Life&style

Vodič kroz najbolje ljetne festivale u Hrvatskoj: Sjajne svirke i ludi provodi na jedinstvenim lokacijama

  • Kreće ljeto i nova festivalska sezona nakon dvije godine stanke i festivalskog posta
  • U vrlo bogatoj ponudi uspjeli smo probrati one najbolje, najveće ili najposebnije festivale ovoga ljeta u Hrvatskoj, a pritom smo pazili i da su na atraktivnim lokacijama
  • Zašto ne spojiti ugodno s korisnim i iskoristiti posjet jednom od festivala kao i priliku za neke obližnje izlete, donosimo ti neke atraktivne prijedloge

Samo jedan pogled na dugačku listu ljetnih festivala po Hrvatskoj u 2022. dovoljan je da se ponovo osjećamo kao u pred-korona vrijeme. Čini se kako su organizatori festivala, glazbenici i publika napokon malo odahnuli nakon dvije najcrnje koncertno-festivalske sezone koje pamtimo. Ne ponovilo se. Nakon detaljnog istraživanja svega što se ove sezone nudi, složili smo listu najiščekivanijih, najpopularnijih i naj "moraš biti tamo" festivala ovoga ljeta. 

Najbolji glazbeni festivali ovog ljeta na prekrasnim lokacijama

Osim uživanja u glazbi, odlazak na ljetne festivale možeš gledati i kao povod za mini godišnji. Svi znamo da nam nakon nekoliko dana festivala odmor itekako dobro dođe. Pa zašto onda ne iskoristiti tu priliku i uzeti još par dana godišnjeg te istražiti mjesto ili okolicu same lokacije na kojoj se održava festival - mnoge od njih su atrakcija sama po sebi. 

INmusic festival 

Kada? Od 20. do 23. lipnja. Gdje? Jarun, Zagreb. Cijena festivalske ulaznice: 649 kn

INmusic festival ne treba posebno najavljivati. Već kultni i najveći domaći open-air festival ovo ljeto po 15. put dolazi na Jarun. The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, Róisín Murphy, White Lies, Fontaines D.C., Gogol Bordello, Amadou & Mariam, Sleaford Mods, The Comet Is Coming, Hinds, Dry Cleaning i Tamikrest samo su neka od imena koja će nastupiti na slavljeničkom, 15. izdanju INmusic festivala.

Festival traje četiri dana, a osim koncerata posjetitelji će moći uživati i u VJ i DJ programu koji će se odvijati na nekoliko punktova kao što su Night stage, Šuma Striborova i Silent party, a ponovno će biti otvoren i Karaoke stage. Što reći nego da se veselimo vratiti na Jarun nakon 2 preduge godine pauze.

 | Autor: Julien Duval, INmusic Julien Duval, INmusic

Izlet preporuka: Tko kaže da Zagreb i njegova okolica ne mogu biti dobra ljetna lokacija? Za sve one "hvali more drž' se kraja' mentaliteta koji u širokom luku izbjegavaju plaže i more, odlazak na INmusic može biti super prilika za istraživanje okolice glavnog grada. Nakon četverodnevnog plesanja, oazu mira i komadić hlada možeš potražiti na zagrebačkom Sljemenu. A odmoriti možeš u jednom od nekoliko planinarskih domova i restorana. Mi preporučujemo Groficu koja se nalazi odmah pokraj doma Željezničar blizu Sljemena i staze za Činovničku livadu. Umorni planinare vole Groficu najviše radi odreska od pola metra koji mogu pojesti samo dvije jako, jako gladne osobe.

A tu je i prekrasno Zagorje i posjet jednom od najljepših hrvatskih, ali i europskih dvoraca - Dvorac Trakošćan. Ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler uvrstio je 2017. godine Trakošćan među 12 najljepših europskih dvoraca. Nakon posjete dvorcu preporučujemo posjetu turističkom gospodarstvu Vuglec Breg gdje možeš uživati u najboljim zagorskim specijalitetima i bogatom izboru domaćih vina, s pogledom na Hrvatsko Zagorje.

 | Autor: Pixsell/Matija Topolovec Pixsell/Matija Topolovec

Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba!

Pula Music Week

Kada? Od 30. lipnja do 6. srpnja Gdje: Arena, Pula. Cijena jednodnevne ulaznice: od 375 kn

U pulskom amfiteatru po prvi puta održava se sedmodnevni festival na kojemu se očekuje dolazak preko 100.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. Riječ je o inačici festivalskog koncepta Secret Project koji će ovog ljeta na našu obali dovesti najaktualnija house i techno imena. Početak festivala u Puli obilježit će audio vizualni spektakl i južnokorejska DJ atrakcija Peggy Gou.

