Life&style

Oživi uvelo cvijeće vrućom vodom i ispoliraj lonac kečapom: 10 najboljih bakinih kućnih trikova koji i danas sjajno funkcioniraju

  • Sigurno ti je baka prenijela neki trik koji ti je doista i dan danas koristan u kućanstvu
  • Premda su mnogi skeptični prema „starim trikovima“, mnogi doista funkcioniraju 
  • Otkrit ćemo ti deset najstarijih praktičnih kućnih trikova sa bakinog popisa 

Doista, ponekad ti ne trebaju skupa sredstva za čišćenje - dovoljni su bakini savjeti kako bi dobro obavila posao. Ovih deset starih – ali pouzdanih savjeta - dobro će ti doći… 

1. Staviti cvijeće u vruću vodu 

Uvenulo cvijeće možeš opet „oživjeti“ tako da ga staviš u vruću vodu. Ostavi ga tamo dok se voda ne ohladi. Do tada će cvijeće opet biti kao svježe. Potom odreži kraj peteljki te stavi cvijeće u hladnu vodu kao i obično. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniele (@blugold_60) on

2. Poliranje bakra s kečapom 

Da, dobro si pročitala. Ako imaš neki komad posuđa od bakra, stavi malo kečapa na krpu, pospi solju te time natrljaj bakreno posuđe – izgledat će kao novo! 

3. Čistiti nakit s mineralnom vodom 

Mineralna voda će zlatnom nakitu dati sjaj ako je pomiješaš sa sredstvom za pranje te ostaviš u tome pet minuta. Ta će kombinacija otkloniti prljavštinu, a nakit će ponovno sjajiti. 

4. Limun otklanja mrlje sa odjeće 

Pomiješaj sok od limuna sa solju te nanesi na mrlju. Mješavini treba sat vremena kako bi počela djelovati. Potom možeš isprati odjeću toplom vodom i octom te potom operi u stroju za pranju rublja kao i inače. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lemon

A post shared by sihamdilam (@sihambackgrounds) on

Možda vas zanima Mnogi rade ovu pogrešku s čišćenjem kade - ovako ćeš brzo imati blistav rezultat Rubrika Life&style Life&style

5. Čišćenje srebrnog pribora za jelo sa zubnom pastom 

Gosti su već na putu, a odjednom si primijetila da tvoj svečani srebrni pribor za jelo treba poliranje? Bez panike, rekla bi baka! Jednostavno uzmi pastu za zube kako bi na brzinu očistila pribor. Natrljaj pastu s pomoću krpe, operi te potom posuši pribor. 

6. Protresti kuhana jaja 

Kako ćeš znati je li jaje tvrdo kuhano? Baka bi rekla da trebaš protresti jaje! Tako je nabolje provjeriti je li žumance skroz kuhano. Jednom dobro protresi jaje – ako imaš osjećaj da je poput kamena, onda je gotovo. 

7. Uništiti korov s vrućom vodom 

Korov je u vrtu neprijatelj broj jedan. Najjednostavniji način za uništavanje korova je bakin savjet: vruća voda! Prelij korov vrućom vodom kako bi ga uništila. Dodaj vodi žlicu soli – tako će još bolje funkcionirati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yes or No? . 📸: DM for credit

A post shared by Yard Basics® (@yardbasics) on

Možda vas zanima Ovaj trik s domaćim sredstvom za čišćenje pećnice jednostavno je genijalan! Rubrika Life&style Life&style

8. Zagorjelo otkloniti deterdžentom za pranje posuđa 

Bez brige – lonac nije uništen ako ti jelo jako zagori. Jednostavno ga napuni vrućom vodom te dodaj nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Zakuhaj te potom s pomoću špatule oprezno skini zagorjeli sloj. 

9. Ulje pomaže protiv ljepljivih stvari 

Tu mislimo na tatoo-naljepnice, naljepnice na posuđu ili katran na đonu cipela. Sve to se može, kaže baka, otkloniti s pomoću ulja. Stavi nekoliko kapi maslinova ulja na krpu te natrljaj „ljepljivu“ površinu. Vidjet ćeš da će se nakon kratkog vremena sve lako odlijepiti. 

10. Čistiti ventilatore s jastučnicom 

Nije uvijek jednostavno očistiti ventilatore, osobito ako je montiran na stropu. Na sreću, baka ima savjeti za to: stavi jastučnicu kompletno preko ventilatora te je oprezno povuci nazad. 

 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":



 
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0