Life&style
Lubenica je omiljeno ljetno voće

Sezona je lubenica! Upitali smo stručnjaka kako odabrati najsočniju i najslađu - a ovo je najbolji način

  • Vrijeme je da u svojim hladnjacima napravimo mjesta za ukusne i nadasve zdrave lubenice!
  • Već ih možemo pronaći u trgovinama, a stiže nam i sezonski slatki urod s juga – ali kako biti sigurne da ćemo kući ponijeti lubenicu koja je baš slatka i sočna?
  • Postoji nekoliko trikova, a najbolji nam je otkrio inženjer matematike koji se bavi uzgojem voća i povrća (i lubenica) Toni Grossi 

Sočne, fine i nadasve zdrave lubenice polako osvajaju štandove, trgovačke centre i dućane, a neće promaći svim zaljubljenicima u ove sezonske poslastice. U košaricu će ih sigurno staviti ljubitelji posebnog okusa ovog niskokaloričnog voća (zapravo strogo botanički gledano - povrća), ali i oni koji vode brigu o zdravlju.

Lubenice sadrže likopen, biljni pigment iz skupine karotenoida i čudotvorni antioksidans iznimno blagotvornog djelovanja na zdravlje. Osim toga, pomoći će ti i u podizanju prirodne obrane protiv UV zračenja, a tu su još  i ‘upakirani’ vitamin C, vitamin A, kalij, magnezij i sve to u samo 30 kalorija na 100 grama!

Možda vas zanima Obožavaš lubenice? Onda obavezno moraš isprobati ovih 5 osvježavajućih recepata Rubrika Life&style Life&style

No, kako izabrati ovu vitaminsku ukusnu bombu da bude baš najslađa i najukusnija? Nerijetko se događa da njezina primamljiva unutrašnjost ima pomalo bezličan okus… Ako pitamo Tonija Grossija, inženjera matematike i strastvenog zaljubljenika u poljoprivredu koji proizvodi lubenice u Zagrebu i dolini Neretve – kupnja ovog finog voća (povrća) ipak je lutrija.  

Kupnja i odabir lubenice | Autor: Shutterstock Shutterstock Kupnja i odabir lubenice

Nekoliko je stvari na koje trebaš obratiti pozornost kada kupuješ lubenicu

Ipak, postoje trikovi kojima se možeš poslužiti kako bi bila na dobrom tragu da baš ti odabereš najsočniju i najslađu među primamljivim plodovima. 

Ovako se sad jede lubenica? TikTokeri na omiljeno voće stavljaju bizaran dodatak, ali nisu svi oduševljeni

Preduvjet je, naravno, da se lubenica kupuje sezonski što znači da će ti upravo sada na izboru biti kvalitetni plodovi iz doline Neretve i mediteranskih krajeva, a zatim sredinom i krajem kolovoza moći ćeš birati među svježim plodovima iz kontinentalnog dijela zemlje. 

‘’Prilikom odabira lubenice treba obratiti pozornost na prošaranost lubenice. Ako su njezine karakteristične pruge svijetle, gotovo bijele ili žute boje, lubenica će biti dovoljno zrela što znači da imati i optimalan udio šećera. Ako su pruge zelene onda je moguće da lubenica nije dovoljno zrela. Slično vrijedi i za mrlju na lubenici što je zapravo dio kojim je plod doticao tlo prilikom razvoja. Taj 'trbuh' bi trebao biti žućkaste boje ’’, objašnjava Toni. 

U trgovine je stigla sezonska lubenica | Autor: Shutterstock Shutterstock U trgovine je stigla sezonska lubenica

Također, dodaje kako je najbolje da izabereš lubenicu pravilnog oblika, jer to znači da je plod imao optimalne uvjete rasta bez klimatskih šokova. ‘’Nije važno je li oblik okrugao ili duguljast, bitno je da je pravilan’’, upozorio je. 

Osim toga treba obratiti i pozornost na težinu ploda

‘’Ako je lubenica prezrela onda će se u njoj pojaviti šupljine i ona će biti nešto lakša od ostalih. Podignite par lubenica iste veličine i odaberite onu koja je najteža. Sigurno će biti sočnija i slađa’’, savjetuje Toni.

Sretan ulov!

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    volim lubenice