- Neku hranu mogli bismo jesti gotovo svaki dan, poput ukusnih mesnih okruglica
- Kako ipak ne bi dosadile donosimo jedan sasvim nov način njihove pripreme, pomalo luckast, ali vrlo zgodan
- Trebat će ti ambalaža od jaja, a tvoje ćufte iz pećnice bit će biti zdravije i još bolje teksture
Mesne okruglice, ćufte ili kako im neki vole tepati ‘loptice sreće' pravi su 'comfort food' koji je uvijek dobro došao na stol. Gotovo svatko ima neki svoj tajni recept za ovaj klasik, a s njim se rijetko kada može pogriješiti. Ipak, ako paziš na liniju, crveno meso i masnoća možda će ovo omiljeno jelo prorijediti na meniju. Ali to ne mora biti slučaj!
Jedan od priznatih svjetskih chefova Alton Brown, podijelio je trik uz pomoć kojeg će mesne okruglice biti zdravije i baš savršenog oblika i teksture. Možeš mirno nastaviti pripremati ćufte po svom omiljenu receptu, u ovaj dio se nećemo miješati. Samo ćemo ti sugerirati da umjesto na štednjaku svoje ćufte pripremaš u pećnici, a za to će ti trebati kartonska kutija za jaja!
Dobro si pročitala, ovu naizgled bezvrijednu ambalažu možeš reciklirati na najbolji mogući način. Karton će prilikom pečenja upiti suvišnu masnoću iz ćufti. Pomoći će i u zadržavanju savršenog okruglastog oblika ćufti. Naravno, treba imati na umu da će u ovom triku funkcionirati isključivo ambalaža za jaja koja je napravljena od kartona.
Kada si napravila mesne okruglice jednostavno ih položi u udubljenja u kartonskoj kutiji i peci 20 minuta na oko 200°C, a zatim ih okreni i peci još 10-ak minuta.
Ćufte će na ovaj način u unutrašnjosti biti mekane i sočne, a imat će i hrskavu ukusnu koricu.
Ako želiš još zdraviju verziju, crveno meso možeš zamijeniti purećim ili pilećim mesom te prilagoditi začine ovoj vrsti mesa. Gotove ćufte možeš dodavati u salate ili juhe. Kombinacija je bezbroj!
Dobar tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.