Life&style

UŽIVO s missINVEST konferencije: "Kamo odlazi moj novac?"

  • Danas u 10 sati počela je missINVEST konferencija pod nazivom "Kamo odlazi moj novac?"
  • Kroz radionice i panele saznat ćeš kako bolje upravljati novcem, bolje se zaposliti i investirati, ali i kako bolje štedjeti za mirovinu
  • Nakon konferencije će paneli i radionice biti dostupni na miss7 Facebooku, portalu te missINVEST micrositeu

Danas je započela jednodnevna konferencija missINVEST pod nazivom "Kamo odlazi moj novac?" čiji je cilj osnažiti i podržati žene na financijskom planu. Mjesto održavanja je zagrebački Kaptol Boutique Cinema, a započela je u 10 sati.

Ovo je druga godina u kojoj su se miss7 i Zagrebačka banka, Visa i UMFO udružili kako bi pokrenuli ovaj projekt i pomogli ženama preuzeti kontrolu nad svojim sadašnjim lifestyleom i planovima za budućnost, i to sve pametnim upravljanjem zarađenim novcem.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Panele i radionice pratit ćemo uživo, a možeš očekivati puno korisnih i kvalitetnih informacija o boljem zaposlenju, investicijama i mirovinskim fondovima.

Možda vas zanima Prati missINVEST konferenciju i nauči pametno upravljati svojim novcem Rubrika Life&style Life&style

Na panelu "Čekaju li nas 2,3 posla" sudjeluju Marija Maras, direktorica razvoja ljudskog resursa Zagrebačka banke, Sanja Damiani, HR stručnjakinja i Tanja Horvat, stručnjakinja za prodaju. Sljedeći će panel okuplja stručnjake s temom investiranja, a sudjeluju Igor Pavlović, direktor štednje, ulaganja, osiguranja te transakcijskih proizvoda Zagrebačke banke, Maja Jelisić Cooper, poslovna anđelica i Blaženka Mičević, agentica za nekretnine.

 | Autor: Pixsell Pixsell Igor Pavlović, direktor štednje, ulaganja, osiguranja te transakcijskih proizvoda, Zagrebačka banka; Maja Jelisić Cooper, DOX TV, poslovna anđelica; Blaženka Mičević, agentica za nekretnine, vlasnica Agrodeta

Celebrity panel okupit će kolumniste miss7, Marijanu Perinić, Brunu Šimlešu, Jelenu Badovinac i Domagoja Kneževića. Na razgovoru o mirovinskim fondovima sudjeluje Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Održavaju se i dvije radionice Kristine Ercegović, serijske poduzetnice, spisateljice i poslovne savjetnice te miss7 kolumnistice na temu dugova i investicija, te panel s privatnim poduzetnicama o tome što je sve potrebno za pokretanje vlastitog posla. U nastavku uživo pratimo panele i radionice.

 | Autor: Pixsell Pixsell

1. PANEL: Čekaju li nas 2,3 posla?

Sudjeluju Sanja Damiani, HR stručnjakinja, Tanja Horvat, stručnjakinja za prodaju i Marija Maras, direktorica razvoja ljudskog resursa iz Zagrebačke banke.

Gošće su prvi panel pokrenule objašnjavajući najvažnije korake koji će dovesti do željeneog zaposlenja. Prvi korak pritom je pisanje  kvalitetnog životopisa, budući da ga poslodavci procijene na jedan pogled, a jedna od ključnih stavki je fokus na postignutim rezultatima u dosadašnjim poslovima, više nego na to što je bilo na sam opis posla. Kad je riječ o fotografijama, mudrije je fotografiju ne staviti ako će to biti neka s vjenčanja ili sličnoga neodgovarajućeg događaja.

 | Autor: Pixsell Pixsell Sanja Damiani, HR stručnjakinja; Tanja Horvat, stručnjakinja za prodaju; Marija Maras, direktorica razvoja ljudskog resursa, Zagrebačka banka

