Life&style

Uz lubenica-dijetu može se za 15 dana izgubiti 5 kg. Što kaže nutricionistica?

  • Lubenica se sastoji od 92 posto vode pa je idealna namirnica za regulaciju težine
  •  Ali ova dijeta, iako se čini slasna, ima i svojih mana 
  • Evo što je o njoj za missZDRAVA rekal nutricionistica Mirna Trumbetaš 

Ljeto je idealno godišnje doba za promjenu načina prehrane zbog dostupnosti raznolikog voća i povrća. Jedna od najprimamljivijih dijeta tijekom ljeta je ona s lubenicom. Lubenica može pomoći pri skidanju kilograma, a odlučiš li se za ovu dijetu, najbolje bi bilo da je se pridržavaš od devet do 13 dana. Dulji plan se sastoji od dvije faze. Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se fazi dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok. Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica. S obzirom na to da lubenica sadrži puno vode, možda nećeš imati potrebu za uobičajenom konzumacijom vode.

Jelovnik za drugu fazu lubenica - dijete

Jelovnik u drugoj fazi dijete: za doručak pojedi zdjelu zobenih pahuljica s mlijekom i nekoliko žlica kravljeg sira, za međuobrok od dvije do tri kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine na naglo, salatu od bilo kojeg povrća s malo maslinova ulja i octa te za večeru od dvije do tri kriške lubenice. Vlakna kojima je bogata držat će vas sitima i spriječiti prejedanje. 

"Iako je lubenica bogata hranjivim tvarima i ima malo kalorija, ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osjetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinirati s namirnicama niskoga glikemijskog indeksa. To ne mora biti u istom obroku, ali imaj na umu da bi u idućem obroku trebalo pojesti namirnicu niskoga glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice", objasnila je za missZDRAVA nutricionistica Mirna Trumbetaš.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kako lubenica djeluje?

Lubenica pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno djeluje na probavni sustav. Osim toga, prirodno je slatka pa može pomoći i kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane, ne samo zato što je visoko hranjiva i odlična okusa, nego i zato što ima malo kalorija - jedna šalica lubenice sadržava samo 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava, ali i zadovoljava apetit. 
Ovo ljetno voće idealna je dijetna namirnica jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama. U 100 grama sadrži tek 30 kalorija, a istodobno snabdijeva tijelo s pregršt važnih nutrijenata. Izvanredan je izvor vitamina C. Također, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6 te minerala kalija i magnezija. Jedna šalica lubenice osigurava 24 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Posebno je vrijedna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidansa od beta karotena.

Recept za sok od lubenice

Nakon što završiš dijetu lubenicom, kako bi održala proces mršavljenja, zamijeni sve sokove običnom vodom i lubenicom. Dvije kriške lubenice nareži na manje komade i zamrzni ih. Potom šaku zamrznutih komadića stavi u čašu i dodaj vode. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi okus. Nakon što popiješ vodu, pojedi lubenicu. Uz pomoć lubenice smanji i veličinu obroka. Jedenje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica može pomoći u zadržavanju osjećaja sitosti."Lubenica dijeta mogla bi imati jo-jo efekt pa kao jedini dugoročan način mršavljenja predlažem promjenu prehrambenih navika. Lubenica je izvrsna namirnica i treba je jesti, ali se nikako ne smije pretjerivati s izbacivanjem drugih namirnica u želji da se što prije smršavi", objasnila je nutricionistica Trumbetaš.
 | Autor: INSTAGRAM INSTAGRAM

Možda vas zanima 10 najboljih ljetnih namirnica za mršavljenje: Ovo voće i povrće ima savršen omjer nutrijenata Rubrika Life&style Life&style

O lubenici


Nije voće. Povrće je svaka struktura koja nastaje iz drugih dijelova biljke. Prema tome, kad se kaže da se jede povrće, onda se misli na lišće biljaka, njihove stabljike, korijenje i gomolje. Po toj definiciji, lubenica je povrće.
Puna je vode. Sadržava iznimno puno vode, približno 92 posto, a to njezinu mesu daje meku i blago hrskavu teksturu te je čini omiljenim voćem za gašenje žeđi.  
Ima visok glikemijski indeks pa kod osoba koje su osjetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinirati s namirnicama niskog glikemijskog indeksa, poput orašastih plodova, trešanja, raženog kruha...
Slatka je. Lubenica može pomoći u gubitku kilograma zahvaljujući tome što će zavarati glad i povoljno djelovati na probavni sustav. Osim toga, lubenica je prirodno slatka te može pomoći kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. 
Niskokalorična. Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane, ne samo zato što je visoko hranjiva i odlična okusa, nego i zato što ima malo kalorija, jedna šalica lubenice sadrži samo 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava, ali i zadovoljava apetit.

Prednosti dijete:
Lako je ublažiti glad tako što ćete jesti velike količine lubenice 
Rezultati su vidljivi u kratkom roku  
Detoksikacija - izbacivanje toksina

Nedostaci dijete:
Nije dopuštena dijabetičarima, osobama s bubrežnim i urinarnim problemima 
Gubiš na težini ne zbog sagorijevanja masnog tkiva, nego zbog izbacivanja vode 
Velika vjerojatnost od jo-jo efekta jer se nakon dijete vraćaš na prvobitni režim prehrane

Članak je iz arhive missZDRAVE te je sada ponovno objavljen.

 

Mikrobiomska dijeta Možda vas zanima Mikrobiomska dijeta: prehrana u tri faze koja potiče zdravlje i gubitak kilograma Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0