Life&style

10 najboljih ljetnih namirnica za mršavljenje: Ovo voće i povrće ima savršen omjer nutrijenata

  • Raznovrsna prehrana ključ je zdravog gubitka kilograma, no ipak postoje namirnice koje su posebno efektivne u obračunavanju s viškom masti, ali i pomažu u smanjenju celulita
  • missZDRAVA se fokusirala na ljetne sezonske namirnice koje su široko dostupne na našem području
  • Svaka od ovih namirnica nije korisna samo za mršavljenje, nego ćeš uz gubitak kilograma iskusiti ostale benefite za zdravlje

Ljeto nam je napokon došlo, a s njima i pregršt mirisnog i sočnog voća i povrća. I dok je svako voće ili povrće bolji odabir od keksa ili čokolade, postoje namirnice koje će dodatno ubrzati tvoj put do željene tjelesne težine. Ove namirnice nemaju neki čarobni sastojak koji će preko noći otopiti kilograme, ali sadrže savršen omjer nutrijenata koji će redovnom konzumacijom nahraniti tvoje tijelo, ali i ubrzati proces mršavljenja. 

Dok su najpopularnije namirnice za mršavljenje obično egzotičnog porijekla, mi smo se fokusirali na ljetne sezonske namirnice koje su nam široko dostupne na našem području. Svaka od ovih namirnica nije korisna samo za mršavljenje, nego ćeš uz gubitak kilograma iskusiti ostale benefite kao što su zaštita stanica od oksidativnog stresa ili bolji san koji je direktno povezan sa smanjenom razinom stresa. 

Može li raznovrsna prehrana smanjiti celulit?

Gubitak kilograma samo je jedan od problema kojima smo posebno posvećeni tijekom ljeta, a drugi najpoznatiji je celulit. Nutricionist Sonal Shah za Women's health tvrdi kako je jedan od glavnih načina kako se riješiti celulita upravo hrana. Namirnice bogate vodom, vitaminom C i antioksidansa pomoći će tijelu obračunati se sa svakodnevnim zagađenjem tijela iz okoliša koje uzrokuje propadanje kolagena i samim time pojavu celulita. 

Kako bi uklonila celulit brže i efektivnije, Shah savjetuje da u svakodnevnu prehranu uključiš više sezonskog voća i povrća, pogotovo onog bogatog antioksidansima i s visokim udjelom vode. 

Namirnice koje ljeti hidratiziraju Možda vas zanima 6 namirnica koje će nas najbolje hidrirati dok su temperature vrlo visoke Rubrika Life&style Life&style

Koje su namirnice ljeti u sezoni?

Ljeto je mnogima omiljeno doba godine jer je to vrijeme rezervirano za najukusnije zalogaje. Jagode, maline, borovnice, ribizli, trešnje, višnje, jabuke, breskve, šparoge, paprike, rajčice, krastavci, patlidžani, tikvice, kupus, kelj, brokula, zelena salata, matovilac, blitva, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren, krumpir, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak i bob samo su dio namirnica koje je najbolje jesti tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Pronaći ih možemo na lokalnim tržnicama, ali i u supermarketima. 

Iako su sve ove namirnice zdrave i trebali bi ih redovito konzumirati, neke od njih ipak su pogodnije za gubitak kilograma od ostalih. U nastavku otkrij koje su to namirnice.

Lubenica

Lubenice su odlične ne samo za gubitak kilograma nego i prijeko potrebnu hidraciju organizma. Čak 92 % lubenice je voda što ju čini odličnim ljetnim međuobrokom. Iako u 280 grama koliko je preporučena dnevna količina ima samo 80 kalorija, ne preporučuje se prekoračiti ovu količinu jer lubenica ima visok glikemijski indeks. Voda koju sadrži dat će ti osjećaj sitosti, a likopeni antioksidativnu zaštitu stanica. 

 | Author: shutterstock

Jabuke

Dobar način kako izgubiti koji kilogram je povećanjem unosa dijetalnih vlakana, a jedna velika jabuka od oko 200 grama sadrži čak 5,4 grama vlakana. Na 200 grama ima oko 100 kalorija što odgovara istoj količini kalorija nekoliko kockica čokolade. Ipak, jabuka će efektivnije smanjiti želju za šećerom od čokolade i držati te sitom duže. Crvene jabuke su također bogate antioksidansima koji pomažu održati kožu zdravom i mladolikom. 

