Life&style

Uštedi novac i vrijeme: Ovo učinkovito sredstvo za čišćenje kupaonice možeš napraviti za 30-ak sekundi

  • Dosadilo ti je trošiti novac na sredstva za čišćenje koja svojim složenim sastavom i povećavaju rizik od alergija?
  • Imamo recepturu za brzo i povoljno sredstvo za čišćenje kupaonice koje kod kuće za 30-ak sekundi možeš napraviti i sama
  • Osim što ćeš dobiti bitku s kamencem i mrljama, tvoja kupaonica će biti dezinficirana, bez neugodnih mirisa i sasvim blistava

Postoji samo jedna bolja stvar od besprijekorno čiste kupaonice – besprijekorno čista kupaonica koja je zablistala uz minimalan napor i budžet. Sredstva za čišćenje kupaonica mogu predstavljati značaj trošak, a često i gube bitku s najtvrdokornijim mrljama kakve samo u kupaonicama može uzrokovati kamenac. Mali kućni trikovi koji će nam uštedjeti vrijeme i novac zato su i više nego dobrodošli, a jedan od njih odnosi se  učinkovito sredstvo zbog kojeg ćeš vjerojatno zauvijek promijeniti svoju rutinu čišćenja svoje kupaonice.

Možda vas zanima Začepljeni odvodi, plijesan u tuš-kabini... 5 pogrešaka koje gotovo svi radimo u kupaonici Rubrika Life&style Life&style

Sve što ti treba su amonijak i vodikov peroksid (hidrogen) te 30-ak sekundi vremena kako bi napravila ovo sredstvo za čišćenje kupaonice. 

Vodikov peroksid koristi se i kod tretiranja posjekotina i rana i zapravo ga je vrlo zgodno imati pri ruci. Zbog svojih anti-gljivičnih i antimikrobnih svojstava uništava bakterije, plijesan i neugodne mirise. Može se koristiti za pranje posuđa, tepiha ili pločica; izbjeljivanje kućnog tekstila posteljine; uklanjanje kamenca i žutih tragova sa sanitarija.

Možda vas zanima Svi ljudi ovih 5 proizvoda drže u kupaonici, a nikako ne bismo smjeli Rubrika Life&style Life&style

Amonijak je u domaćinstvu poznat kao jak čistač kojim masne naslage uklanja rastvarajući njihovu proteinsku građu. Kao aktivan sastojak sadržavaju ga mnoga sredstava za čišćenje kada, podova ili prozora. No, ovo sredstvo može biti vrlo opasno ako dođe u dodir s očima ili kožom ili kao se udahne.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

S obzirom na učinkovitost ova dva sastojka, a ne želiš trošiti previše novca na mnoga sredstva za čišćenje koja sadrže složene spojeve a time povećavaju rizik od alergija, donosimo ti recepturu za pripremu vlastitog sredstva za čišćenje kupaonica. Posve je učinkovito i sigurno ako se pridržavaš uobičajenih mjera zaštite. 

Evo što ti je sve potrebno:

  • 100 ml amonijaka (10%)
  • 100 ml vodikovog peroksida (hidrogena) (3%)

Priprema:

  1. Uzmi plastičnu bocu s raspršivačem ili staklenu posudu, isperi je vodom i obriši suhim papirnatim ubrusom ili ručnikom
  2. Prije pripreme sredstva stavi gumene rukavice, masku i, po mogućnosti, zaštitne naočale
  3. Lagano i pažljivo dodaj vodikov peroksid u bocu s amonijakom
  4. Sastojke pomiješaj laganim i pažljivim protresanjem boce
  5. Nanesi smjesu na hrđu ili kamenac (ili je nanesi na čistu suhu krpu i stavi je na problematično mjesto) i ostavi 10-15 minuta.
  6. Sve temeljito isperi vodom

Kako amonijak može biti štetan ako se ne koristi ispravno, najbolje je prilikom korištenja otvoriti sve prozore, staviti masku i gumene rukavice, brzo nanijeti smjesu na kadu, sudoper ili WC i napustiti prostoriju. Dok sredstvo djeluje druge članove obitelji i kućne ljubimce drži dalje od kupaonice.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0