Life&style

Vodič kroz likove u Sandmanu, trenutačno najpopularnijoj seriji na Netflixu, više je nego koristan

  • Među najpopularnijim serijama na Netflixu u Hrvatskoj, prvo mjesto zauzima fantasy drama The Sandman
  • Serija u kojoj se isprepliću svijet magije, snova i noćnih mora je nakon dva tjedna s prvog mjesta skinula seriju Virgin River
  • U ovom vodiču predstavljamo njene najvažnije likove, njihovu ulogu i moći koje posjeduju

Jučer sam pogledala prve dvije epizode trenutno najpopularnije serije na Netflixu u Hrvatskoj - The Sandman. Ova fantasy drama koja oživljava svijet magije, snova i noćnih mora je nakon dva tjedna s prvog mjesta skinula seriju Virgin River, a radi se o adaptaciji 30 godina stare, popularne serije DC stripova Neil Gaimana. Serija se odvija u svijetu u kojem personifikacije fenomena poput snova, smrti i želje vladaju vlastitim carstvima dok rade na održavanju ravnoteže u svijetu smrtnika. Deset epizoda vrti se oko kralja snova Sandmana koji namjerava vratiti svoju moć nakon što je bio u zatvoru više od jednog stoljeća.

Možda vas zanima Purple Hearts najgledaniji je film na Netflixu, a iza njega stoji mlada glumica, redateljica i pjevačica Sofia Carson Rubrika Life&style Life&style

Glumačka postava The Sandmana uključuje na desetke likova koji se protežu i u budnom svijetu i u svijetu snova i nakon odgledane prve epizode shvatila sam da će mi trebati priručnik oko toga tko je tko u svijetu beskrajnih, živih i... onih između? Ako još nisi počela gledati seriju (ili ako jesi i još uvijek imaš problem sa shvaćanjem tko je tko), u ovom vodiču ću predstaviti najvažnije likove, njihovu ulogu i moći.

Tko pripada Beskrajnima (The Endless)?

The Endless ili Beskrajni su obitelj bića, jačih od bogova, koji se pojavljuju u američkim stripovima izdavača DC Comics. Članovi obitelji uključuju Smrt, Delirij, Želju, Očaj, Sudbinu, Uništenje i San. 

Tom Sturridge kao Dream

Dream (San) je jedan od skupine besmrtnih bića koja vladaju aspektima smrtnog svemira. The Sandman počinje kada Dreama, u potrazi za Noćnom morom koja je pobjegla u svijet smrtnika, zarobe okultisti i zatvore ga na više od sto godina. Tijekom tog vremena, postotak čovječanstva ili nikad ne spava, živi kao mjesečar ili se nikada ne budi. Nakon što pobjegne, Dream pokušava vratiti svoju moć i svoje kraljevstvo, poznato kao Dreaming.

Što se zna o 5. sezoni Stranger Thingsa: kada stiže, je li posljednja i planira li se spin-off?

U ulozi Dreama je Tom Sturridge, britanski glumac najpoznatiji po filmovima Velvet Buzzsaw, Far From the Madding Crowd i adaptaciji iz 2012. On the Road. Osim u The Sandmanu, nedavno se pojavio u STARZ-ovoj seriji Sweetbitter i HBO-ovoj miniseriji Irma Vep.

 | Autor: Netflix Netflix Tom Sturridge kao Dream

Kirby Howell-Baptiste kao Death (Smrt)

Dreamova starija sestra Death postojala je na početku svijeta i postojat će na kraju, prevozeći umiruće u svoje kraljevstvo s osmijehom i ljubaznim riječima. Uvijek je spremna pomoći Dreamu i pokušava ga navesti da bolje razumije ljude.

