Life&style

"Treba li svaka žena biti majka?" Nakon hrvatskih glumica o toj taboo temi progovorile su i druge hrvatske žene

  • O temi želi li svaka žena biti majka i može li bez osuda izreći svoj izbor ako je on drugačiji od očekivanog, potvrdnog, nedavno su progovorile poznate hrvatske glumice Nela Kocsis i Natalija Đorđević
  • Ovom temom koja nije česti dio javnog prostora bavi se i jedna od epizoda HRT-ove online platforme za mlade, Meeting
  • U Meetingu svoje stavove o ovom delikatnom pitanju slobodno su iznijele i podijelile žene različitih dobi i životnih iskustava 

Nakon razgovora s hrvatskim glumicama Nelom Kocsis i Natalijom Đorđević za UNU TV o tome zašto su odlučile ne imati djecu, a  koji je izazvao mnogo reakcija na društvenim mrežama miss7, potražili smo nova iskustva žena - i to na HRT-ovoj platformi za mlade, Meeting, koja se bavi vrlo sličnim i bliskim društvenim pitanjima.

Platforma Meeting bavi se „teškim temama“ za koje često nema mjesta u hrvatskom medijskom prostoru, a zapravo se mnogo ljudi, posebno mladih može s njima poistovjetiti.

U emisiji UNE TV, „Una, due, tre“, poznate hrvatske glumice podijelile su svoja iskustva te reakcije s kojima su se susrele nakon dijeljenja svoje odluke. Većina žena danas živi drugačije nego generacije žena u njihovim obiteljima prije njih. Imaju mogućnost ostvariti se kao osobe na bezbroj drugih načina, a ne samo kao supruge i majke.

Naše glumice priznale su kako su ponosne na živote koje su izgradile i koje su ispunile drugim stvarima koje ih čine sretnima, a njihove obitelji nikada im nisu predbacivale zbog njihovih životnih izbora i odluke da nemaju djecu.

Možda vas zanima "Da, žena sam. Ne, ne želim biti majka!" O odluci o nemajčinstvu progovorile i hrvatske glumice Rubrika Life&style Life&style

Slična tema i odgovori na pitanje „Treba li svaka žena biti majka“ zaokuplja i jednu od epizoda HRT-ove platforme, Meeting. 

Meeting je HRT-ova Internet platforma za mlade koja svoje profile ima na nekoliko online platformi i društvenih mreža pa tako njihov sadržaj možeš pronaći na YouTubeu, Instagramu, Facebooku i TikToku.

 

Projekt Meeting zamišljen je kao mjesto pružanja drugačije perspektive na kojem se ruše uvriježeni mitovi i potiče se kritičko razmišljanje. Kroz epizode Meetinga se promiče i briga za mentalno zdravlje te se promovira različitost. Meeting sve to donosi na provokativan način, ali bez senzacionalizma, kroz priče i iskustva „običnih ljudi“. 

Serijal Meeting obrađuje razne intrigantne društvene teme koje ne zauzimaju često hrvatski medijski prostor. Teme koje se protežu kroz epizode Meetinga su razne, od rodnih stereotipa, ljubavnih veza, seksualnosti i muških i ženskih rodnih uloga.

Uz njih to su i teme homoseksualnosti i outanja, gledanje u partnerov mobitel, ali i ostvarenje žene kao majke i odgovori žena različitih dobi na pitanje želi li svaka žena biti majka. Posebno ova posljednja tema privukla je mnogo pozornosti, a sudionice ove epizode, stvarne žene iz Hrvatske koje nisu dio javne scene, imale su različite, ali ne osuđujuće vlastite stavove o tome treba li svaka žena biti majka.

Neke od njih odgovorile su kako nisu planirale postati majke, već se to jednostavno dogodilo te da su sretne zbog toga. Ivana (50) je rekla: „Lijepo je biti mama. To je stvarno najljepša uloga u životu, ali ako netko nema tih afiniteta i planova, meni je to u redu.“

Paula (23) opisala je svoju situaciju i odluku da ne želi biti majka: „Ja, sa svoje 23 godine kad god kažem ljudima da ne želim imati djecu, da ne planiram imati djecu, uvijek se postavlja to 'promijenit ćeš mišljenje'. Dok recimo, mojoj sestri, koja ima 20 godina i koja već zna da želi djecu, njoj nikad ne kažu da će promijeniti mišljenje, to je okej.“

U istoj epizodi Meetinga na YouTubea kanalu ovog projekta, osim teme „Svaka žena želi biti majka“, dotaknuti su i drugi ženski stereotipi poput „Lijepe žene bolje prolaze u životu“, „Žene se uređuju zbog muškaraca“ i „Dečki žele seks više od cura“.

Format ovog projekta vrlo je zanimljiv te se provodi u obliku neke vrste kratkog intervjua gdje sudionici iznose svoje mišljenje o postavljenim pitanja na određene teme koje svakodnevno ne susrećemo u medijima.

U video epizodama različitih trajanja, koje ovisi o društvenoj platformi na kojoj su objavljeni, sudjeluju protagonisti koji s temom imaju osoban dodir i odnos.

Njihova hrabrost i autentičnost svakako inspirira te potiče na promišljanje o bitnim društvenim temama od kojih se mnoge posebno tiču mladih žena u Hrvatskoj.

Meeting je i znanstveno utemeljen format koji je nastao prema novoj Strategiji razvoja programa za djecu i mlade i u suradnji sa znanstvenicama Mirandom Novak i Sanjom Radić Bursać s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Na serijal Meeting suradnice projekta Miranda Novak i Sanja Radić Bursać s ERF-a, ovako su se osvrnule: „Materijal je jednostavan, iskren, svjež, povremeno humorističan dok o teškim životnim iskustvima progovara s lakoćom. Za domaći kontekst može biti vrlo edukativan materijal koji utječe na formiranje stavova mladih, ali i nekih odraslih koji ih okružuju i/ili o njima brinu.“

Autori projekta i urednici Meetinga su Maja Fišter i Tomislav Mršić. 

Možda vas zanima Marijana Mikulić: "Danas je taj dan, kad se osjećam kao promašaj od majke". Objavom je utješila i druge mame Rubrika Stars Stars


 

Photo: Shutterstock

Komentari 0