Life&style

Rt Kamenjak u Istri prirodna je oaza koja će te ostaviti bez daha

  • Rt Kamenjak nalazi se na samom jugu čarobnog istarskog poluotoka i jedan je od njegovih najljepših dijelova
  • Osim svojom ljepotom, Kamenjak će te oduševiti i aktivnostima koje nudi
  • Uz uživanje u sunčanju i kupanju u poznatim uvalama Portić te Velika i Mala Kolumbarica, opustiti se možeš i u atraktivnom beach baru 

Istra je jedan od najposebnijih hrvatskih regija koja je visoko cijenjena diljem svijeta. Istru vrijedi posjetiti i u proljeće, ne samo tijekom ljetnih mjeseci, a poseban razlog za to je i Donji Kamenjak ili medulinski arhipelag, najpoznatiji pod nazivom rt Kamenjak.

Najjužnija točka istarskog poluotoka ostavit će te bez daha svojom ljepotom i pružiti ti iskustvo odmora za pamćenje.

Rt Kamenjak pravi je raj na jugu Istre 

Kamenjak je smješten blizu mjesta Premantura na najjužnijem dijelu Istre gdje se netaknuta priroda spaja s čisto plavim morem. Na vegatacijom bogatom području rta Kamenjak nekad su se nalazile šume hrasta crnike iz kojih su vremenom nastali travnjaci s obiljem biljnih vrsta. Kamenjak je i stanište brojnih ugroženih vrsta, a poznat je i po rasprostanjenosti predivnih biljaka orhideja.

Od 1996. rt Kamenjak nalazi se na listi zaštićenih područja prema smjernicama Direktive o staništima EU. Pejzaž Kamenjaka izrazito je osebujan i čini ga kombinacija šume, travnjaka, makije i kamenjara.

Područje Kamenjaka dobiva doista mnogo sunca tijekom cijele godine, a godišnje ima i vrlo malo padalina. Iz tih razloga koji su pogodni za mediteransku klimu, Kamenjak nazivaju i dijelićem Sredozemlja na sjevernom Jadranu te ga to ujedno čini i idealnim mjestom za boravak u prirodi tijekom cijele godine.

Špilja Vrelo Možda vas zanima Spektakularan bijeg od paklenih vrućina možeš potražiti u predivnom fužinarskom podzemlju – Špilji Vrelo Rubrika Life&style Life&style

 

Rt Kamenjak na Premanturi savršen je za otkrivanje skrivenih uvala i najljepših pogleda

Predivnih ima mnogo, a od brojnih uvala Kamenjaka najpoznatije su uvala Portić te Velika i Mala Kolumbarica ispod kojih se nalaze špilje. Na Kamenjaku doduše ima malo pješčanih plaža, uvale su uglavnom kamenite i s ravnim stijenama.

Ispred rta Kamenjak, na moru prema zapadu, nalazi se predivna atrakcija za posjetitelje, svjetionik Porer.

Smješten je na istoimenoj hridi, a moguće ga je čak i unajmiti. Svjetionik Porer sagrađen je još 1846. i visok je preko 30 m. Sa svjetionika Porer prostire se veličanstven pogled na plavetnilo, a taj prizor zasigurno će ti ostati u sjećanju, kao i divni zalasci sunca. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli zoka (@zokaburaz)

Kamenjak na Premanturi priuštit će ti nezaboravne doživljaje 

Kamenjak odlikuje bistro i čisto more i brojne lijepe, često i neotkrivene plaže te je ljeti pravo mjesto za cjelodnevno kupanje, sunčanje i odmaranje, ali i razne sportske i avanturističke aktivnosti.

Rt Kamenjak odlično je mjesto i za aktivni odmor. Prekrasni pejzaži i priroda koja ga okružuje nude bezbroj mogućnost za razne aktivnosti, od šetnje područjem, do vožnje bicklima ili kajacima. Prilikom posjeta Kamenjaku sigurno ćeš pronaći aktivnosti koja će savršeno odgovarati i tvojim željama.

Možeš unajmiti bicikle ili uživati u šetnji i istraživanju Kamenjaka, a postoji i opcija planinarenja na rtu Kamenjak, stazom orhideja. Planinarenje na rtu Kamenjak zasigurno će ti biti poseban doživljaj.

Iznad jedne od poznatijih uvala, Male Kolumbarice, nalazi se i Safari bar, koji je idealno mjesto za dodatno opuštanje tijekom ljetnog odmora.

I dok ćeš ljeti na Kamenjaku najviše uživati u prvenstveno ljetnim aktivnostim, sunčanju i kupanju, rt Kamenjak  svakako se isplati posjetiti već i u proljeće.

Rt Kamenjak - cijene ulaznica

Prema podacima sa službene stranica kamenjak.hr, radno vrijeme značajnog krajobraza Donji Kamenjak je svakog dana od 07:00 do 21:00 sat.

Na Kamenjak možeš doći u organiziranom posjetu, ali i u vlastitom aranžmanu. Dobro je znati kako se ulaznice za pješake i bicikliste na naplaćuju. Ako na Kamenjak planiraš automobilom, cijenu ulaznice ove ćeš godine platiti 80 kuna, dok će cijena za motocikl ili moped biti 40 kuna.

Ulaznice za posjet Kamenjaku moguće je kupiti online, ali i na ulaznim rampama. Cjelokupni, detaljno razrađen cjenik možeš pronaći na linku.

Možda vas zanima Kamo za vikend ili kako sam se zaljubila u neotkriveni dragulj Istre? Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog
Photo: Instagram @thomashorvat_

Komentari 0