Life&style
Napitak od chia sjemenki i limuna

"Tuš za crijeva" od chia sjemenki i vode postao viralan, nutricionistica govori koliko je siguran

  • U proteklih nekoliko tjedana na društvenoj mreži TikTok napitak za "unutarnje čišćenje" postao je viralan
  • Obećava "buđenje" crijeva uz pomoć vode, chia sjemenki i limunovog soka
  • Koliko je djelotvoran, je li zdrav i može li naštetiti missZDRAVA je razgovarala s nutricionisticom

TikTok videozapisi ovog trenda prikupili su više od 147 milijuna pregleda, a ta brojka i dalje raste. Korisnica TikToka Kelly Baums odlučila je isprobati napitak od vode, chia sjemenki i limuna. Nakon što je ostavila da chia sjemenke odstoje 15 minuta u vodi kako bi nabubrile, brzo je popila napitak i rekla je da su chia sjemenke bile krupne. Drugi korisnici su preporučili ovaj napitak prije putovanja avionom kako bi se spriječio zatvor, a većina korisnika je ideju dobila od kiropraktičara Daryla Gioffrea koji je rekao da je ovaj napitak poput tuša za crijeva. Potrebno je ostaviti da chia sjemenke odstoje barem pet minuta u vodi kako bi se zgusnule i popiti napitak na prazan želudac. 

@kellybaums But the bullet so you didn’t have to. #internalshower #chiaseedwater #humor ♬ original sound - Kelly B

Kako djeluje napitak? 

"Konstipacija se prvenstveno javlja uslijed nedovoljnog unosa vlakana. Preporuke za unos vlakana iznose 25 grama na dan za žene i 38 grama na dan za muškarce. Jedna žlica chia sjemenki sadrži oko 5 grama vlakana što bi značilo da se preporučeni dnevni unos vlakana može zadovoljiti unosom četiri žlice chia sjemenki dnevno", objašnjava nutricionistica Petra Tonković iz Centra za Funkcionalnu medicinu u Zagrebu. Gastroenterologinja Chokshi smatra da kombinacija chia sjemenki s puno tekućine može potaknuti želudac da se pokrene kako bi se ispraznila crijeva i stolica bila mekana. 

Možda vas zanima Prezdrave su i čine super stvari za tvoje tijelo, no izgleda da chia sjemenke mnogi jedu pogrešno Rubrika Life&style Life&style

Može li se pretjerati s chia sjemenkama?

"Prema određenim istraživanjima, unos veći od 50 grama chia sjemenki dnevno neće imati značajnog utjecaja na metaboličke parametre, no može uzrokovati tegobe poput abdominalne boli, mučnine, nadutosti, konstipacije, dijareje, glavobolje i slabosti. Isto tako, poseban oprez je ipak potreban ukoliko su u pitanju bolesti i stanja probavnog sustava", kaže nutricionistica Tonković. Chia sjemenke također nabubre kada dođu u dodir s vodom, a za neke ljude mogu predstavljati i rizik od gušenja, pogotovo ako se unose bez dovoljno vode. Tako je primjerice u izvješću 2017. opisan slučaj 36-godišnjeg muškarca koji je imao ozbiljnih poteškoća s gutanjem nakon što je progutao žlicu suhih chia sjemenki i nakon toga popio čašu vode zbog čega su se one počele širiti u njegovom jednjaku. 

chia sjemenke | Autor: Shutterstock Shutterstock

Isto tako neki ljudi mogu biti alergični na chia sjemenke iako to nije česta pojava. U izvješću 2015. opisan je slučaj 54-godišnjeg muškarca koji je dodao chia sjemenke u svoju prehranu. Nakon nekoliko dana, muškarac je dobio urtikariju (koprivnjaču), odnosno kožnu reakciju uz oticanje lica, otežano disanje i vrtoglavicu.

Lijekovi protiv zatvora i kada zatražiti pomoć?

Zatvor nije nužno normalna pojava, ali je česta. Ako ga se želiš riješiti možeš jesti više vlakna, ne samo putem chia sjemenki, piti puno vode i redovito vježbati. Nutricionistica Tonković napominje da chia sjemenke sadrže uglavnom netopiva vlakna koja su poželjna u borbi protiv konstipacije, a dobri izvori netopivih vlakana su primjerice i pšenične i rižine mekinje, integralne žitarice, voće i povrće te mahunarke. Gastroenterolog Bedford za Health je rekao da mogu pomoći i dodaci s vlaknima ili laksativi koje je lako kupiti bez recepta u ljekarnama. Međutim, ako si stalno u potrazi za novim načinom života koji će ti pomoći u pražnjenju crijeva, trebala bi razgovarati sa svojim liječnikom jer on može otkriti potencijalne uzroke zatvora. 

Superhrana: Zbog ovih 9 razloga trebaš početi konzumirati chia sjemenke što prije

Također bi trebala potražiti pomoć liječnika ako si primijetila drastične promjene u svojoj stolici, a nisi promijenila način života. Ako vidiš krv u stolici, nisi ispraznila crijeva tjedan dana ili duže, ili ako imaš jake bolove u trbuhu i povraćaš kada imaš zatvor, obavezno potraži pomoć liječnika. Ipak, ako si zdrava, ne bi trebala imati problema s chia sjemenkama i možeš ih sigurno koristiti kod kuće. Bitno je da ne konzumiraš više od dvije žlice chia sjemenki dnevno i da nakon njih piješ puno vode.

Photo: Shutterstock

Komentari 0