Life&style

Tri koraka u koja ćeš jeftiniji komad govedine pretvoriti u odrezak sočan, mekan i ukusan kao biftek

  • Mnogi od nas vole tu i tamo probati sočan, ukusan biftek
  • Međutim, taj komad mesa prilično je skup
  • Glavu gore - ne moraš bankrotirati da bi imala goveđi odrezak koji će ti biti mekan i ukusan, skoro kao biftek  

Dobar odrezak nije jeftin. Jeftino goveđe meso je jestivo, no je li ga moguće pretvoriti u ukusno kao da je od najskupljeg dijela govedine? Nije nemoguće. Svi mi koji volimo dobre goveđe odreske, otići ćemo povremeno u neki dobar steak house, na roštilj za koji znamo da je izvrstan, ali gotovo nitko si ne može priuštiti biftek ili ramstek u restoranu kad god se zaželi zdravog, ukusnog crvenog mesa. 
Problem s jeftinim dijelom goveđeg mesa je u tome što je tvrdo kao đon jer je dio izgrađenih mišića bez masti. Meso je dobro po ukusu, ali žilavo. Pa što je onda tajna dobrog odreska (a da ne moraš iskeširati pravo bogatstvo)? Odgovor je mariniranje, mariniranje, mariniranje! Da bi odrezak bio ukusan, mora odležati. Omekšavanje mesa započinje puno prije nego što ćeš ga staviti na roštilj ili u tavu. Za početak, dovoljna je sol, najbolje kvalitetna, krupna morska sol. Stavi odrezak u posudu i dobro ga nasoli, nemoj štedjeti. 

Možda vas zanima Recept za brzu pileću juhu – osim što je superukusna, začas je gotova i pomaže protiv prehlade Rubrika Life&style Life&style

Odavno se sol koristi za omekšavanje mesa. Sol 'pokupi' prirodne sokove iz mesa i stvara tekuću marinadu u kojoj se meso omekšava polako, kako je ponovno upija natrag.

Debljina odreska određuje koliko dugo nasoljeno meso mora stajati. Za svakih 2,5 cm dodaj jedan sat. Ako je meso debelo jedva nešto više od centimetra, drži ga nasoljenog najmanje pola sata. Prije nego što ćeš početi peći meso, isperi svu sol sa svojeg komada mesa. Primijetit ćeš da je malo potamnilo i da je već sada nešto mekše na dodir.

Kako ga začiniti i ispeći

Nakon što si oprala sol, moraš meso sasvim posušiti s kuhinjskim papirom. Ne želiš da se peče vlažno jer će se kuhati, a ne peći. Nitko ne voli posivjeli odrezak koji kao da se pripremao u sauni, napola skuhan. Sad ga natrljaj s paprom i malo soli ili nekim drugim začinom koji voliš. Tek sad ga treba staviti na roštilj ili tavu.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

U ovom slučaju tvrđeg mesa nemoj ga peći naglo, na visokoj temperaturi. Radije srednjoj, uvijek istoj, nešto dulje. Kad odrezak pripremaš na srednjoj temperaturi, riješit ćeš se žilavosti. Ako voliš neki poseban okus, na trenutak ga umoči u svoju omiljenu marinadu, kombinaciju začina i umaka i vrati na roštilj ili tavu na jednu vruću minutu.

Meso će pokupiti umak koji će na jakoj vatri naglo zacvrčati i dobit ćeš onu zapečenu, gotovo zagorenu koricu koju obožavamo, a svi oni mirisi i okusi marinade će se ipak upiti. Jeftiniji odrezak bit će ukusan kao biftek, a nećeš bankrotirati. Dobar tek!

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0