiranje vanilin šećera

• 4 jaja

• 300 g brašna

• 1 pakiranje praška za pecivo

• 2 žlice kakaa u prahu

• 125 mililitara kuhanog vina

• 125 mililitara vode

• ulje ili mast (za kalup)

• brašno (za kalup)

• 150 g čokoladne za kuhanje

Možda vas zanima Božićne kolačiće pečemo unaprijed, a s ovim trikom se neće osušiti i stvrdnuti, ma kako dugo stajali Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pexels / Karola G Pexels / Karola G

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilatorska pećnica 160 stupnjeva). 

2. Za tijesto muti maslac, šećer i vanilin šećer mikserom dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj jaja. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i kakao te umiješaj u tijesto naizmjenično s kuhanim vinom.

3. Zakuhaj vodu i još vruću umiješaj u tijesto. Tijesto izlij u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof (zapremine 2 l) te poravnaj.

4. Peci u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta. Za probu probodi tijesto čačkalicom, a ako se tijesto više ne lijepi, kuglof s kuhanim vinom je gotov.

5. Izvadi, ostavi da se hladi u kalupu 10-tak minuta i zatim izvadi kuglof iz kalupa. Kad se ohladi, stavi kalup preko kuglofa kako se ne bi posušio, tj. da ostane sočan.

6. Rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu i njome premaži kuglof. Ostavi da se preljev stvrdne pa zatim posluži.

Savjet: Kao alternativu preljevu od čokolade za kuhanje, kuglof s kuhanim vinom možeš preliti i preljevom od kuhanog vina i šećera u prahu. Za to pomiješaj oko 150 g šećera u prahu i 50 ml vina. 

Možda vas zanima Kuglof, ali s okusom medenjaka? Zvuči kao fantazija, a recept smo pronašli na profilu Ene Kokanović Nagy Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pexels / Karola G
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    kuglof je zakon