Life&style
Zašto posoliti lubenicu

Posoliti lubenicu? Možda je to najlukaviji gastro trik koji smo čuli ovo ljeto...

  • Osvježavajuća kriška hladne lubenice jedan je od najvećih ljetnih užitaka
  • I dok je većini dovoljna obična kriška rashlađene lubenice, neki svojoj vole dodati i sol
  • I ima smisla, ma kako čudno zvučalo. Zašto je dobro posolliti lubenicu otkriva missZDRAVA

Posipanje soli po lubenici možda zvuči kao neobična kombinacija, ali igra slatkog i slanog čini ju primamljivom. Sjeti se samo slane karamele, maslaca od kikirikija i ostalih deserta kojima sol naglašava slatkoću. Osim toga, lubenica se već uobičajeno spaja sa slanim sastojcima pa se često poslužuje sa sirom i balzamičnim octom ili se dodaje u salate s fetom. Ali zašto je točno sol tako dobra za lubenicu? 

Kako sol utječe na okus lubenice?

Prema Barb Stuckey, autorici knjige Taste What You're Missing, The Passionate Eater's Guide to Why Good Food Tastes Good, dodavanje soli slatkoj lubenici može se činiti kontraintuitivnim, ali ima uporište u gastronomiji. Stuckey objašnjava da lubenica ima tri elementa okusa, odnosno slatko, kiselo i gorko. Gorčina u određenoj mjeri potiskuje slatkoću, a upravo sol može to ublažiti i pojačati okus slatkoće. 

Zašto posoliti lubenicu | Autor: Shutterstock Shutterstock

Iako ne treba pretjerivati sa soli jer sadrži natrij, malo sitne soli po lubenici vjerojatno neće utjecati na tlak, a Stuckey dodaje da tijelo, posebno ljeti, traži više soli. „Kad nam je vruće žudimo za slanim jer gubimo natrij znojenjem, a nemamo načina za skladištenje natrija. Dakle, po prirodi žudimo za solju, što nas tjera da održavamo elektrolite u ravnoteži,” objašnjava Stuckey za HuffPost. 

Lubenica je omiljeno ljetno voće Možda vas zanima Sezona je lubenica! Upitali smo stručnjaka kako odabrati najsočniju i najslađu - a ovo je najbolji način Rubrika Life&style Life&style

Ostala slana hrana koja paše uz lubenicu

Prema portalu All Recipes, možeš dodati i krupnu sol koja daje bolju ravnotežu okusa u svakom zalogaju. Začinske soli su također izvrstan dodatak lubenici na ljetnim roštiljima ili pikniku. Možeš ju začiniti i s ostalim začinima, kao što su ljute crvene papričice i papar. Sirevi kao što su feta i halloumi također pružaju lijep slani kontrast lubenici tako što pojačavaju njezinu slatkoću. Čak i pečenje lubenice na žaru može pomoći u pojačavanju okusa slatkoće. A imamo još recepata za jela s lubenicom...

Salata od lubenice | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ipak, ako paziš na unos natrija, slične rezultate možeš postići s malo citrusa iz svježe iscijeđenog soka limuna ili limete. Krastavac je također dobar balans za lubenicu jer je prirodno gorak, ali njihova kombinacija pomaže da slatkoća lubenice dođe do izražaja. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0