Nakon Peggy nastupa najveća svjetska DJ zvijezda iz naših krajeva Solomun, koji je trenutno i jedan od najpopularnijih izvođača ovog žanra. Naredne dane Festivala upotpunit će slavni britanski producentski duo Disclosure i Tale Of Us koji nastupaju tijekom vikenda 2. i 3. srpnja. Za nastavak besprijekornog glazbenog vikenda pobrinut će se dodatni izvođači na dodatnim lokacijama u Puli i diljem Istre. Ulaznice se mogu kupiti za svaki dan posebno. 

 | Autor: Pula Music Week Pula Music Week

Izlet preporuka: Odlazak na pulski festival izvanredna je prilika za uživanje u svim čarima Istre ljeti. Istra je jedna od najposebnijih hrvatskih regija koja je visoko cijenjena diljem svijeta, a ako sagledamo sve njene znamenitosti i ljepote, nije ni čudno. Od brojnih prekrasnih mjestašca, što uz obalu, što u unutrašnjosti Istre, za ovu priliku izdvojit ćemo izlet na rt Kamenjak.

Nacionalni park Brijuni Možda vas zanima Nacionalni park Brijuni: Savršena ideja za izlet u netaknutu prirodu Rubrika Life&style Life&style

Od 1996. rt Kamenjak nalazi se na listi zaštićenih područja radi svog izrazito osebujnog pejzaža koji čine kombinacija šume, travnjaka, makije i kamenjara. Smješten blizu mjesta Premantura, rt Kamenjak nalazi se na samo pola sata vožnje od Pule. Ovo je mjesto gdje se netaknuta priroda spaja s čisto plavim morem u kojem možeš uživati na jednoj od brojnih netaknutih plaža. Iznad jedne od poznatijih uvala, Male Kolumbarice, nalazi se i Safari bar, koji je idealno mjesto za dodatno opuštanje nakon festivala. 

 | Autor: Instagram @thomashorvat_ Instagram @thomashorvat_

Ultra Europe

Kada? Od 8. do 10. srpnja. Gdje? Stadion Park Mladeži, Split. Cijena festivalske ulaznice: 799 kn 

Jedan od najpoznatijih festivala elektroničke glazbe odabrao je Hrvatsku kao jedinu europsku destinaciju u kojoj će osmi put ugostiti najpoznatija imena elektronske scene. Među njima potvrđeni su Adam Beyer, Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Joseph Capriati, Martin Garrix, Nina Kraviz, Oliver Heldens, Richie Hawtin, Tiësto, Timmy Trumpet i Vini Vici.

Nakon Splita festival seli na Brač, Hvar i Vis. Na Hvaru će se popodnevni beach party ​održati na Paklen​im oto​cima, gdje će se osim programa Ultra Beach održati i večernji program Resistance Hvar, u Carpe Diem Beach Clubu. Resistance Closing Party Vis zadnja je destinacijska stanica, a oni koji izdrže 13. srpnja, u staroj tvrđavi Fort George na Visu, oprostit će se od ovogodišnje Ultre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ultra Europe (@ultraeurope)

Izlet preporuka: Svjetski popularni festivali poput Ultre s razlogom su smješteni na top lokacijama kako bi privukli što više posjetitelja iz čitavog svijeta. I to im svakako uspijeva ako uzmemo u obzir da Ultru posjeti više od 150.000 ljudi svake godine. Sam festival održava se, osim u Splitu, na nekim od najljepših hrvatskih otoka - Braču, Hvaru i Visu. Bilo da ideš na jedan od after partija na otocima ili ne, svakako preporučujemo da iskoristiš ovu priliku i odlazak u Split za posjet barem jednom otoku. 

Mi smo izabrali Hvar - više puta proglašavan najboljim otokom u Europi i jednim od najboljih na svijetu od strane uglednog časopisa Condé Nast Traveler i njegove godišnje Readers’ Choice Awards. A ugledni časopis osim plaža i sunca na H varu preporučuje i penjanje do Tvrđave Fortice, utvrde iz 13. stoljeća, koja ima najbolji pogled na otoku. A osim prirodnih ljepota, otok Hvar je vjerojatno i 'najgurmanskiji' hrvatski otok s nekim od najboljih restorana tradicionalne dalmatinske kuhinje. Vjerojatno najpoznatiji među njima je restoran Gariful, poznat po tome da je ugostio neke od najslavnijih ličnosti današnjice, kao što su Demi Moore, Tom Cruise, Bono Vox i Lionel Messi. Nije ni čudo jer osim svježih morskih specijaliteta kao što su škampi na buzaru ili jastog na žaru, restoran ima i terasu s prekrasnim pogledom gdje gosti mogu uživati u zalascima sunca.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Seasplash Festival 

