Life&style
Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni: Savršena ideja za izlet u netaknutu prirodu

  • Brijuni se sastoje od 14 otočića koji se nalaze na jugu istarskog poluotoka, a proglašeni su nacionalnim parkom 1983. godine
  • Osim prekrasne prirode, Brijuni nude pregršt aktivnosti i safari park te su posebno zanimljivi za posjetu upravo u proljeće i ljeto
  • Donosimo ti detaljni vodič za Nacionalni park Brijuni, nekadašnju Titovu rezidenciju i otočje koje su nekad nastanjivali dinosauri

Otočje Brijuni je odavno bilo privlačno pripadnicima aristokracije. Još početkom 20. stoljeća tu su se odmarali austrijski nadvojvoda Franz Ferdinand, slikar Gustav Klimt, kompozitor Richard Strauss, književnici George Bernard Shaw i Thomas Mann. No, pravi procvat otočje je doživjelo od 1950-ih godina, kada je Josip Broz koji je na Brijunima imao rezidenciju tamo ugostio 90 državnika iz 60 zemalja.

Legenda o Brijunima

"Stvoritelj je namjeravao oblikovati dio Zemlje po uzoru na Raj. Tako je nastala Istra, poput vrta prekrivenog raskošnim drvećem i prostranim livadama, umivana dubokim plavim morem, pozivajući ljude na sretniji život. Ali ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razderavši vreću u kojoj je anđeo nosio neiskorišteno kamenje. Tisuće stijena razasutih po istarskoj zemlji čine je zemljom kontrasta, pitomom i grubom, plodnom i neplodnom, sunčanom i oblačnom. Opustjeli anđeli skupili su komadiće Raja preostale među razbacanim stijenama, zaštitili ih morskim valovima i stvorili Brijune" - kaže legenda o Brijunima. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Nacionalni park Brijuni

Kada su Brijuni proglašeni nacionalnim parkom?

Brijuni imaju bogatu povijest - njihovim prvim stanovnicima smatraju se, ni manje ni više nego, dinosauri. Na otoku je do sada pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura koji su prije 125 do 100 milijuna godina šetali područjem iz kojeg će kasnije nastati brijunsko otočje. Prvi, zasada nama poznati tragovi ljudskog djelovanja na Brijunima, sežu u treće tisućljeće prije Krista, kada su na Brijunima živjeli stanovnici koji su se bavili ratarstvom, stočarstvom, lovom i ribolovom, a oružje i oruđe izrađivali su od kamena, kostiju i pruća.

Možda vas zanima Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba! Rubrika Life&style Life&style

Za vrijeme velike egejske seobe naroda u prvom tisućljeću prije Krista na Brijune dolazi ilirsko pleme Histri, po kojima je kasnije Istra i dobila ime. Zahvaljujući razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, zbog čega je drugo ime Brijuna "raj na Zemlji", Brijuni su 27. listopada 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljena su turistička destinacija.

Sve što trebaš znati prije posjete Nacionalnom parku Brijuni

Kako bi maksimalno iskoristila dan u jednom od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske, dobro je imati što više informacija i dobro se pripremiti. Zato ti donosimo detaljan vodič uz koji ćeš maksimalno iskoristiti svoje vrijeme na prekrasnim Brijunima. 

Kako doći do Nacionalnog parka Brijuni

Kako bi posjetila Nacionalni park Brijuni prvo moraš doći do Fažane, mjesta udaljenog 8 km od Pule. Od Fažane ideš na katamaran koji redovito plovi do i od Velog Brijuna (ovdje možeš vidjeti raspored plovidbi). Vožnja traje 15-ak minuta, za to vrijeme možeš uživati na palubi broda s prekrasnim pogledom na Brijune, Fažanski kanal i jugozapad poluotoka Istre.

Čarobni kanjon Kamačnik: Otkrile smo zašto je ovo jedan od najomiljenijih izleta u Hrvatskoj

Iako Brijune možeš posjetiti i u vlastitom aranžmanu, možda najjednostavnije je bukirati jednodnevni izlet na otočje. Vođeni izlet Veliki Brijun uključuje vožnju brodom od Fažane do Velikog Brijuna, vodstvo stručnog vodiča, vožnju vlakićem po otoku, posjet Safari parku, posjet stalnim postavima Muzeja, obilazak Brijunskog mediteranskog vrta i stare masline, te povratak brodom u Fažanu. Ako pak želiš posjetiti Brijune u vlastitom aranžmanu, poželjno je rezervirati i kupiti ulaznice unaprijed.

Nacionalni park Brijuni - ulaznice

Cijene ulaznica ovise o razdoblju u godini, pa će tako jeftinije biti izvan sezone, odnosno od listopada do svibnja što znači da u travnju još uvijek stigneš na Brijune po nižim cijenama. 

Trenutno ulaznicu za NP Brijune možeš kupiti po cijeni od 200 kuna ako ideš samostalno ili 270 kuna u pratnji vodiča, a za djecu je ulaznica jeftinija. U ovu cijenu uključeni su brodski prijevoz između Fažane i Velikog Brijuna, obilazak Otoka - vožnju vlakićem, posjet i razgledavanje safari parka, uvale Verige, bazilike sv. Marije, Mediteranskog vrta, stare masline itd.

Mjesta koja moraš posjetiti na Brijunima

Na Brijunima svakako imaš što za raditi i sigurno nećeš sve stići u jedan dan. Izdvojili smo 3 nama najdraže aktivnosti u Nacionalnom parku Brijuni. 

Safari park

Na sjevernom rubu Velikog Brijuna prostire se 9 hektara jedinstvenoga Safari parka kojega nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. Ovdje ćeš naći indijskog slona, ljamu - južnoameričku devu, zebre, indijske svete krave i nojeve - svi oni simpatični su stanovnici Safari parka.

Stope dinosaura

 Već smo spomenuli kako su dinosauri nekada davno, točnije prije 125 do 100 milijuna godina naseljavali današnje područje NP Brijuni. Na brijunskom otočju možeš posjetiti paleontološke lokalitete na kojima je pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura. Otisci stopala dinosaura rijetki su i iznimno dragocjeni, a očuvali su se tako da je tragove koje su ostavljali na mekanom terenu kasnije prekrio talog različit od podloge, koji je potom mogao prijeći u čvrstu stijenu. S vremenom je gornji sloj procesom erozije ili utjecajem čovjeka (vađenje kamena) nestao, ostavljajući otiske vidljivim i očuvanim.

 

Do sada su otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokaliteta Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru. Posjetiteljima su dostupni otisci na Velikom Brijunu: na rtovima Ploče i Vrbanj/Barban/Pogledalo.

Kastrum

Najslojevitiji brijunski lokalitet smješten je u uvali Dobrika, a nalazi iz razdoblja Rimskog Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja i Venecije svjedoče o dugogodišnjoj naseljenosti ovog područja. Prva vila u uvali Dobrika sagrađena je u 1. st. pr. Kr. Njezine su dimenzije iznosile 51 x 59 m sa središnjim dvorištem i uređajima za proizvodnju maslinova ulja i vina te podrumima, kao i skromnije uređenim stambenim prostorima. Posljednji tragovi života u kastrumu datiraju iz mletačkog razdoblja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Kastrum, Brijuni

NP Brijuni ima još mnoštvo toga u ponudi, a detalljnije informacije možeš pronaći na službenim stranicama parka. Nadamo se da te je ovaj vodič inspirirao i pomogao ti u planiranju izleta na ovo jedinstveno otočje!

Photo: Pixsell

Komentari 0