- Ne bismo imale ništa protiv da probamo kraljevski blagdanski kolač u kojem uživa kraljica Elizabeta II., zar ne?
- Radi se o tradicionalnom engleskom pudingu, a zapravo ga kod kuće možeš napraviti i ti uz recept koji je podijelila kraljevska obitelj
- Sada je pravo vrijeme za njegovu izradu, a nakon što se ukusni sastojci prožmu, bit će savršeno spreman za uživanje na sam Božić!
Nema više vremena za zavaravanje, još samo malo odbrojavamo do prve adventske nedjelje kojom, i oni najmanje entuzijastični moraju priznati - ulazimo u sezonu blagdana! Tako je i kraljevska obitelj, sasvim prigodno, ususret blagdanima na svom službenom Instagram profilu objavila recept za jedan od engleskih najomiljenijih slastica – božićni puding. Tradicionalni engleski kolač koji se servira za Božić još od srednjeg vijeka sastoji se od suhog voća, mnoštva začina i alkohola. Pripravlja se u ovome vrijeme, a njime se gosti baš na Božić.
Iako možda nije popularan kod nas, ovo može biti odlična prilika da se poslužimo kraljevskim receptom i nečim novim zadivimo svoje ukućane. Idealno će pristajati ovom neobičnijem Božiću koji nam nalaže da nešto više vremena provodimo kod kuće, zar ne?
Sastojci:
- 250 grama grožđica
- 250 g suhih brusnica
- 180 g zlatnih grožđica
- 150 grama kandirane korice od naranče (arancina)
- 250 g svinjske masti
- 250 g krušnih mrvica
- Začini po želji (cimet, muškatni oraščić, cardamom…)
- 2 jaja
- 180 grama Demerara (smeđeg) šećera
- 275 mililitara piva*
- 40 mililitara ruma*
- 40 mililitara brandyja*
*Alkohol u istoj kolčini možeš zamijeniti s hladnim čajem ili narančinim sokom
Priprema:
- Sve sastojke pomiješaj redom, a smjesu zatim utisni u prethodno namašćene kalupe. Smjesu prekrij papirom za pečenje.
- Pripremljene posudice prekrij aluminijskom folijom ili muslinom te ih položi u visoki lonac u koji ćeš uliti vodu do ¾ visine posudica s pudingom. Lonac prekrij s aluminijskom folijom te posudice s pudingom obradi na pari šest sati, dodajući vodu u lonac ako je potrebno.
- Nakon što su se ohladili, pudinge pohrani na tamno i hladno mjesto do Božića.
- Na Božić, puding zagrij na pari 3-4 sata, a zatim ga posluži s tučenim vrhnjem ili slatkim alkoholnim umakom.
Dobar ti kraljevski tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.