Kada? Od 14. do 18. srpnja. Gdje? Martinska Šibenik. Cijena festivalske ulaznice: 380 kn

Seasplash festival jedan je od najdugovječnijih hrvatskih festivala koji će ovo ljeto proslaviti svoj 20. rođendan. Festival se već drugu godinu za redom održava na prekrasnom rtu Martinska u Šibeniku te nudi četiri dana glazbe na nekoliko pozornica, kao i dnevni glazbeni program na plaži, besplatno kampiranje, radionice, shopove i još mnogo toga. Posjetitelji Martinske će još jednom unutar 4 dana plesati na 3 pozornice uz 35 raznih izvođača. Tu će biti Egoless, Aklea Neon s pratećim all girl bendom Sound Doula, Ingoa, Babilonska i mnogi drugi.

Izlet preporuka: Često nepravedno zanemarivan radi poznatijih susjeda Splita i Zadra, grad Šibenik itekako vrijedi posjetiti. Tu se nalazi jedna po mnogima najljepša tvrđava u Hrvatskoj - tvrđava Sv. Mihovila. U povijesnu gradska jezgra Šibenika u koju se smjestila renesansna katedrala sv. Jakova i uske, romantične ulice, po dalmatinski kale, zaljubit će se svaki posjetitelj.

No, Šibenik je posljednjih godina sve primamljivija kulturna, ali i gastro destinacija. Uz brojne ljetne festivale i koncerte, tu se nalazi i Kuća umjetnosti Arsen koja obiluje naslovima art filmova, jazzom, klasičnim koncertima i svim vrstama umjetnosti. Preporučujemo i posjetu Dalmatinskom etno selu koje pruža uvid u život lokalnog stanovništva kroz različita stoljeća i gdje možeš kušati tradicionalna jela, posjetiti stare sajmove, radionice, ali i lijepe plaže. Etno selo je dio kompleksa Solaris Beach Resorta koji je udaljen samo nekoliko kilometara južno od centra Šibenika. A svakoj pravoj gurmanki preporučili bi i posjetu konobi Vinko pokraj Šibenika gdje će probati (po mnogima) najbolji skradinski rižoto u Hrvatskoj.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sonus Festival

Kada? Od 21. do 25. kolovoza. Gdje? Zrće, Novalja. Cijena festivalske ulaznice: 800 kn

Nakon dvije godine pauze, devetu godinu za redom Festival elektroničke glazbe Sonus vraća se na najpoznatiju hrvatsku, ljetnu party destinaciju - Zrće. Tijekom 5 dana i 5 noći na Zrću će se izmijenjivati najpopularnija imena elektronske scene, poput Âme, Amelie Lens, Black Coffee, Boris Brejcha, Carl Cox, Desiree, Dixon, IMOGEN i mnogih, mnogih drugih. Posjetitelji će na top party lokaciji moći uživati u cjelodnevnim partijima, a odmor potražiti na jednoj od brojnih novaljskih plaža.

Izlet preporuka: Iako je otok Pag globalno populariziralo upravo Zrće, ovaj sjevernojadranski otok je puno više od novaljske plaže za partijanje. Od malog sela Povljana na jugu otoka, preko grada Paga i Šimuna, pa sve do mjesta Lun, Pag je prepun skrivenih lokacija i plaža koje tek treba istražiti. Otok karakterizira njegova vegetacija, točnije nedostatak iste, radi čega Pag često uspoređuju s Mjesecom.

Otok Pag poznat je po maslinama u Lunu, jednom od hrvatskih najpoznatijih i najnagrađivanijih sireva, janjetini i poznatoj paškoj čipki. Čipku pletu otočke žene koje ćeš vidjeti u uskim uličicama grada Paga kako sjede na malenim klupicama ispred ulaznih vrata svoga doma. Bilo da želiš odmarati na plažama i u mirnim uvalama, istraživati vinske ceste i putove maslina ili uživati u gastronomiji - na jednom od najposebnijih hrvatskih otoka moći ćeš sve to. A od posebnijih iskustava izdvajamo posjetu najnagrađivanijoj hrvatskoj sirani Gligora gdje ćeš iz prve ruke moći vidjeti proces proizvodnje paškog sira te gdje ćeš moći probati njihove proizvode uz vrhunska vina.

