Life&style
Punjeni krastavci

Tri neuobičajena, a prefina jela koja možeš spraviti sa superzdravim krastavcima

  • Krastavci su zdravo povrće koje sadrži malo kalorija te puno vitamina i minerala
  • Najčešće ih jedemo u salatama i varivu, a mogu biti i vrlo fancy dok privaju u džin toniku ili detoks vodi
  • Otkrivamo tri neobična recepta za jela s krastavcima u glavnoj ulozi, a i nekoliko podataka o ovom povrću

Krastavci su prava superhrana: sadrže puno vitamina i minerala, a također su i pomoć pri mršavljenju jer imaju malo kalorija. Biljka krastavac (Cucumis sativus) pripada obitelji bundeva. U osnovi postoje dvije skupine: salatni krastavac, koji je također poznat kao zmijski krastavac, te krastavac za kiseljenje.

Malo kalorija, puno vitamina i minerala

Oko 100 grama sirovog krastavca sadrži tek oko dvanaest kalorija što svrstava krastavce među namirnice su najmanje kalorija. To je uglavnom zbog sadržaja vode, koji je oko 95 posto. Osim visokog udjela vode, krastavac se sastoji od 3,5 posto ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masnoća. Povrće sadrži osobito vitamine iz B skupine, ali i vitamin C i vitamin E. Također je relativno bogato mineralima kalcijem, cinkom, željezom, magnezijem, kalijem i fosforom.

Jela od krastavaca | Autor: shutterstock shutterstock Jela od krastavaca

Krastavci pozitivno utječu na zdravlje

Krastavci su lagani diuretik. U narodnoj medicini se stoga koriste kod gihta i problema s mokraćnim mjehurom. Krastavac se također koristi u kozmetici: kao maska, jer hidratizira suhu kožu. Krastavac može ublažiti otekline ili opekline od sunca. Enzimi u krastavcu pomažu u borbi protiv lošeg zadaha, ubijaju bakterije u crijevima i olakšavaju probavu bjelančevina.

No, dosta teorije, za stol!

1. Kremasti Smoothie od krastavca i ananasa

Smoothie od krstavaca i ananasa | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

• 1/2 šalice narezanog krastavca (s korom)

• 1 šalica ananasa narezanog na kockice 

• 1/2 velike zrele, oguljene, zamrznute banane

• 1/4 šalice light kokosovog mlijeka

• 1/2 šalice vode (ako je moguće filtrirane)

• 1 limeta (1 žličica kore i 2 žlice (oko 30 ml) soka)

• 1 velika šaka zelenog povrća (špinat ili kelj, organski ako je moguće)

• 2-4 kocke leda

Priprema

1. Stavi krastavac, ananas, zamrznutu bananu, kokosovo mlijeko, vodu, koru od limete, sok od limete, povrće i kockice leda u blender i miksaj dok ne nastane kremasta i glatka tekućina. 

2. Za gušći smoothie dodaj još leda. Za rjeđi smoothie dodaj još tekućine po izboru. Kušaj i prilagodi okus po potrebi, dodajući još soka ili korice limete za kiselost/svjetlinu, bananu ili ananas za slatkoću, kokosovo mlijeko za kremoznost i povrće za intenzivniju zelenu boju.

3. Posluži odmah. Ako ti ostane smoothija, možeš ga čuvati pokrivenog u hladnjaku do 24 sata, ali najbolji je svježi. 

5 dobrih razloga zašto bi svaki dan trebala jesti svježe krastavce

2. Svježa i hrskava azijska salata od krastavca 

Salata od krastavaca s kikirikijem i medom | Autor:

Sastojci:

• 2 krastavca

• 1/2 šalice nasjeckanog kikirikija prženog u medu

• 1/2 šalice rižinog octa

• 1 žličica sezamovog ulja

• 1 žličica sojinog umaka sa smanjenim udjelom natrija

• 2 žličice mljevenog češnjaka

• 1 žličica šećera

• pahuljice crvene paprike za posluživanje

Priprema

1. Nareži krastavce na komade i stavi ih u zdjelu.

2. Dodaj kikiriki.

3. U maloj posudi pjenasto izmiješaj ocat, sezamovo ulje, sojin umak, češnjak i šećer.

4. Dodaj krastavcima i kikirikiju dresing i promiješaj da se sjedini. Po želji pospi pahuljicama crvene paprike i posluži.

Savjet: Ova salata ima najbolji okus na dan kada je napravljena, ali se može čuvati u hladnjaku do 3 dana. Kušaj i po potrebi dodatno začini ostatke s još malo sojinog umaka.

Krastavci punjeni salatom od piletine 

Punjeni krastavci | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci: 

• 4 krastavca 

• 1 komad kuhanih pilećih prsa 

• 40 g majoneze

• 30 g nasjeckanog celera

• 1 žličica soka od limuna

• 2 žlice nasjeckanog mladog luka

• ½ žličice češnjaka u prahu

• sol i papar po ukusu

• nasjeckani peršin za ukras

Priprema

1. Svaki krastavac prereži po dužini i žlicom očisti od sjemenki te izdubi sredinu.

2. U zdjeli za miješanje pomiješaj piletinu, majonezu, celer, sok od limuna, nasjeckani luk, češnjak u prahu te sol i papar po ukusu. Promiješaj da se dobro sjedini.

3. Napuni krastavce smjesom za pileću salatu.

4. Odozgo pospi nasjeckanim peršinom za ukras.

Možda vas zanima Jednostavan trik uz koji krastavci nikada više neće biti gorki zapalio je Internet - pogledaj video! Rubrika Life&style Life&style

Još nekoliko savjeta o krastavacima...

• Kako bi dobila vrijedne vitamine i minerale, treba ih jesti s korom, jer se vitamini prvenstveno nalaze u njoj. U kori se nalaze i vlakna koja su važna za probavu. 

• Ako želiš jesti krastavce bez gorkih tvari, treba odrezati vrhove. 

• Sirovi krastavci kod nekih ljudi mogu uzrokovati bolove u trbuhu i nadutost. Uklanjanje koštica i kuhanje će pomoći.

• Biljka se od grabežljivaca štiti gorkom tvari kukurbitacinom. Tvar je toksična iznad određene razine. Stoga nemoj jesti krastavce neobično gorkog okusa. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0