Breskve

Tko može odoljeti sočnim i slatkim ljetnim breskvama? Ovo sezonsko voće odlična je zdrava zamjena za kuglicu sladoleda ili komad kolača. Jedna zrela breskva srednje veličine sadrži oko 60 kalorija i 2 grama vlakana, ali i vitamine C, E, K i A. Breskvama možda može biti teško odoljeti, no ne bi trebala pojesti više od tri breskve dnevno. Također uvijek biraj svježe breskve umjesto sušenih jer imaju znatno manju kalorijsku gustoću.

Možda vas zanima Crumble s trešnjama: Slatko voćno osvježenje i najbolji prijatelj sladoleda od vanilije Rubrika Life&style Life&style

Trešnje

Trešnje su mnogima omiljeno ljetno voće i u njima bi mogli uživati cijeli dan. Iako su jako ukusne i bogate vitaminima i mineralima, ako ih želimo jesti u svrhu mršavljenja ne bi trebali pojesti više od 21 trešnje. Ta količina voća sadrži oko 100 kalorija, ali i 25 grama ugljikohidrata. To znači da su trešnje odličan ljetni desert koji će zamijeniti čokoladu ili sladoled, a posebno su korisne ako ih konzumiraš prije spavanja. Trešnje sadrže melatonin, hormon koji nam pomaže da lakše zaspimo. 

Maline

Ove crvene bobice prave su eksplozije zdravlja. Jedna šalica malina zadovoljit će čak 28% dnevne potrebe za vlaknima, a sadrži i 35% dnevne preporučene količine vitamina C. Uz to su bogate i vitaminom E koji njeguje kožu iznutra, a na 100 grama imaju samo 53 kalorije. Najbolji način kako konzumirati maline je s drugim voćem ili kao dodatak zobenoj kaši za doručak. 

 | Author: shutterstock

Lisnato zeleno povrće

Kupus, kelj, matovilac, zelena salata i blitva sadrže vrlo malo kalorija, a istovremeno su bogati fitonutrijentima koji ne samo hrane organizam nego nam i daju duži osjećaj sitosti. Kod ovakvih namirnica gotovo da nema ograničenja koliko ih u jednom danu možeš pojesti tako da si slobodno posluži željenu količinu. Jedino na što treba pripaziti je kako ove namirnice pripremaš. Najbolje ih je jesti sirove ili samo kuhane na pari. 

Brokula

I brokula je povrće u kojem možeš uživati bez previše ograničavanja jer 100 grama sadrži samo 31 kaloriju. Bogata je vlaknima i kalcijem, ali sadrži i sumporni spoj koji pomaže u proizvodnji testosterona. Ovaj hormon odgovoran je za poticanje organizma na sagorijevanje masti te je prirodno prisutan kako u muškom, tako i ženskom tijelu. Brokulu je najbolje jesti kuhanu na pari, a izbjegavaj pripremu koja zahtijeva puno ulja ili masti. 

Zašto posoliti lubenicu Možda vas zanima Posoliti lubenicu? Možda je to najlukaviji gastro trik koji smo čuli ovo ljeto... Rubrika Life&style Life&style

Mrkva

Mrkve su često zanemarena namirnica na svakodnevnom meniju, ali su odlične u borbi protiv viška kilograma. Osim što sadrže skoro 3 grama vlakana na 100 grama povrća, sadrže samo 41 kaloriju. Iako ih obično pripremamo samo kao dio juhe, mrkve su odlične pečene u pećnici, ali i svježe, kao dio salate. Sadrže i beta karoten koji je prekursor vitamina A, a štiti našu kožu od sunčevih zraka i oksidativnog stresa. 

Tikvice

Iako su tikvice po mnogima povrće, botanički gledano radi se o voću. Tikvice su odlična namirnica za gubitak kilograma jer imaju vrlo raznoliku primjenu. Možemo ih jesti kao prilog, trakicama od tikvica zamijeniti tjesteninu, a ukusne su i kao dio slatke zobene kaše. Jedna srednja tikvica ima samo 17 kalorija, a također sadrži čak 40% dnevne preporučene doze vitamina A. Obrok bogat tikvicama također olakšava probavu hrane i čini stolicu mekšom. 

Bob

Iako nije niskokaloričan (187 kalorija na 170 grama), bob je odlična ljetna namirnica za gubitak kilograma jer je bogat proteinima i vlaknima. Upravo ti proteini i vlakna daju duži osjećaj sitosti pa će tako smanjiti šansu da nakon ručka posegneš za nezdravim grickalicama. Najbolje ga je jesti kao dio salate ili u obliku rižota. Ipak, nemoj konzumirati više od 200 grama boba dnevno. 

 | Author: shutterstock

 

 

Photo: Instagram

Komentari 0