Sljedeći je korak dolazak na intervju. Jedan od načina na koji ćeš poslodavcu pokazati da si uistinu zainteresirana za posao je postavljanje pitanja. Tako je jedno od ključnih pitanje što se od tebe kao zaposelnika očekuje i što poslodavac očekuje kroz period od sljedećih 6 mjeseci. Važno je biti iskren i autentičan, a prvi dojam je najvažniji. Osim toga, važno je i pokazati zašto si baš ti najbolji izbor za radno mjesto. Potrebno je razmišljati o svojim jakim stranama i što više skratiti proces kako bi se razgovor fokusirao na najvažnije - kakva su očekivanja jedne i druge strane.

Važno je osvijestiti vlastitu vrijednost i vlastite mogućnosti kako bismo bolje pristupili ovakvim situacijama.

2. PANEL: Kako i u što investirati?

Na panelu sudjeluju Igor Pavlović, direktor štednje, ulaganja, osiguranja te transakcijskih proizvoda iz Zagrebačke banke, zatim Maja Jelisić Cooper, poslovna anđelica DOX TV-a i Blaženka Mičević, agentica za nekretnine i vlasnica Agrodeta.

 | Autor: Pixsell Pixsell Igor Pavlović, direktor štednje, ulaganja, osiguranja te transakcijskih proizvoda, Zagrebačka banka; Maja Jelisić Cooper, DOX TV, poslovna anđelica; Blaženka Mičević, agentica za nekretnine, vlasnica Agrodeta

Izlagači su nam objasnili da si je, prije same investicije, važno postaviti nekoliko pitanja. To su: "Što želim? Kada želim? Koja je razina rizika koju želim podnijeti?" Moraš se poznavati, jer ako nemaš strpljenja, ako si puna nepovjerenja i stalno provjeravaš kako tvoja investicija stoji, to nije pravi put kojim ćeš postići uspjeh. Zato je važno prvo krenuti od sebe i biti svjesna toga na što si sve spremna, bez straha.

 | Autor: Pixsell Pixsell Maja Jelisić Cooper, DOX TV, poslovna anđelica

Ključno je biti svjestan toga da se ulaže danas, da bi bilo sutra. Kad je riječ o start-upu, gleda se kakva je ideja i tko stoji iza ideje, ali ponekad je 99 posto u samoj implementaciji, a možda tek 1 posto u ideji, kako kaže Jelisić Cooper. Jer ideje imaju mnogi, ali jako mali postotak firmi i pojedinaca doista krene, a onda tek u konačnici i možda uspije.

Možda vas zanima Pozivamo te na besplatne radionice missINVEST - dođi i saznaj kako dodatno zarađivati i izaći iz duga Rubrika Life&style Life&style

3. RADIONICA: Kako izaći iz dugova? Radionicu vodi Kristina Ercegović.

Bitno je suočiti se s činjenicama, a zatim problem rješavati u 5 koraka od kojih je jedan i osvijetiti svoje vrijednosti i ono što je nama važno, istaknula je Ercegović. Posljednji korak je onaj 6., a on znači krenuti u akciju nakon što je plan u 5 koraka osviješten.

"Nije svaki dug loš dug, osobito onaj koji će donijeti novu vrijednost, primjerice novu nekretninu", istaknula je Ercegović. Riječi je bilo i o aspektima novca, a važno je k tome i znati da ako mi ne upravljamo novcem, on će upravljati nama. U konačnici to znači velik utjecaj i na zdravlje. A uz nekoliko koraka, koji su u osnovi, kao i sve u životu, jednostavni, iako ne i laki, treba se suočiti s vlastitom stvarnošću i znati da je sve rješivo. 