Britanska glumica Howell-Baptiste glumila je u nekoliko hit serija, kao neuroznanstvenica Simone Garnett u NBC-jevoj seriji The Good Place, Evina pomoćnica Elena u prvoj sezoni Killing Eve i studenticu glume Sashu Baxter u HBO-ovoj seriji Barry. Također je glumila Anitu Darling u Disneyevom filmu Cruella.

 | Autor: Netflix Netflix Kirby Howell-Baptiste kao Death

Mason Alexander Park kao Desire (Želja)

Desire je Dreamova mlađa sestra/brat i "uobičajeni sparing partner". Oni su androgeni, sposobni se pojaviti kao muškarac, žena, nijedno, ili možda oboje. Desire su proveli tisuće godina kujući urotu protiv Dreama uz pomoć njihove sestre blizanke Despair. Iako im planovi obično propadaju, oni i dalje žele srušiti bahatog brata Dreama.

Park je nebinarni glumac koji je glumio Hedwig na prvoj nacionalnoj turneji mjuzikla Hedwig and the Angry Itch. Također su se nedavno pojavili u Netflixovoj adaptaciji filma Cowboy Bebop, a trebali bi glumiti i u pilotu za NBC-jevo ponovno pokretanje Quantum Leapa.

 | Autor: Netflix Netflix Mason Alexander Park kao Desire

Donna Preston kao Despair (Očaj)

Antropomorfnu personifikaciju Očaja glumi britanska glumica i komičarka Donna Preston, koja je najpoznatija po ulozi u britanskoj seriji Hey Tracey! i Big Show Michaela McIntyrea. Također se pojavila u filmovima The Hitman's Bodyguard, Holmes & Watson i Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

 | Autor: Netflix Netflix Donna Preston kao Despair

Tko pripada živima (The Living)?

U seriji The Sandman The Living ili Živi su smrtnici na čije živote utječu Besmrtni.

Charles Dance kao Sir Roderick Burgess

Burgess je okultist koji pokušava uhvatiti Death kako bi stekao besmrtnost i oživio svog mrtvog sina. Umjesto toga dobiva Dreama kojeg odluči držati zaključanim dok koristi njegove magične predmete kako bi postao bogatiji i moćniji. 

Dance je cijenjeni britanski glumac kojeg se svi sjećamo po ulozi Tywina Lannistera u Igri prijestolja. Također je nominiran za Emmyja za svoje uloge u The Crown, Savage Kingdom i Bleak House.

 | Autor: Netflix Netflix Charles Dance kao Sir Roderick Burgess

Joely Richardson kao Ethel Cripps

Burgessova bivša ljubavnica Ethel živjela je s okultistom tijekom Dreamova zatočeništva i stekla bogatstvo i zaštitu od predmeta koje je ukrala od Beskrajnog. Jedan od žetona dala je i svom izvanbračnom sinu Dr. Johnu Deeju.

Londonska glumica Richardson plodna je glumica u kazalištu, na filmu i televiziji, a najpoznatija je po ulozi u seriji Nip/Tuck i četvrtoj sezoni Showtimeove serije Tudori. Također se pojavila u filmovima, uključujući The Girl with the Dragon Tattoo, Vampire Academy, Red Sparrow i 101 Dalmatinac.

 | Autor: Netflix Netflix Joely Richardson kao Ethel Cripps

David Thewlis kao Dr. John Dee

Burgessov i Ethelin izvanbračni sin, John Dee, ukrao je rubin prožet snagom Dreama i koristi ga da ostvari snove. Čarobni kamen je na kraju iskrivio Deejev um te je završio veći dio svog života zatvoren u mentalnu ustanovu.

Thewlis ćeš se sjećati po ulozi Remusa Lupina u franšizi o Harryju Potteru. Također je glumio u trećoj sezoni Farga, DC-jevom filmu Wonder Woman, filmu Stephena Hawkinga The Theory of Everything te Netflixovim animiranim serijama Big Mouth (i Human Resources.

 | Autor: Netflix Netflix David Thewlis kao Dr. John Dee

Jenna Coleman kao Johanna Constantine

Johanna je dio povijesne obitelji egzorcista (uključujući Johna Constantinea, egzorcista i okultnog superheroja koji je bio zvijezda serije DC Comics Hellblazer). S Dreamom joj se susreću putevi ubrzo nakon njegova oslobađanja, baš kao što su ga njezini preci sreli u prošlosti.