Dimensions Festival 

Kada? Od 1. do 5. rujna. Gdje? Garden Resort, Tisno. Cijena festivalske ulaznice: 450 kn

Legendarni dugogodišnji pulski festival prošle godine preselio je na jug, točnije u Tisno. Na jubilarnom desetom izdanju, festival dovodi brojna nova imena te obećava još veći raspon glazbenih stilova. Dimensions će tijekom 5 dana ugostiti na stotine imena elektonske scene koji će nastupati na 3 pozornice u samom Gardenu, ali i na afterima u klubu Barbarella, kao i na dnevnim boat partijima. Samo neka od imena uključuju izvođače kao Helena Hauff b2b DJ Stingray 313, Raresh, Blawan, Mala, Marcellus Pittman, Peach, Tama Sumo, Soichi Terada Live, Karenn Live, Sonja Moonear, DJ Storm, Batu.

Izlet preporuka:  Na samo pola sata lagane vožnje od Šibenika smjestilo se Tisno, poznato i kao 'vrata Kornata'. Tisno se nalazi na obali i s malim mostom je spojen s otokom Murterom. Osim po predivnim plažama i lokacijama za kupanje, otok je poznat i po velikom broju ostataka srednjovjekovnih i antičkih građevina. 

Murter je i najbliža lokacija Kornatima te se često upravo s tog otoka polazi u obilazak Kornata - jednog od najljepših djelova i Nacionalnih parkova Hrvatske. „Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.“ – riječi su poznatog pisca Georgea Bernarda Shawa koji je ostao potpuno očaran Kornatima prilikom svog posjeta Jadranu. Na Kornate možeš otploviti u sklopu jednodnevnog ili višednevnog organiziranog izleta brodom, a Murter je savršena lokacija za to jer se nalazi najbliže Nacionalnom parku Kornati. Grupni jednodnevni izleti brodom obično kreću s Murtera u 9 ujutro, a povratak je oko 18 sati. Cijena takvog izleta ovisi o tome što je sve uključeno (neki imaju uključen ručak, neki samo staju u restoranu gdje se ručak posebno plaća) a počinju od 300 kn.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Goulash disko

Kada? Od 14. do 18. rujna. Gdje? Komiža, otok Vis. Cijena festivalske ulaznice: 750 kn

Goulash disko puno je manji estival od gore navedenih, izvanredan za one koji vole intimniju festivalsku atmosferu na prekrasnoj lokaciji. A lokacija ovog festivala uistinu je atrakcija sama po sebi. Smješten na Komiži na otoku Visu, Goulash disko je uistinu poseban festival na posebnoj lokaciji, a radi se i o prvom festivalu na svijetu koji je u potpunosti financiran putem crowdfundinga. Goulash dolazi kao šećer na kraju ljetne festivalske sezone kada vrućine malčice popuste i može se u potpunosti uživati u i dalje toplim danima na zalasku ljeta.

Oni koji su bili rado se vraćaju, a festival se svake godine rasproda pri samoj objavi ulaznica. Za vrijeme festivalskih dana Komižom odjekuju zvukovi gypsy punka, arab disca, swing folka, tribal techna, oriental housea, latintronisca… i mnogočega još što će se teško pronaći na drugim komercijalnijim festivalima. 

Izlet preporuka: Komiža na Visu osobno nam je najdraža festivalska lokacija od sviju navedenih, Goulash festival idealna je prilika za posjetu jednom od najljepših, a za mnoge najljepšem hrvatskom otoku. Poznat i kao otok sreće, Vis nudi pregršt atraktivnih lokacija i prirodnih ljepota u kojima ćeš još više moći uživati upravo u ovo doba, na zalazu sezone kada nema toliko posjetitelja. 

Vis je poseban po tome što nudi uistinu raznolike plaže i nestvarno lijepe uvale, a plaža Stiniva ubraja i među najpoznatije plaže Hrvatske koja se nalazi na brojnim stranim listama najljepših plaža na svijetu. A desinitivno najljepše i najpopularnije prirodne atrakcije otoka Visa su njegove mnogobrojne špilje. Najpoznatija je Modra spilja gotovo nestvrane ljepote koja se nalazi na manjem otoku nasuprot Komiže pod nazivom Biševo. A pri posjeti Visu nikako ne zaboravi probati i famoznu Višku pogaču u restoranima Val ili Konoba Magić.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Photo: Ultra Europe

Komentari 0