 | Autor: Pixsell Pixsell Kristina Ercegović

4. RAZGOVOR s Dijanom Bojčetom Markojom, direktoricom UMFO-a, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava

Direktorica UMFO-a naglasila je kako svi moramo sami brinuti i o mirovini i o sebi. Dobrovoljna mirovina, odnosno treći stup, fleksibilna je štednja u kojoj ne treba biti veliki fond. Štedjeti ne treba početi tek s prvim poslom, jer moguće je i ranije pa tako najmlađi član ima tek 6 mjeseci. Veličina iznosa nije važna i bez obzira na svotu, važno je samo da se stalno uplaćuje.

 | Autor: Pixsell Pixsell Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO

Također je naglasila da nikada nije kasno krenuti, čak niti s 40 ili 50 godina, iako - čim prije, tim je bolje. Ispričala je i priču o svojoj baki koja znala koje su joj stvar bitne u životu i što to želi, i to bez danas dostupnih alata i znanja koje imamo. Tako je svijest o važnosti raspodijele novca i štednje prvi korak boljoj budućnosti, a prvim konkretnim koracima može pridonijeti ( i olakšati ih) i današnja tehnologija.

 | Autor: Pixsell Pixsell Marcela Rukavina, direktorica client success & service u 24sata i Dijana Bojčeta Markoja, direktorica UMFO

5. RADIONICA: Kako dodatno zaraditi? U što sve možemo investirati? Radionicu vodi Kristina Ercegović.

Jedna od natraženijih tema na Googleu, kako kaže Ercegović, je mogućnost dodatne zarade. Prva je opcija povećanje plaće, a zatim i traženje novog posla. Treća je mogućnost konkretna dodatna zarada - sa znanjima ili resursima koje imamo upotrijebiti možemo da stvara novac. Osim toga tu su i pokretanje vlastitog biznisa ili pak ulaganje.

Ali, odakle krenuti? Ercegović ističe da je važno stvoriti sliku o sebi i osvijestiti što volimo raditi i što bismo radili da nas za to nitko ne plati. Osim toga, tu je i ono za što nas prijatelji žicaju jer nam za nešto treba 5 minuta pa je to dobar put za osvijestiti svoje talente koje prepoznaju drugi ako ih možda ne vidimo sami. Osim toga, možemo se prisjetiti što smo voljeli raditi kao djeca, a uopće nismo bili svjesni da bi nam danas mogao biti izvor prihoda. Naravno, neće možda svaki hobi postati unosan posao, ali između toga postoji još mnoštvo mogućnosti jer i kreativa dolazi na puno načina.

Ono što je najmudrije je ulaganje u sebe samog jer ćemo to uvijek nositi sa sobom, ali investirati se može i u vlastiti posao ili pak udio u nekom drugom, kako bismo dobili dodatan izvor prihoda. Iako su žene manje sklone riziku, imaju i veće povrate, rekla je Ercegović, što je temeljeno na raznim iskustvima iz svijeta ulaganja.

 | Autor: Pixsell Pixsell Nikolina Zečić, Majda Zujo, Igor Pavlović, Marcela Rukavina i Dunja Prgomet

6. CELEBRITY PANEL: Kolumnisti miss7: Marijana Perinić, Bruno Šimleša, Jelena Badovinac Dimitrijević i Domagoj Knežević

Kolumnisti miss7 otkrili su što im novac predstavlja u životu. Tako su se složili da je on potreban i da nije u njemu sve, ali im je najvažnije da ga imaju dovoljno za normalan život. Ipak, kao i mnogima, sviđa im se kad ga imaju i viška, ali radeći ono u čemu uživaju. Kad je pak riječ o kućnom budžetu, Badovinac Dimitrijević je prepričala simpatičnu anegdotu kad joj je suprug poslao Excel tablicu u kojoj je naveo troškove kako bi bolje isplanirali njihovo - vjenčanje!

 | Autor: Pixsell Pixsell miss7 blogeri Bruno Šimleša, Jelena Badovinac Dimitrijević, Domagoj Knežević i Marijana Perinić

