Life&style

Purple Hearts najgledaniji je film na Netflixu, a iza njega stoji mlada glumica, redateljica i pjevačica Sofia Carson

  • Film Purple Hearts ovih je dana najpopularniji film na hrvatskom Netflixu, a nastao je prema istpimenoj knjizi
  • Iako radnja filma o ugovorenom braku između američkog vojnika i konobarice zvuči kao dobra podloga za romantičnu komediju, zapravo se radi o puno kompleksnijoj priči
  • Mlada i talentirana Sofia Carson redateljica je, glavna glumica i autorica glazbe

Ako si prošli tjedan skrolala društvenim mrežama, vjerojatno si primjetila spominjanje novog filma na Netflixu 'Purple Hearts' i srceparajuće reakcije obožavatelja najnovije romantične drame Sofie Carson. Ako si već pogledala ovaj film koji je trenutno broj 1. na listi najpopularnijih na Netflixu u Hrvatskoj - ne brini, sve će biti u redu i nitko te ne osuđuje za jecanje uz Come Back Home (i sama sam pokleknula). A ako nemaš pojma o čemu pričam jer uživaš negdje na moru, daleko od bilo kakvih ekrana i drama, evo filmskog prijedloga za gledanje (ako si jedna od onih osoba koje pronalaze užitak u plakanju na tužne pjesme i filmove) nakon godišnjeg.

 | Autor: Instagram @nicholasgalitzine Instagram @nicholasgalitzine Purple Hearts

Purple Hearts - ljubavna priča o jednom posve neljubavnom sklapanju braka

Prije nekih 10-ak godina jedno ljeto sam kao student provela na work and travel programu u Americi. U restoranu u kojem sam radila upoznala sam plavookog momka koji mi se svidio na prvu. Svidjela sam se i ja njemu. Činilo se kao savršen početak jedne dobro poznate ljetne ljubavne priče koja će završiti očiju punim suza i praznim obećanjima 'pisat ću ti'. No, iz mojih ljetnih sanjarenja vrlo brzo me prekinula njegova rečenica: 'Oženjen sam, ali nema veze, nije za pravo'. 

Zaposlena djevojka Možda vas zanima Natapirane fudbalerke i sakoi s jastučićima dobar su razlog da Zaposlenu djevojku pogledamo prije remakea filma Rubrika Life&style Life&style

Nakon početnog šoka koji je tek pokušao probaviti prvi dio rečenice, postanem svjesna i ovog 'nije za pravo'. "Kako misliš nije za pravo? Što, imaš pet godina i sa simpatijom iz vrtića se igraš braka?"

Tada sam prvi put čula za dogovoreni brak radi stjecanja zelene karte. Njemu su trebale pare, njoj je trebalo državljanstvo. Vrlo uobičajena praksa u Americi, kasnije sam saznala. Izgleda kako se oženiti i fejkati odnos i ljubav pred očima društva i vlasti minimalno pet godina je puno lakši (iako ilegalan) način stjecanja državljanstva od bilo koje regularne procedure. Za drugu stranu, vlasnika američke putovnice, koji će ovu uslugicu naplatiti minimalno 5000 dolara, dobar izvor dodatnih prihoda. U teoriji. Ipak treba službeno biti s nekim u braku barem pet godina. 

 | Autor: Instagram @sofiacarson Instagram @sofiacarson Purple Hearts

Upravo o temi sklapanja braka radi uzajamne koristi govori film 'Purple Hearts'. Ovo je priča o mladoj konobarici i ambicioznoj glazbenici, po imenu Cassie, kojoj je očajnički potrebno zdravstveno osiguranje. S druge strane tu je mladi marinac Luke koji nekom  dileru duguje nešto novca (ili tako nešto), pa njih dvoje sklope savršeni dogovor u kojem će brakom riješiti svoje probleme. Naime, marinci ukoliko su oženjeni dobivaju veće naknade, a njihova supruga/suprug zdravstveno osiguranje.

Što se zna o 5. sezoni Stranger Thingsa: kada stiže, je li posljednja i planira li se spin-off?

Unatoč tome što dolaze iz različitih sredina i političkih uvjerenja, mladi par s vremenom shvaća da ih više spaja nego što ih razdvaja. Iako je ovo izmišljena ljubavna priča, inspiracija koja stoji iza romanse — i zapleta filma — za mnoge je istinita.

Inspiracija iza filma 'Purple Hearts' dirnut će te više od filma

Ugovoreni vojni brakovi također su nerijetka pojava u Americi koja je poslužila kao inspiracija za romantičnu knjigu koja je zatim adaptirana kao scenarij. Ovakav ugovoreni brak iz koristi može rezultirati kaznenim progonom i pripadnika vojske i njihovog supružnika. Sam naslov Purple Hearts referira se na medalju svečanog odlikovanja koja se dodjeljuje pripadnicima američke vojske koji su ozlijeđeni ili poginuli na dužnosti, no naslov također ostavlja prostor za drugu interpretaciju filma.

Na papiru, Cassie i Luke su radikalno različiti i puni mana, pa je fantazija o tome da bi oni zapravo mogli funkcionirati kao legitiman par zapravo vrlo luda. Neprestano se svađaju i ne slažu, ali polako se zidovi između njih počinju rušiti dok jedno drugom otkrivaju svoje ranjivosti. Iako zvuči kao materijal za romantičnu komediju, film Purple Hearts je zpravo drama iza koje se krije puno dublji i kompleksniji problem od ugovorenog braka iz koristi. Film metaforički govori o dubokoj podijeljenosti američkog naroda, no i sami se vrlo lako možemo povezati s problematikom.

Mlada svestrana redateljica slavu je stekla u Diesneyevoj franšizi

Za Sofiu Carson, glavnu glumicu, izvršnu producenticu i autoricu glazbe za film, putovanje Cassie i Lukea odraz je sadašnjeg SAD-a. “Kada sam prije pet godina dobila scenarij, zemlja već nije bila u dobrom političkom stanju. Bili smo jako podijeljeni”, rekla je nedavno u intervjuu. “Zato smo se Liz [Rosenbaum] i ja tako duboko zaljubili u ovaj projekt jer je to bila prekrasna, sveobuhvatna ljubavna priča. Radi se o ovo dvoje ljudi, dva srca, jedno crveno, jedno plavo, koji su odrasli u podijeljenom svijetu i koji se snagom ljubavi udružuju kako bi formirali ljubičasto srce. I to je poruka za koju mislim da svijet sada treba više nego ikada.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofia Carson (@sofiacarson)

Inače, Sofia Carson 29-godišnja je glumica i pjevačica koja se proslavila prije sedam godina ulogom u Disneyevoj franšizi 'Descendants'. Uz svoj pretrpani raspored u Hollywoodu, Carson radi kao UNICEF-ova ambasadorica koja se bori za prava mladih žena diljem svijeta i radi na zaštiti njihovog pristupa obrazovanju.

Photo: Netflix

Komentari 0