Life&style

Uz pomoć ovih trikova tvoje će cvijeće u vazi dulje ostati svježe čak i dvostruko duže

  • Cvijeće u prostoru pozitivno utječe na naše raspoloženje te osvježi prostor u kojem se nalazi
  • Rezano cvijeće ima kratki rok trajanja, no postoje trikovi pomoću kojih može duže ostati svježe
  • Promjena vode svaka tri dana može oživiti rezano cvijeće, a pojedine vrste potrajat će dulje od drugih

Vaze ispunjene šarenim cvijećem uvijek podignu prostoriju u kojoj s nalaze te pozitivno utječu na naše raspoloženje. Ako želiš da tvoje rezano cvijeće potraje duže prvo što trebaš je pravilno odabrati koje ćeš cvjetove uopće postaviti u vazu. Postoje neki cvjetovi koji su, općenito, čvršći i traju duže od drugih. Tulipani, zumbuli i narcise vrlo su osjetljive na toplinu te imaju kraći vijek trajanja. Trik za to je dodavanje kockica leda ili vrlo hladne vode koje će im pomoći da što dulje ostaju svježi. S druge strane, ljiljani, žabnjaci i orhideje obično traju duže od ostalih cvjetnih vrsta.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram Možda vas zanima Orhideja, ruža, tulipan... Koji je tvoj cvijet i što on otkriva o tvom karakteru? Rubrika Life&style Life&style

Pažljivo biraj cvijeće koje stavljaš zajedno u vazu

Također dobro je u vazu postaviti jednu ili dvije vrste rezanog cvijeća u istom buketu, poput izdržljivih ruža, ako znaš da nemaš vremena ni strpljenja za rješavanje različitih zahtjeva njege nekoliko vrsta cvjetova. Najbolja opcija bilo bi da u vazi okupiš jednoredne stabljike. Razlog za to je što te stabljike zapravo stvaraju vlastite uvjete u vodi iz koje se hrane, a oni bi mogli utjecati i na ostale cvjetove koje uneseš u buket.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Oživi uvelo cvijeće vrućom vodom i ispoliraj lonac kečapom: 10 najboljih bakinih kućnih trikova koji i danas sjajno funkcioniraju Rubrika Life&style Life&style

U vodi je spas

I naravno, kvaliteta je ključna. Cvijeće iz supermarketa očito neće trajati onoliko dugo koliko cvijeće koje nabaviš iz specijaliziranih prodavaonica. Također, uvijek je bolje odabrati lokalno uzgojeno cvijeće budući da je kreći put koje treba prijeći od rezanja do postavljanja u vazu. Kako bi rezano cvijeće što dulje ostalo svježe važno je promijeniti vodu u kojoj se nalazi. Prema riječima iskusnih cvjećara, idealno je to učiniti svaka tri dana. 

anketa | Autor: miss7 miss7

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0