Life&style

"Da, žena sam. Ne, ne želim biti majka!" O odluci o nemajčinstvu progovorile i hrvatske glumice

  • Sve veći broj žena danas se odlučuje za život bez djece, a jedno istraživanje je pokazalo kako su žene koje nisu u braku i nemaju djecu najsretnija skupina stanovništva.
  • Bez obzira na njihov rastući broj, ovaj izbor se i dalje smatra kontroverznim. Mogu li žene javno priznati da ne žele imati djecu, a da ih pritom ne osuđuju? 
  • O ovoj temi, kao i tome zašto su odlučile ne biti majke, nedavno su progovorile glumice Natalija Đorđević i Nela Kocsis

Hrvatska glazbena diva Josipa Lisac (72) davno je javno progovorila o tome zašto nikada nije postala majka, a njen odgovor bio je prilično jednostavan - nikada to nije željela. Tu odluku donijela je još s 25 godina i, kako je kazala, nikada ju nije požalila. Ovako nešto u domaćem javnom diskursu ne čuje se često, međutim Josipa je oduvijek i u svemu pomicala granice i rušila tabue pa tako i po pitanju majčinstva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac)

Malo tko se u hrvatskom javnom prostoru usudio reći ovako nešto, posebice u to vrijeme.  Hrvatski običaji i mentalitet, ipak, njeguju ideju da se žena mora ostvariti kao majka i imati barem dvoje djece. Ako žena nema djecu obično se automatski pretpostavlja da ih ne može imati te ju se sažaljeva, a ako kaže da jednostavno ne želi djecu - nerijetko ju se osuđuje i smatra da nešto s njom nije u redu.

Majka dvoje djece napisala knjigu zašto je bolje ne imati djecu

Međutim, situacija je danas takva da sve više žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, odlučuje ne imati djecu. Razlozi su brojni i različiti, a o njima je pisala i francuska psihoanalitičarka, ekonomistica i spisateljica Corinne Maier u svojoj knjizi "No Kid: 40 Reasons For Not Having Children". Knjiga je objavljena 2007. godine i izazvala je priličnu polemiku: majka dvoje djece usudi se reći da djeca nisu ključ sreće! Autorica piše kako je požalila što je imala djecu te kroz autoironiju navodi razloge radi kojih se ne isplati biti majka čime uglavnom provocira javnost i ruši duboku usađene mitove o tome kako bi majčinstvo trebalo biti glavna svrha i radost ženinog postojanja. 

Možda vas zanima One su tabu tema: iskustva žena koje su požalile majčinstvo, a to ne smiju reći Rubrika Life&style Life&style

Među 40 razloga za izbjegavanje rađanja našli su se od onih opće poznatih kao troškovi, žrtvovanje karijere, gašenje strasti s partnerom do nekih kontroverznijih poput - djeca te uvijek razočaraju ili već nas je ionako previše na planeti. 

"Žene koje nisu u braku i nemaju djecu najsretnija su skupina stanovništva"

Većina žena danas živi puno drugačije živote nego što su, ne samo njihove bake, već i majke. Sve više žena financijski je neovisno, a istraživanja pokazuju i da u većem postotku završavaju visoko obrazovanje. Žene se sve više posvećuju sebi i nalaze zanimanja izvan braka i obiteljskog života.

Poznate žene o propitkivanjima o majčinstvu: "Mislim da nije ničija stvar kad ću ja roditi"

Knjiga Happy Ever After, Paula Dolana, profesora bihevioralne znanosti na London School of Economics, citira dokaze iz American Time Use Survey (ATUS), koji uspoređuju razine zadovoljstva i nesreće kod neoženjenih, oženjenih, razvedenih i samaca nakon smrti jednog partnera. Dolan je rekao da su oženjeni muškarci zdraviji od samaca jer žive smireniji život s manje stresa. Zanimljivo, na zdravlje žena brak uglavnom nije utjecao, pri čemu su udane žene srednjih godina čak bile izložene većem riziku od fizičkih i psihičkih stanja nego njihove neudate prijateljice. Istraživanje je pokazalo kako žene koje nisu u braku i nemaju djecu su najsretnija  skupina stanovništva.

Mogu li žene javno priznati da ne žele imati djecu, a da ih pritom ne osuđuju? 

U  emisiji 'Una, due, tre' na UNA TV-u, novinarka Lucija Ptičar razgovarala je s glumicama Natalijom Đorđević i Nelom Kocsis o tome zašto nikad nisu htjele postati majke te kako je njihova okolina prihvatila tu odluku.

Natalija Dorđević kazala je kako djeca nikad nisu bila u njenom planu. Neko vrijeme je mislila da će se to možda promijeniti u budućnosti, ali nikada nije. Njena kolegica Nela Kocsis kako ne postoji trenutak u kojem se odlučila na život bez djece već se nikada nije vidjela nego takva kakva je - neudana i bez djece.

I jedna i druga zadovoljne su svojim životima koje su ispunile na brojne druge načine koji ih čine sretnima. Natalija kaže kako je ponosna na svoj život koji živi bez kompromisa, onako kako njoj odgovara, a pritome nikome ne škodi. Čini se kako život žena bez djece više muči okolinu nego žene koje su izabrale takav život.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nela Kocsis (@nela.kocsis)

Iako im njihovi najbliži to nikada nisu prebacivali niti ih nagovarali na obiteljski život, Natalija je primjetila kako druge žene kada se udaju i dobiju djecu počinju drugačije gledati na svoje neudane prijateljice bez djece. "Promatraju te kao neku dokonu osobu koja ne zna što su obaveze. Ne kažu nikad ništa izravno, ali to se može vidjeti na brojnim malim primjerima."

"Ne mogu živjeti nečiji tuđi život, ne mogu živjeti očekivanja okoline"

Natalija bi voljela da mlade žene koje ne žele imati djecu, ali se radi pritiska okoline boje da nešto s njima nije u redu znaju kako je sve u redu i da su ljudi jednostavno različiti.  Obje glumice se slažu kako je normalno bojati se samoće, ali imati djecu iz tog razloga je potpuno pogrešno. Kao što je jednom davno rekla i Josipa - imati djecu samo zato da netko može brinuti o njoj u starijim godinama i liječiti joj samoću bilo bi "egoistično i monstruozno".

Bez obzira jesi li uvijek sanjala o mužu i velikoj obitelji ili maštala o nekakvom sasvim drugačijem životu, bitno je da slušaš sebe jer, baš kako Natalija kaže -"Najsretnije žene su one koje se ostvare onako kako žele."

Photo: Una TV

Komentari 0