Life&style
1/10

Usudite li se isprobati color blocking?

Trend color blockinga nas već dva proljeća bombardira najluđim kombinacijama: žutom plavom i zelenom ili pak ružičastom, crvenom i narančastom. Uglavnom se radi o odjeći u jarkim bojama, ali možda je vrijeme da ovaj trend isprobate u vlastitom domu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Color blocking se u uređenju interijera preporučuje, prije svega, u dječjim sobama te dnevnim boravcima i ponekad kuhinjama, dakle prostorijama koje dominiraju stanom i koje moraju privlačiti svojom vedrinom. Ovakva kombinacija boja je previše intenzivna za spavaću sobu, a mali hodnik može učiniti vizualno natrpanim i opterećenim.

Kombinacije boja

Ovo kombiniranje boja izgleda odlično uz minimalistički namještaj u bijeloj ili crnoj boji te u boji svijetlog drva (npr. svijetlog javora). Želite li kombinirati veće plohe, odaberite boje iz istog dijela spektra. Žuta i narančasta izgledaju odlično u kombinaciji s crvenom, a plava i zelena u kombinaciji sa žutom. Na ovaj način ćete postići vizualni sklad i izbjeći previše boja u malom prostoru. Međusobno kontrastne boje birajte tek ukoliko se radi o detaljima – posteljini, čašama, jastucima... Bojite li se kolorističkog kaosa, birajte dvije slične nijanse (npr. žutu i narančastu) i kombinirajte cijeli spektar nijansi. Ipak, izbjegavajte pastelne boje za koje u color blockingu jednostavno nema mjesta.

Detalj ili cijela soba?

Urediti cijeli dom u color blocking stilu ili samo manji dio? Igrati na sigurno i odabrati detalje ili pak cijelu sobu oplemeniti jarkim bojama? Odgovor na ova pitanja je jednostavan: ukoliko se dvoumite, uvijek uređujte u malim koracima. Na taj način ćete saznati koja količina boje odgovara vama i vašem prostoru te ćete izbjeći stvaranje životnog prostora u kojem se ne osjećate ugodno.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U slučaju kuhinje, već minimalnu dozu ovog trenda možete dobiti koristeći stolnjake i posuđe u jarkim bojama. Presvlake za stolice u boji također mogu razbiti kuhinjsku monotoniju. Dnevni boravak osvježite s nekoliko jastučića u raznim bojama, vazama i npr. okvirima za slike. Želite li pak veće zahvate u bojama, obojite zidove svog životnog prostora, nabavite zavjese ili pak presvlaku za kauč u kontrastnoj boji.

Jedino mjesto gdje se ne treba bojati boja je dječja soba. Dječje sobe vole boje, pogotovo kada su u pitanju sobe mladih i školaraca. Kao dominantnu boju odaberite neku umirujuću, primjerice zelenu ili plavu, a detalji neka budu u drugim bojama. Zidove čak možete ostaviti u bijeloj boji i samo povući traku ili dvije u boji. Color Blocking je idealan za sobe za više djece, jer svako dijete može odabrati svoju boju i njome ograditi svoj prostor.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uređujete li sobu za novorođenče, pokušajte izbjeći ovaj trend, jer boje utječu na raspoloženje kako odraslih, tako i djece. U uređenju soba novorođenčadi izrazito je popularna žuta boja, jer je univerzalna i odgovara i djevojčicama i dječacima, ali upravo velika količina žute boje može izazvati nervozu kod manje djece. Žuta boja stimulira živčani sustav i mentalnu aktivnost, ali previše žutila također uzrokuje agresivnost, strah i nervozu, pa imajte to na umu prije nego obojite dječju sobu u žuto.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0