- Slavila Valentinovo ili ne, svaku priliku za ukusnu večeru treba iskoristiti!
- Donosimo ti tri recepta francuske kuhinje - jedan vege, jedan morski i jedan mesni
- Iznenadi dragog ili počasti samu sebe jednim od ova tri prefina jela. Buon appetit!
Ako nisi ugrabila jeftine karte za Pariz, dragog za Valentinovo svejedno možeš iznenaditi daškom romantike i pripremiti mu posebnu večeru. Francuski film, francuska večera i malo francuskih poljubaca - zvuči kao dosta dobro Valentinovo, zar ne?
Umjesto da Dan zaljubljenih provedeš u krcatom restoranu gdje su svi konobari živčani, skuhaj svom dragom (ili samoj sebi) posebnu večeru i provedite kvalitetno vrijeme u najdražem društvu. Na stranici Marthe Stewrt našli smo prijedlog 3 tradicionalnih francuskih jela od kojih možeš izabrati najdraže po svom ukusu.
Vege opcija: Lazanje od bundeve, poriluka i Brie sira
Slojevi tjestenine, bundeve, poriluka i sira oduševit će vegetarijance jednako kao i nevegetarijance.
Sastojci:
- 3 žlice neslanog maslaca
- 2 srednja poriluka, narezana na tanke kolutove, dobro oprana (2 1/2 šalice)
- sol i svježe mljeveni papar
- 1/2 šalice suhog vermuta
- 1/3 šalice krušnih mrvica
- 6 komada lazanja, slomljenih otprilike na trećine
- 1 honeynut tikva (tikva medenog oraha) ili 1/2 butternut tikve (iako sličnog, suguljastog izgleda, ova prva je nešto manja i slađa)
- 100 grama Brie sira
- 300 ml povrtnog temeljca
- 80 g vrhnja
- zelena salata po izboru
Priprema:
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Premaži maslacem gratiniranu posudu od 25 cm. U tavu stavi 2 žlice maslaca, poriluk i prstohvat soli na srednje jakoj vatri i miješaj dok ne omekša, 8 minuta. Dodaj vermut i pusti da kuha dok uglavnom ne ispari, 1 do 2 minute. U drugoj posudi otopi preostali maslac. Pospi s krušnim mrvicama i začini solju i paprom.
Polovicu tjestenine, poriluk, tikve i sir posloži u gratiniranu posudu. Začini solju i paprom pa ponovi isti proces s drugom polovicom. Ravnomjerno prelij sve sa temeljcem i vrhnjem pa prekrij posudu aluminijskom folijom i peci dok tikva ne omekša, 25 minuta. izvadi iz pećnice i pospi sve krušnim mrvicama. Peci, nepokriveno, dok ne porumeni, 20 do 25 minuta. Pusti da se ohladi 10ak minuta, a onda posluži uz salatu. Buon appetit!
Riblja opcija: Dagnje na buzaru s krumpirom iz pećnice
Dagnje na buzaru su specijalitet i na našoj obali, a evo kako školjke pripremaju Francuzi. Umjesto standardnog priloga palente za kojeg bi se mi inače odlučili, dagnje na francuski način idu uz pečeni krumpir. Zanimljivo!
Sastojci:
- 1/5 kg krumpira, razrezanih na četvrtine po dužini
- prstohvat soli i svježe mljevenog papra
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice neslanog maslaca
- 2 češnja češnjaka, sitno narezana
- 500 g cherry rajčica, narezane na četvrtine
- 1.5 dcl suhog bijelog vina, kao što je Sauvignon Blanc
- 1kg dagnji, oribanih
- Sjeckani peršin i majoneza, za posluživanje
Priprema:
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, s obrubljenim plehom i stavi je na srednju rešetku. Krumpir stavi u lonac i ulij vode malo iznad krumpira pa začini sa solju. Pusti da zavrije, a zatim smanji vatru i kuhaj 6-8 minuta. Procijedi krumpir i ostavi da odstoji dok se ne osuši, 10 minuta. Prelij s 3 žlice ulja; začini sa solju i paprom. Pažljivo premjesti na pleh i peci, okrećući ih jednom, dok ne postanu hrskavi - 20 do 25 minuta.
Najbolja smjesa za palačinke: Recept iz kuhinje naših baka uz nekoliko bitnih trikova i savjeta
U međuvremenu, vrati lonac na srednje jaku vatru; umiješaj 1 žlicu maslaca i preostalo ulje. Dodaj češnjak i kuhaj na laganoj vatri dok ne porumeni, 1 do 2 minute. Umiješaj rajčice i vino i sve začini solju i paprom. Pirjaj dok alkohol malo ne ispari, 3 minute. Umiješaj dagnje, poklopi i kuhaj dok se sve ne otvore (one koje nisu obavezno baci), 3 do 5 minuta. Prebaci dagnje u zdjelu, a preostali maslac umješaj u temeljac. Dagnje prelij umakom i pospi peršinom. Posluži s krumpirićima iz pećnice i majonezom. Buon appetit!
Mesna opcija: Piletina u crnom vinu (coq au vin)
Najpoznatije francusko jelo, coq au vin ili piletina u vinu, priprema se poprilično jednostavno i sigurni smo da bi mogao postati češći gost u tvojoj kuhinji!
Sastojci:
- 1 pile rastavljeno na komade
- 100 g slanine ili pancete
- 3 luka
- 2 mrkve
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice ulja
- 500 ml temeljca
- 500 ml crnog vina
- 200 g gljiva
- 3 žlice brašna
- Peršin, timijan, lovor, sol, papar
Priprema:
Pećnicu zagrij na 140 stupnjeva. U nju ubaci tešku emajliranu posudu i pusti da se dobro zagrije. Posudu zatim vrati na štednjak, dodaj ulje pa kratko zaprži kockice pancete ili slanine. Piletinu dobro začini sa svih strana soli i paprom, pa je dodaj panceti i pusti da se zapeče sa svih strana. Piletinu i pancetu izvadi iz lonca. U lonac ubaci luk, mrkvu i češnjak koje si prethodno nasjeckala na veće komade. Režanj češnjaka dovoljno je samo prepoloviti.
Dodaj koncentrat rajčice i brašno, dobro pomiješaj i kuhaj zajedno s povrćem još desetak minuta. Zatim u lonac vrati piletinu i pancetu, pa dodaj vino i temeljac, timijan i lovor. Tekućine mora biti dovoljno da prekrije meso kako bi na kraju dobila gusti umak od povrća i mesa. Ubaci u pećnicu na sat vremena, a 15 minuta prije završetka pečenja, dodaj i gljive. Buon appetit!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.