Life&style

Vikend s prijateljicom? Imamo prijedlog - Otok Sreće

Svake godine jedva dočekam taj svoj tradicionalni vikend bijeg s frendicom. Uvijek biramo neko novo mjesto, a ovog puta naš izbor pao je na Rab. Evo zašto nismo skidale osmijeh s lica...

Kad kažem sreća pomislim na vikend s prijateljicom i sunce, more, predivne plaže, dobru hranu i još bolji džin... Do sad smo uvijek birale strane zemlje, no koliko je god lijepo posjećivati inozemstvo, još je ljepše istraživati mjesta koje do sad nismo posjetile u Lijepoj Našoj. Ove godine naš izbor je pao na opuštajuću oazu, Rab, kojem često pripisuju naziv Otok Sreće. Udaljen od Zagreba svega 3 i pol sata, a još lakše dohvatljiv iz Rijeke, Istre, gorske Hrvatske...

Što nas je tako posebno usrećilo na Rabu?

Pronašle smo modni dodatak koji nećemo skidati cijelog ljeta

Za vrijeme našeg dolaska u grad, u tijeku je bila tradicionalna Rabska fjera, koja doslovno cijeli grad vraća u doba srednjeg vijeka. Spuštamo se u grad, i primjećujemo kako sve djevojke nose cvjetni vjenčić u kosi. Do sad sam ovakav prizor viđala samo na festivalima poput Exita ili Coachelle, gdje se svi vraćaju u vrijeme djece cvijeća te nasmijani i opušteni uživaju u omiljenoj glazbi...

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Rapske djevojke bile su obučene u predivne srednjovjekovne kostime. Moram priznati da sam ih zavidno promatrala. Oduvijek sam zamišljala kako je to živjeti na dvoru i nositi te predivne haljine.

Uspjele smo pronaći štand na kojem se izrađuju predivni cvjetni vjenčići. Gospođa koja ih je izrađivala, ispričala nam je kako je svaki potpuno različit, napravljen od bilja i cvijeća s otoka Raba. Ne mogu vam opisati miris koji se širio dok je izrađivala ukras za kosu.  Sve djevojčice, djevojke i žene ponosno nose vjenčiće kroz tri dana Rabske fjere. Stavile smo ih i mi, a ne bi ih se posramila ni Frida Kahlo. 

Možda vas zanima Piknik u Maksimiru: najcool vikendi u gradu Rubrika Life&style Life&style

Moderna bajka 

"Bio jednom jedan vitez. Snažan, lijep, neustrašiv. Bio je zaštitnik slabih, branio je pravdu i tražio je svoju princezu..." - riječi su moje omiljene bajke koje su odzvanjale glavom dok smo prolazile kroz Fjeru.

Ovaj grad živi bajku, a mi smo odjednom bile dio te bajke. Princeze, vitezovi, ali i običan srednovjekovni puk hoda gradom. Svako od njih ima svoju ulogu, sa svakim možeš popričati i upoznati ga. Mi smo upoznale viteza, i to ni više ni manje nego pobjednika viteškog turnira - Nikolu Barčića. Ovaj 26 godišnji vitez Nikola, strastveno se bavi samostreličarstvom već dugi niz godina. Rivalstvo među vitezovima traje od 14. stoljeća, a osjeti se i dan danas, zato mu ova pobjeda jako puno znači, kaže Nikola.  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

I dok cure u Engleskoj sanjaju da će se jednog dana udati za princa i postati princeze, Rabljanke se bore za pažnju najpoznatijeg viteza u gradu. Iako skroman, Nikola ni malo ne skriva koliko mu gode čestitanja, slavlje, a otkrio nam je kako dobiva i malo više ženske pažnje.

Otok Sreće i - džina!

O, da! Još jedan razlog za sreću bio je - džin. I to, džin everywhere! Na trenutak pomišljam da je možda to razlog tolike sreće Rabljana. Toliko ga vole da su dva vikenda prije imali i Jardin - festival džina. Pronašle smo čak dva džin bara, gdje smo iz zaista velikog izbora, izabrale idealno ljetno osvježenje, koje pripremaju vrhunski džin majstori!
 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Imaš nešto slatko?

Kako najbrže potaknuti lučenje hormona sreće i podići raspoloženje? Pojedi nešto slatko. A na Rabu? Probaj pojesti samo jedan komadić rapske torte. Ne samo da smo je jele, već smo je naučile raditi. U centru postoji Kuća Rabske torte u kojoj te doslovno korak po korak uče kako napraviti tradicionalnu tortu.

Možda vas zanima Evo zašto već ovog vikenda treba otići na izlet u Krapinu Rubrika Life&style Life&style

Mi smo se ipak odlučile kupiti je, iako ne odbacujem mogućnost pokušaja spravljanja kod kuće, bez obzira na moje ne tako dobre kulinarske vještine. Tortu možete kupiti za već od 20-ak kuna, a dobra vijest je ta što torta može stajati dugo. Doduše, naša nije potrajala, jer smo je smazale već po povratku kući.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Ne smijem zaboraviti još jedan tradiconalni specijalit, za koji se stajalo u redovima - rapski šulčić, koji se priprema po drevnom receptu. Tijesto pečeno u dubokom ulju, na koji se stavlja pršut i sir, inćuni, a možete ga dobiti i u modernijoj verziji - s Nutellom.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  

Rajske plaže 

Iskreno, kad smo se trajektom vozile na otok, pomislila sam da dolazimo na Goli otok koji se, inače, nalazi 30-tak minuta vožnje brodicom od samog otoka Raba. Ako netko slučajno ima želju vidjeti hrvatski Alcatraz, može ga posjetiti. Iako navodno nikad nitko nije uspio pobjeći s Golog otoka, bez brige, brod vas vraća na Rab. 

Uvjerile smo se kako nas je prvi pogled na otok ipak prevario - na Rabu svatko može pronaći plažu koja mu najviše odgovara, s obzirom na to da obiluje mnoštvom prekrasnih uvala. Nedugo je otvorena i prva rapska tematizirana plaža za vlasnike pasa i njihove ljubimce - Monty’s Dog Beach & Bar, gdje vlasnici svojim kućnim ljubimcima mogu priuštiti pseći sladoled, pivo, pizzu, posuditi igračke, zdjele za vodu ili papučice za zaštitu šapa. Ovaj otok je raj čak i za kućne ljubimce!

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

30 pješčanih plaža i još više slikovitih uvala, zaista čini Rab sretnim otokom.
Inače, meni jedna od omiljenih rapskih priča je ta kako je engleski kralj Eduard VIII. odlučio pobjeći od dvorskih obaveza, došao brodom na Rab te se sa svojom družicom Wallis Simson okupao potpuno gol u uvali Kandarola. Taj trenutak obilježava početak nudizma na otoku. Mi smo ipak za mjesto svog osvježenja odabrale uvalu Kristofor, sorry Eduard!

Iznenađenje za kraj

Ono što zaista nismo očekivale, a došlo je kao šlag na tortu - koncert britanske senzacija High on Heels, među kojima je poznata DJ Miss Kelly Merie.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Koncert je oduševio sveprisutne turiste i domaći srednjovjekovni puk. Prizor koji zaista ne skida osmijeh s lica - ovaj neočekivani moderan završetak Rabske fjere gdje svi zajedno plešu - djeve u predivnim haljinama, turisti iz svih krajeva svijeta, djevojčice sa cvijećem u kosi, vitezovi, djeca...

Probajte otići na Rab i ne vratiti se opet - izazivam vas!

 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0