Kao ključ su ipak svi naveli razumijevanje i balansiranje između prihoda i rashoda. Štednja im je također bitna, ali kad je riječ o investicijama, najviše ipak investiraju u sebe, kaže Šimleša, s kojim se složio i Knežević. Uz to bitna im je i svjesna potrošnja, ali i osobni prioriteti, bilo da je riječ o putovanjima ili renovaciji stana.

 | Autor: Pixsell Pixsell miss7 blogeri Bruno Šimleša, Jelena Badovinac Dimitrijević i Domagoj Knežević

7. PANEL: Kako pokrenuti nešto svoje? Gošće su Sanja Ljubičić iz GIRI igre, Blaženka Mičević iz Agrodeta, Josipa Maslać Petričević iz Naftaline, Martina Dumančić iz M&M-a i Martina Drezga koja radi u firmama Pile i Vile te Drezga i Husquvarna.

Gošće su s nama podijelile svoje početke i prve korake prema vlastitim biznisima. Sanja Ljubičić krenula je iz vlastite želje da se zbliži s djecom svoga supruga, a poznato je da iz ljubavi vlastiti brendovi i najčešće kreću. Blaženka Mičević iz državne je firme otišla u privatni sektor i otvorila svoju firmu što se pokazalo kao odličan odabir - no, našla se u muškom svijetu. Konzultantski posao u vezi s geodezijom ipak joj pred muškim kolegama daje prednost, ali joj i dalje status žene u takvome "muškom" posl,  i to u poduzetništvu, stvara poseban izazov.

 | Autor: Pixsell Pixsell Sanja Ljubičić, GIRI igra; Blaženka Mičević, Agrodet; Josipa Maslać Petričević, Naftalina; Martina Dumančić, M&M; Martina Drezga, Pile i Vile, Drezga, Husqvarna

Ljudi na gradilištu ipak više očekuju muškarce, a Mičević je poštovanje na terenu dobila tako što je zubima otvorila - bocu pive. No, nije se jednom susrela s predrasudama, a s istima se i dalje bori, baš kao i mnoge kolegice. Zato je 2019. godine pokrenula inicijativu "Žene u geodeziji" kako bi pomogla ženama u osnaživanju njihove samouvjerenosti i sigurnosti i dodatno ih educirala.

U muškoj je branši i Martina Drezga, koja ipak ističe da je u upravi firme velika ženska snaga. Kad je riječ o savjetu koji bi dala mlađoj sebi bilo bi to "pomalo". A osim toga, iako je perfekcionist, kaže da je usvojila riječi "dovoljno dobro". Josipa Maslać Petričević naglašava koliko je važan proces sazrijevanja i postizanje balansa. Nakon što je prošla kroz osobne nedaće, kaže da je važno zadržati prisebnost i znati da će sve biti bolje, a vrijeme će pokazati koliko svaka osoba nakon teških situacija doista može postići i koliki je njezin kapacitet. Sve je važno raditi s ljubavlju i okružiti se pozitivnim osobama.

 | Autor: Pixsell Pixsell Sanja Ljubičić, GIRI igra; Blaženka Mičević, Agrodet; Josipa Maslać Petričević, Naftalina; Martina Dumančić, M&M; Martina Drezga, Pile i Vile, Drezga, Husqvarna

Savjet koji bi dala mlađoj sebi? "Ne boj se, ne radi si okvire, ne razmišljaj o frajerima,  imaš svoj fokus, s puno ljubavi samo grabi i samo pozitiva", kaže Maslać Petričević. "Bez straha, ali strah koristi kao stimulator. I baš zato ustraj. Velika prednost ti je sloboda, ispunjena sam. Imala sam teške trenutke, ali ne znaš što možeš dok kroz sve ne prođeš", dodaje. "Po gasu", zaključile su izuzetno inspirativne gošće.

Photo: Pixsell

Komentari 0