Coleman je prije bila dio kultne znanstveno-fantastične franšize Doktor Who. Glumila je i kraljicu Viktoriju u britanskoj drami Victoria i Marie-Andrée Leclerc u Netflixovoj miniseriji The Serpent. 

 | Autor: Netflix Netflix Jenna Coleman kao Johanna Constantine

Vanesu Samunyai kao Rose Walker

21-godišnja Rose je siroče koje samo želi pronaći posao i brata kojeg je izgubila kad su joj se roditelji rastali. No, ona također ima moć srušiti barijere između Svijeta snova i Svijeta budnih, što Dreamovi neprijatelji žele iskoristiti protiv njega.

Uloga Rose Walker je prva televizijska uloga mlade glumice.

 | Autor: Netflix Netflix Vanesu Samunyai kao Rose Walker

I tko su ostali?

Osim Beskrajnih i Živih u Sandmanu postoje i oni Drugi. Nisu ni dio smrtnog svijeta, a nisu ni Beskrajni, no svakako su ključni dio za razumijevanje serije. 

Boyd Holbrook kao Korinćanin

Korinćanin je noćna mora koju je Dream pratio kad je upao u zamku i on daje Burgessu savjete o tome kako zadržati besmrtnika u zatvoru. Za vrijeme Dreamovog zatočeništva postao je serijski ubojica koji svojim žrtvama vadi oči. Nakon što je Dream ponovno na slobodi, šarmantna noćna mora spletkari protiv Besmrtnika kako bi mogao ostati u svijetu smrtnika.

Holbrookovi drugi Netflixovi projekti su krimi serija Narcos i triler Velvet Buzzsaw. Također je glumio u filmovima, uključujući superjunaka Logana, filmsku adaptaciju Gone Girl i znanstveno-fantastični film The Predator.

 | Autor: Netflix Netflix Boyd Holbrook kao Korinćanin

Vivienne Acheampong kao Lucienne

Lucienne je glavna knjižničarka Dreaminga i jedna od najvjernijih sluškinja Dreama koja daje sve od sebe da održi njegovo kraljevstvo u pokretu dok ga nema, ali Dreaming se raspada bez moći svog vladara.

Glumica iz Gane uzdržavala se kao učiteljica na zamjeni između glumačkih uloga, prije nego što je ostvarila svoju veliku ulogu u nagrađivanom britanskom humorističnom skeč showu Famalam. Također se pojavila u Netflixovoj znanstvenofantastičnoj seriji The One.

 | Autor: Netflix Netflix Vivienne Acheampong kao Lucienne

Gwendoline Christie kao Lucifer Morningstar

Kao da personifikacija Smrti nije dovoljna, The Sandman također prikazuje doslovnog vraga. Gwendolyn Christie glumi Lucifera, nekada najmudrijeg i najmoćnijeg anđela na nebu, koji se pobunio protiv Boga i postao vladar pakla. 

Još jedna pridošlica iz Igre prijestolja, Christie se sjećamo kao Brienne od Tartha, a glumila je i u Ratovima zvijezda: Sila se budi i Posljednji Jedi. Također se pojavila kao zapovjednica Lyme u posljednjem filmu Igre gladi, Mockingjay – 2. dio.

 | Autor: Netflix Netflix Gwendoline Christie kao Lucifer Morningstar

Sanjeev Bhaskar i Asim Chaudhry kao Cain i Abel

Inspirirani istoimenom biblijskom braćom, Cain i Abel su stanovnici Svijeta snova koji neprestano ponavljaju svoja djela sa Zemlje, gdje je Cain ubio Abela. Oni su također vjerni podanici Dreama, koji drže gargojle kao kućne ljubimce.

Bhaskar ima stalnu ulogu u britanskoj kriminalističkoj seriji Unforgotten, a Chaudhry je sukreirao i glumio u britanskoj lažnoj dokumentarnoj seriji People Just Do Nothing. 

Photo: Netflix

Komentari 0