Life&style

U nekim državama Božić je zabranjen

Dok kod nas tjednima sve blješti od lampica, kuglica te bezbrojnih božićnih ukrasa, ovaj veseli obiteljski blagdan u nekim je zemljama zabranjen!

Zamisli: popiješ dvije čaše kuhanog vina, nalaziš se u dobrom i veselom društvu, zapjevaš božićnu pjesmu – kad „haps!“ – evo murije! Pa, ako ti se sreća osmjehne, dobiješ tek kaznu od 20 tisuća dolara - i sretna si zbog toga jer si mogla dobiti čak i do pet godina zatvora! Suludo! I žalosno, zar ne? Otkrivamo u koje tri države je Božić zabranjen…

Tadžikistan

U srednjeazijskom Tadžikistanu Božić je zabranilo Ministarstvo  obrazovanja. Još 2013. godine zabranjen je „Djed Mraz“, ruska verzija djeda Božićnjaka. Za doček Nove 2017. godine zabranili su i „korištenje vatrometa, blagdanska jela, darivanje i sakupljanje donacija“ – sve je to bilo strogo kažnjivo! 

Somalija 

U federalnoj državi Somaliji, koja se nalazi na istoku Afrike, također postoji služna zabrana Božića. Razlog: ta tradicija prijetnja je muslimanskoj vjeri u Somaliji. „Nije ispravno slaviti muslimanski Božić. To je prijetnja za našu religiju i može vjernike skrenuti s pravog puta“, izjavio je neki visokopozicionirani lik Ministarstva prava i religije. 

Brunej

U sultanatu Brunej na jugoistoku Azije Božić je također velika prijetnja muslimanskom vjerovanju – stoga je zabranjen! Božićne dekoracije i pjevanje božićnih pjesama kažnjavaju se kaznom do 20 tisuća dolara i do pet godina zatvora.

Možda vas zanima Dokazano: Božićni ukrasi podižu razinu sreće! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko32

    U tome se vidi sav besmisao religije.