Life&style

Većinu od ovih namirnica vjerojatno već predugo držiš u ostavi, neke bi trebala odmah baciti

  • Otkrij koje bi namirnice iz svoje smočnice trebala zamijeniti novima
  • Neke bi trebala prestati koristiti i prije isteka roka
  • Za neke provjeri bi li ih uopće trebala držati u ostavi i kako ih najbolje skladištiti

Postoji velika vjerojatnost da mnoge namirnice koje trenutno imaš u zalihama u svojem spremištu ili smočnici imaju iznenađujuć datum isteka roka trajanja, mjesecima ili čak godinama od sad.

Samo zato što proizvodu još uvijek nije istekao rok trajanja, ne znači da se i dalje može jednako dobro koristiti.

Za pojedine namirnice, poput mlijeka i sira, znamo da se ne smiju koristiti nakon isteka roka, ali što je s ostalima koje se nalaze u našoj smočnici?

Donosimo ti popis namirnica za koje bi trebala provjeriti njihov rok trajanja, ali i onih koje uopće ne bi trebala držati u smočnici. 

Kvinoja
 
 | Autor: Pixabay/we-o_rd35ghczdq1090c5m Pixabay/we-o_rd35ghczdq1090c5m

Rok trajanja žitarica poput kvinoje uvelike ovisi o tome koliko masti sadržavaju.

Vrućina, zrak i vlaga top tri su neprijatelja cjelovitih žitarica jer mogu negativno utjecati na njihova prirodna ulja, što onda može ubrzati proces kvarenja. Ako se osjeća ustajao ili mastan miris, vjerojatno su prešle rok upotrebe.

Kurkuma

 | Autor: Pixabay/cgdsro Pixabay/cgdsro
Mljeveni začini poput kurkume, paprike i muškatnog oraščića uglavnom izgube svoja svojstva nakon dvije do tri godine. Konzumiranje starih začina neće naštetiti tvojem zdravlju, ali neće ni poboljšati okus hrane.

Prašak za pecivo

 | Autor: Unsplash/Kristiana Pinne Unsplash/Kristiana Pinne

Jednaka pravila vrijede i za prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Njihova svojstva izgubit će se tijekom godina i neće vam pomoći kod pečenja kolača.

Njihovo stanje možeš lako provjeriti ovim trikom: pomiješaj sodu bikarbonu, ocat i prašak za pecivo s vrućom vodom. Ako se zapjene i stvore mjehuriće, to znači da su još uvijek dovoljno svježi za korištenje.

Orašasti plodovi i sjemenke

 | Autor: Pixabay/ExplorerBob Pixabay/ExplorerBob

Očišćene bademe i kikiriki trebala bi pojesti u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci. Ako se počnu kvariti, imat će jak miris i postat će tamni i masniji.

Da ih što duže održiš svježima, premjesti ih u vrećicu za zamrzavanje i pospremi u frižider, gdje ih onda možeš držati i do godinu dana. 

Žitarice

 | Autor: Unsplash/Visual Stories || Micheile Unsplash/Visual Stories || Micheile

Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica ustajat će se zbog izloženosti zraku, no neotvorena može tako ostati i do godinu dana. No, ako sadrži orašaste plodove, to može smanjiti njihov rok upotrebe.

Slatkiši
 | Autor: Pixabay/Daria-Yakovleva Pixabay/Daria-Yakovleva Sa slatkišima barem nema brige. Zbog niskog sadržaja vlage, slatkiši se jako teško kvare. Kod njih je prije problem kvaliteta, nego rok trajanja.

Možda vas zanima Nikada nemoj jesti hranu koja je ovoliko stajala u hladnjaku, kad ostatke staviš u hladnjak, počinje odbrojavanje Rubrika Life&style Life&style

Pivo 
 | Autor: Pixabay/Pexels Pixabay/Pexels

Ako skladištiš pivo na sobnoj temperaturi, to nije nužno loše za pivo, ali može utjecati na to da se pokvari brže.

Nakon otprilike mjeseca, vrućina, svjetlo i zrak mogu procuriti kroz čepove. Prema crafteer.com pivo je uvijek najbolje skladištiti u hladnjaku. 

Čaj
 | Autor: Pixabay/pasja1000 Pixabay/pasja1000 Tvoje vrećice čaja trebala bi konzumirati u roku od godine dana zato što će ulja u čaju nakon toga tvojem čaju dati loš okus. 

Isto vrijedi i za zrna kave, koja bi trebala iskoristiti i prije, u roku od 2 do 4 tjedna.

Smeđi šećer
 | Autor: Pixabay/GabiSanda Pixabay/GabiSanda

Otvoreno pakiranje smeđeg šećera sasušit će se i stvrdnuti od izloženosti zraku nakon 4 mjeseca u tvojoj smočnici.

Premjesti ga u plastičnu vrećicu koju možeš zatvoriti kako bi ga održala mekanim i produljila mu vrijeme korištenja.

Konzervirano povrće

 | Autor: Pixabay/Arnaud David Pixabay/Arnaud David

Iako vjerojatno misliš kako može trajati zauvijek, konzervirano povrće kvari se što duže stoji na polici.

Tako spremljeno povrće s velikim udjelom kiseline, poput krastavaca, može potrajati od 12 do 18 mjeseci, dok ono s manjim udjelom kiseline poput kukuruza, može potrajati i do 5 godina.

Maslinovo ulje
 | Autor: Pixabay/margenauer Pixabay/margenauer

Vrućina i svjetlo nisu najbolji prijatelji maslinovom ulju. Od stare boce maslinovog ulja ne bi se trebala razboljeti, ali nakon 6 mjeseci otvorena boca maslinovog ulja neće imati baš najugodniji miris.

Ako ga ne koristiš često, najbolje je kupiti manju bocu i iskoristiti prije nego što se okus pokvari. 

Smeđa riža
 | Autor: Pixabay/EzBom Pixabay/EzBom

Iako je malo zdravija alternativa bijeloj riži, ne traje ni upola toliko. Kao i kod već spomenutih namirnica i kod smeđe riže ulje koje sadrži se počne kvariti što joj daje kraći rok trajanja od otprilike 6 mjeseci.

Ako želiš da traje duže, u zamrzivaču ju možeš držati i do godinu dana.

Češnjak 

 | Autor: Pixabay/stevepb Pixabay/stevepb

Ovaj mnogima omiljeni dodatak jelima najbolje je skladištiti u tamnim i hladnim prostorijama s rokom od tri do šest mjeseci.

Ako ostane duže i glavice se počnu razdvajati ili mrviti, to ti neće naštetiti, već je samo znak da češnjak više nije najbolji za korištenje.

Možda vas zanima Ljeti moraš paziti na kvalitetu hrane, ali ove namirnice možeš jesti i nakon što im prođe rok trajanja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pixabay/Pexels

Komentari 0