Life&style

Većina žena baš jednu noć mjesečno vrlo loše spava: evo zašto je to tako

  • Uhhh, budilica pokazuje tri sata ujutro, a ti si još uvijek budna? 
  • Jesi li već sve probala napraviti kako bi zaspala, od aplikacije za meditaciju do spreja s lavandom? 
  • Provjeri svoj menstrualni kalendar: nesanicu bi mogla uzrokovati mjesečnica koja počinje sutra

Čak i manje hormonalne promjene mogu utjecati na naš san. I sumnjale smo u to! Jednom mjesečno dolazi ta jedna noć kad jednostavno ne možemo spavati. I ne, nije bio pun mjesec, nego se to dogodilo neposredno prije menstruacije. Tipični simptomi prije menstruacije - poput bolova u trbuhu i vode u tkivu – očito nisu jedini koji utječu na naš noćni san. Također su tu i sami hormoni koji nam kvare san. Za to su dovoljne čak i manje hormonalne promjene tijekom mjesečnog ciklusa.

Možda vas zanima Postoji 9 vrsta menstruacije - sve žene znaju o čemu točno govorimo... Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Znanstvenici za to krive hormon FSH

Razlog za nesanicu je u tome što se tih dana proizvodnja hormona znatno smanjila. Znanstvenici su to registrirali kad je razina hormona FSH (folikulostimulirajući hormon), koji sudjeluje u ovulaciji, osobito niska. Istraživanje američke „Sleep Fondation“ pokazalo je da je oko 23 posto anketiranih žena primijetilo takve poremećaje spavanja prije početka menstruacije.

Možda vas zanima Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći... Rubrika Life&style Life&style

Znanstvenici su otkrili kako promjene u hormonima jajnika utječu na naš san. Nakon ovulacije razina progesterona u tijelu raste pa se tih dana osjećamo malo umornije. Za to vrijeme žene imaju manje REM faza spavanja, jer je povećana razina progesterona. Tijekom menstruacije općenito manje sanjamo, ali se možemo bolje sjetiti snova.

via GIPHY

Prilično je gadno koliko smo izloženi utjecaju svojih hormona. Pored emocionalnog kaosa i boli, sada postoji i nesanica. A ono što je osobito loše je to što (nažalost) ne možemo učiniti ništa po tom pitanju. Jedino što treba učiniti je da se za to pripremiš s pomoću kalendara. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0